Dojcsák Dániel

Web 2.0 felvilágosítás I. : A Netvibes

Ez év májusában hazánkban is megrendezésre került egy "szakmai" rendezvény, ahol a Web 2.0 misztériumait először boncolgatta az online média, a szolgáltatók és a bloggerek grénuma. A laikus felhasználó ebből viszont mit sem ért. Mire jó ez nekem? Mit jelent hogy webkettő? Az iWiW-et? Az SG.hu ezúton megkezdi felvilágosító hadjáratát és időről-időre bemutat egy már működő és gyakorlati hasznot is felmutatni tudó webkettes szolgáltatást.

Legalább 4-5 olyan webes szolgáltatás van a tarsolyomban már most, amiket jómagam napi rendszerességgel használok. Ezek közül nehéz volt kiválasztani azt, amivel érdemes kezdeni, de úgy érzem, hogy legjobb lesz a legpraktikusabbat elővenni és szemléltetni a kedves laikus és kevésbé laikus olvasó számára. Részemről ez a NetVibes nevű csoda, ami nem mást kínál, mint egy online hurcolható desktopot/honlapot, amibe gyakorlatilag olyan tartalmat illesztünk be, amilyenre csak vágyunk.

Mielőtt bemutatnám a konkrét szolgáltatásokat válaszolnék a "mire jó ez?" kérdésre: Egyetemisták, kalandorok, utazók, otthoni internettel még nem rendelkezők biztosan tudják, hogy milyen érzés, hogy minden alkalommal más számítógép elé kell leülniük és persze épp akkor nem jut eszébe az email jelszava vagy éppen a kedvenc külföldi híroldal címe. Másrészt egy családban, ahol többen használják a gépet és néha csak percek jutnak mondjuk a szülőkre, milyen jó lenne, ha egy kattintással minden fontos dolgunkat átláthatnák. Az addikt netfüggők - akiknek valószínűleg nem kell bemutatni a NetVibes-t - az egész irányítást áthelyezték már ide, hiszen fájdalmas és unalmas a 6 emailcímet, 15 híroldalt és minden egyéb kis kütyüt egyesével megnézegetni. Ezeken a problémákon mind túllendülhetünk a Vibes-szal.

Klikk ide! Klikk ide!

A honlap ugyan jelenleg még nem érhető el magyarul, de nem kell komoly angol tudás ahhoz, hogy használni tudjuk. Az első feladat természetesen a regisztráció. Ehhez egy működő email cím és egy általunk választott legalább 6 karakteres jelszóra lesz szükség. Amint ez megtörtént elkezdhetjük testreszabni álmaink irányítóközpontját. A felület szabadon, három hasábban mozgatható dobozokból áll, melyek lehetnek RSS Feedek, vagy Mini-API-k.

Az RSS (Really Simple Syndication/ Igazán egyszerű konzorcium vagy Rich Site Summary/ Bőséges szájt összegzés) egy olyan gépnyelven (XML) írt oldal, aminek segítségével a hírportálok (és egyéb oldalak, pl.: blogok) új híreit, bejegyzéseit, tartalmait listaszerűen rendezve láthatjuk egy külső alkalmazás segítségével. Legnagyobb előnye, hogy nem kell az adott oldalt rendszeresen látogatni, hanem azonnal értesülünk arról, amint új tartalom jelenik meg. A másik említett fogalom a mini-API (Application Programming Interface/Alkalmazás programozó felület), ami egyszerűen magyarázva arra hivatott, hogy adott felületen egy program képes legyen külső funkciókat előhívni anélkül, hogy az adott program forráskódjához hozzá kellene férni.

Klikk ide! Klikk ide!

Nyilván az egyszerűbb funkció az RSS-ek kezelése. Erre sok megoldás született már az egészen egyszerűtől a teljesen kiforrott, akár többszáz RSS Feedet kezelni és rendszerezni képes programokig. Itt az újdonság nyílván abban van, hogy bárhova ülünk le egy pillanat alatt elérhetjük egyszerre kedvenc hírszájtjainkat. A példa kedvéért az SG.hu RSS Feedje a http://www.sg.hu/plain/sg_rrs.xml címen található. A Netvibes oldalán az Add Content (Tartalom hozzáadása) menüpont alatt Az Add my Feed gomb megnyomása után egyszerűen bemásoljuk a fent említett címet és meg is kaptuk első dobozunkat. Ezután mindenki kedve szerint ismételgetheti minden hírszájttal a műveletet.

Ugyanakkor őszintén szólva jómagam még mindig a címlap híve vagyok, tehát ezt a funkciót csak elvétve használom, illetve gyakrabban keresek fel hírgyűjtő szájtokat, mint ahányszor az RSS gyűjteményemet böngészem. Persze a teljes sajtószemle helyett adott médium figyelésére tökéletes. A Netvibes fejlesztői egyébként kedveskedtek egy RSS könyvtárral, amit folyamatosan frissítenek, itt válogathatunk számos külföldi lap és sok-sok podcasting anyag közül.

