Népszabadság

Itthon is gondot okoz a nyugati szemét

Az uniós tagállamok jó része - kihasználva az uniós mozgásszabadságot -, kamionokba pakolja a szemetet és Dél- vagy éppen Kelet-Közép-Európába importálják azt - írja a Népszabadság.

A tiltott szemétrakományok jellemző útiránya: nyugatról keletre, a "régiektől" az "új" EU-tagállamok felé, Németországból, Ausztriából keletre, Nagy-Britanniából, Írországból délre. Az EU hét tagállamot nevezett meg, mint notórius illegális szemétlerakodót. Közülük a spanyolok és a görögök kapták a legtöbb intőt. Kréta festői szigetére a görögök hajószámra vitték a tiltott hulladékot, töltöttek fel vele óriási gödröket, a tengertől elhódított területeket.

Magyarországon a nem kívánatos szemétimport ellen az EU-csatlakozás időpontjáig a tételes vámvizsgálat megbízható védelmet nyújtott - mondta a Népszabadságnak Kelemen József, a környezetvédelmi minisztérium főtanácsosa. Ráadásul a hazai, jelenleg is érvényes törvényi szabályozás szerint magyar területre ártalmatlanítási céllal nem szabad hulladékot behozni (Csehországba és Németországba viszont igen).

Hazánk EU-belépése óta uniós rendelet szabályozza a tagállamok közötti hulladékkereskedelmet. A szabályok mindig az adott hulladék fajtájától és veszélyességétől függenek. Viszonylag szabadon csak a legkevésbé ártalmas, szakszóval zöld listás hulladékokat (például a kommunális hulladékot vagy fémhulladékot) lehet szállítani: itt még bejelentési kötelezettség sincs, tehát a termelő vagy a begyűjtő akár közvetlenül a másik tagországban lévő feldolgozóhoz is szállíthat - feltéve, ha az utóbbi rendelkezik a feldolgozásra vonatkozó hatósági engedélyekkel. Elvileg természetesen még ezek a szállítmányok is belefuthatnak a magyar vámosok "mélységi" (nem az országhatáron történő), szúrópróbaszerű ellenőrzésébe.

Északi szomszédaink már nem ilyen szerencsések. Csehországban - akárcsak maga az illegálisan lerakott szemét - most is lángol a Paroubek kormányfőig, Merkel kancellárig elérő német-cseh vita. A csehek (és a szlovákok) oly mértékig fel vannak háborodva, dühösek elsősorban a németekre, osztrákokra, hogy a visegrádi négyek következő szakminiszteri tanácskozásán fel is vetik az illegális szemétexport kérdését.

"Az elmúlt hónapokban 20 ezer tonna szemetet - elsősorban textil- és konzervdoboz-hulladékot, továbbá használt műanyagokat - hoztak be Németországból illegálisan Csehországba" - erősítette meg a Népszabadságnak Eva Rolecková, a cseh környezetvédelmi felügyelőség szóvivője. Több cseh fuvaros is ludas a súlyos környezetszennyezésben. Ők ugyanis jó pénzért szállítják Németországból saját hazájukba a szemetet. Zsíros üzletnek tartják az illegális behozatalt a cseh szemétégetők is. Ugyanakkor a németeknek ez az "export" megoldás olcsóbb, mint ha odahaza szabadulnának meg a hulladéktól.

Jirí Paroubek kormányfő nyilvánosan Csipkerózsikának nevezte Libor Ambrozek környezetvédelmi minisztert, aki alszik, miközben növekednek a német szeméthegyek az országban. A cseh miniszterelnök egyúttal levélben kérte fel Angela Merkel német kancellárt, hogy lépjen fel azokkal a német cégekkel szemben, amelyek feketén hordják a hulladékot Csehországba. Libor Ambrozek a Mladá fronta Dnes legnagyobb példányszámú prágai napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a probléma európai méretű.

"Nem is olyan régen a hollandok szállították illegálisan a hulladékot Németországba, mert ez volt számukra a kifizetődő megoldás. Most rajtunk csattan a szemétostor, s nemsokára esetleg Ukrajnán. Ezt csak az uniós rendelkezések és a hazai törvények megszigorításával lehet megoldani, éspedig azon az elven, hogy a hulladékot ott kell tárolni és megsemmisíteni, ahol keletkezik" - szögezte le a cseh környezetvédelmi miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • klastrom #3
    Szemétlerakó hely lettünk.De hát mindig is azok voltunk...
  • szombi #2
    Nekünk nem nagy baj.
    Németből és osztrákból behozzák a megunt számítógépeket, amit aztán jó olcsón eladhatnak.
    Ez pedig az új hipermodern termékek árát is csökkenésre kényszeríti. :)
  • tealc #1
    A szemetek :D