Klikk ide! Klikk ide!

Az RSS-ek után az igazán forradalminak tekinthető rész a beépített modulokban rejtezik, ezek száma pedig napról-napra nő. A modulokat praktikus és szórakoztató csoportba sorolom be, hiszen egy ideális felhasználói felületnek mindkettővel rendelkeznie kell. A hasznosak közül elsődlegesen a Gmail/Yahoo, a POP3 email felületeket, a jegyzetfüzetet, a könyvjelző modult, a webkeresőt és az emlékeztetőt emelném ki. A Netvibes felületén belül képesek vagyunk beállítani akár Gmail vagy Yahoo email elérésünket, hogy az érkezett levelek küldőjét és fejlécét megjelenítse, illetve egy kattintással már a webes levelezőfelületünkön is teremhetünk a levelet olvasva. Ugyanez igaz a POP3/IMAP4 rendszerű postafiókjainkra is, ahol a mailszerver, a loginnév és a jelszó megadásával szintén láthatjuk az új leveleket. Kattintás után még egyszer be kell jelentkeznünk a webmailbe abban az esetben, ha a szolgáltatónk nem támogatja a cookiek használatát. Az emailjeinken kívül hasznos dolognak bizonyul az online jegyzetfüzet. Aki szintén olyan feledékeny mint én, vagy csak hirtelen ötleteit nem szeretné elfelejteni, annak hasznos lehet a Webnotes modul, ami egy szövegdoboz, amibe bármit és bármennyit jegyzetelhetünk és az ott is marad az idők végézetéig vagy amíg ki nem töröljük. A ToDoList, azaz a tennivalólista pedig a napi, heti teendőink észbentartásához nyújt segítséget. Bevallom őszintén ezeknek veszem legtöbbször hasznát, ha nem otthon jutnak eszembe dolgok. Az integrált Google, Yahoo, Icerocket és Wikipedia kereső pedig már csak hab a tortán. Ez szintén akkor jó, ha nem otthonról ugrunk netre és esetleg a helyszínen nincsenek a Google illetve a Firefox csodálatos eszköztárai telepítve.


Szórakozás. RSS Feed-szerűen üzemelő fotóblogokkal, naponta változó képregényekkel, viccmodulokkal, időjáráselőrejelzéssel vagy éppen (már magyar fejlesztésű API-n keresztül) TV műsorral tehetjük magunkat boldoggá. Ezt nem is magyaráznám túl, inkább javaslom minden új/régi felhasználónak, hogy szánjon rá egy fél órát és böngéssze végig a jelenleg 278 modult, 3397 RSS Feedet, 364 Podcastot és 71 előregyártott lapot számláló katalógust, ahol a térképmodultól kezdve a diétafigyelőn keresztül a fordítóprogramokig, vagy akár a poker és blackjack játékokig mindent megtalál. A felület zsenialitása nem önmagából fakad, hanem abból, hogy mindenki olyanra formálja és arra használja, amire éppen igénye van. Akibe szorult egy kis programozó vér, az éppenséggel önmagának is készíthet API-kat, amivel tényleg bármit megtehetünk.


A Netvibes - ahogyan említettem - egy vérbeli webkettes szolgáltatásgyüjtő. A beépített Bookmark/Könyvjelző szolgáltatásban például nem mappákba sorolhatjuk kedvenc linkjeinket, hanem tag-ekkel láthatjuk el őket. Mondjuk az SG.hu megkaphatja a hír, tudomány, IT és a játék tageket is, de ugye a variációk itt is végtelenek. Emellett egy érdekes szolgáltatás a Box.net, ahol ingyen kapunk 1Gbyte tárhelyet, ahová feltölthetjük mindig szükséges fájljainkat (persze pár dollárért a tárhely növelhető) és bárhonnan elérhetjük őket. Ehhez persze nem árt gyors internetelérés, de a szélessáv korában ez már nem lehet olyan nagy gond. (Épp néhány hete vetette fel egy újságíró kolléga a merevlemez születésnapjával kapcsolatban, hogy míg régen több ezer dollár volt 1 Gbyte, tavaly pár cent, addig most már ingyen van, mert számos szolgáltató úgy ad több giga tárhelyet, hogy azt sem kérdezi, hogy mire kell...)

A lelkes honosító csapat végzett a magyarosítással, tehát hamarosan a teljes Netvibes elérhető magyar nyelven is. A fejlesztők számos lokalizált tartalmat, feedeket és egyéb modulokat ígérnek. Ez pedig ebben az esetben valószínűleg nem csak levegőbebeszélés, segíthet nekik a több, mint 15 millió dollárnyi tőkebefektetés, amivel megsegítették létezésüket az elmúlt hetekben.

A webkettes felhasználó másik heppje természetesen a chat. Valószínűleg sokan ismerik a Meebo szolgáltatását, ami hat azonnali üzenetküldő szolgáltatáshoz (AIM, Yahoo, MSN, ICQ, Jabber, Gtalk) enged webes felületről hozzáférést. Ez jól jön azoknak, akiknek a céges hálózaton tiltva vannak ezek a programok, de mégis kockáztatnak, illetve az első bekezdésben említett rétegek is szívesen használják majd.

Csak egy példa: MSN-en bejelentkezik a laikus júzer egy publikus gépre, nevezzük Klárinak, de nem veszi észre, hogy be volt ixelve az automatikus bejelentkezés. Klári azóta online folyamatosan, mert nem emlékszik, hogy a 116 gép közül melyiknél ült és minden alkalommal, amikor valaki használja azt a gépet az bejelentkezik az ő elérésével. Ezt a Netvibes alá írt Meebo klienssel könnyen elkerülhetjük. Választható az az út, hogy regisztrálunk egy Meebo accountot, amiben tárolhatjuk az üzenetküldőkhöz a jelszavainkat, illetve bejelentkezhetünk minden alkalommal a felületről. Viszont a Netvibes csak akkor jegyzi a bejelentkezést, ha a böngészőnket külön erre kérjük.

Klikk ide! Klikk ide!

Ahogy ezeket a sorokat írom, tudom hogy az IT biztonságtudatos olvasónak már forr a vére. Van egy béta fázisban lévő szolgáltatás, amit kitudja kik fejlesztenek és én rájuk bízom minden jelszavamat? Ráadásul ha figyelmetlen vagyok és egy idegen gépen automatikus bejelentkezésen hagyom, akkor szívhatok, mert a következő felhasználó hipp-hopp arcába kaphatja a fél életemet? Valóban kicsit veszélyes dolog. Mikor jónéhány hónapja elkezdtem használni, akkor a kezdeti lelkesedés után nekem is megfordult a fejemben hasonló, de valamiért úgy érzem hogy valós az a trend, hogy az ilyen szervezeteket nem érdeklik az én mindennapjaim, és felesleges a paranoia.

Ráadásul itt nem egy csúnya nagy multiról van szó, és az is egyértelmű, hogy ha mondjuk a gonosz magenta kíváncsi az adataimra, akkor nem az iWiW-en keresztül fog nekilátni azokat kibogozni. Ahogy egy kedves barátom mondja, "I have ultimate faith in humanity", azaz végtelen bizalmam van az emberiségben. A fejlődésnek sokszor az ilyen félelmek szabnak gátat. Aki nem biztos magában, az a fő email címét ne használja itt. Kezdjen ismerkedni a szórakoztató funkciókkal, az RSS Feed-ekkel.

A jövő zenéje nyilván nem a Windows desktop, a legtöbb embernek Office-ra sem lesz szüksége, mert az online szövegszerkesztő épp elég ahhoz, hogy néha gépeljen egy pár soros levelet. Következő cikkeimben többek között ezt is, illetve a tökéletes Webrádió szolgáltatást, a last.fm-et is szeretném bemutatni. Mindenesetre remélem néhány ember legalább kicsit pislogni kezdett: "Hű, ilyen is van?".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • blackgamer #78
    a klon.hu is valami hasonló próbálkozás lehet
  • spacepunk #77
    Sziasztok!

    Mostanában bénázik a Netvibes nálam minden böngészőben, pedig eddig Firefoxban tökéletesen működött.
    A legújabb, 1.5.0.7-est használom. Indítottam a FF-t SafeMode-ban is -hátha valamelyik kiegészítés kavart be- de ugyanolyan rötyi. Ráadásul a munkahelyi + az otthoni gépen is ugyanilyen béna.

    Nálatok müxik rendesen?
  • aDannyBoy #76
    Már kész a magyarítás, szerintem 1-2 hét és élesben is elérhető
  • norbre #75
    mondjuk én ha külföldön vagyok akkor egy netkávézóban, valszeg csak olyan oldalakat nézek meg amiknek fejből is tudom a címét (freemail.hu, sg.hu, stb)
    mert nem azért megyek külföldre hogy netguru módjára netezzek ..
  • Reyes #74
    Jah, lehet csak fáradt vok:S
  • spyderco #73
    "A honlap ugyan jelenleg még nem érhető el magyarul, de nem kell komoly angol tudás ahhoz, hogy használni tudjuk"
  • Reyes #72
    Legelső kérdés... Hol lehet ezt átállítani magyarra?:$
  • BCS CORPS #71
    GRATULA MINDEN OLYAN CIKHEZ AMIBŐL TANULNI IS LEHET
    UGYÉRTEM AHOL OKÍTÁS VAN

    SOKKAL HASZNOSAB MINT AZT OLVASNI HOGY KIJÖT a VISTA 100 béta veriója stb

  • neevous #70
    ok téll igazatok van
  • InfectedMann #69
    akkor már inkább Yahoo Widget !

    amúgy ez azért jött létre ha valaki egy másik gépről szeretné megnézni a kedvenc RSS hírforrásait... a teendőit... stb. stb. stb.