Gyurkity Péter

Intel: búcsúzik a PATA és az AC97

A processzorgyártó készülő új lapkakészleteiről napvilágra került információ szerint végképp visszavonul a hagyományos párhuzamos ATA rendszerek és az integrált AC'97 hangzás támogatása.

Az érdekes részletről a kínai HKEPC által közölt képről szerezhetünk tudomást. Eszerint az Intel újgenerációs, ICH8 jelzésű déli hídjából már hiányozni fog a két korosodó rendszer, ám ezzel egy időben növekszik az újabb megoldások listája és bővítőhelyeik száma. Külön hangsúlyt fektetnek a ventilátorok fordulatszámának kezelésére, amely a mostanában igencsak megnövekedett hőmérsékleteket hivatott kordában tartani.

A Broadwater család tagjaként érkező ICH8 esetében tehát nélkülöznünk kell a hagyományos PATA-csatolóval ellátott merevlemezeket és optikai meghajtókat, és végleg búcsút int a széles körben utálatnak örvendő alaplapi AC'97 hangzás. Ezzel egy időben azonban tízre növekszik az USB2.0 portok száma, és az Active Management Technology révén megjelenik a letiltás (USB port disabling) lehetősége is.


A háttértárolók kezelésére hat SATA2 bővítőhely áll rendelkezésünkre és szintén hatnál állapodik meg a PCI Express x1 csatolók száma. Megtalálható lesz továbbá a RAID, a ViiV masinák azonnali ki-be kapcsolását lehetővé tévő Quick Resume Technology és az ACPI 3.0 támogatása. Az értesülés szerint a déli híd négy különböző változatban érkezik: az ICH8R a RAID rendszerekbe, az ICH8DO és ICH8DH irodai és otthoni felhasználásra, illetve az ICH8 a belépő szintű asztali gépek piacára. A chip a P965, G965, Q965 és Q963 jelzésű lapkakészletekben találhat otthonra.

Az Intel tehát meglépte a sokak által jó ideje várt generációváltást. Ez természetesen még nem jelenti az említett technológiák halálát: a gyártók egy része minden bizonnyal továbbra is alkalmazni fogja saját chipkészleteinél ezeket a megoldásokat. Kérdés azonban, hogy meddig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [Jakuza] #81
    Te is nagyon jol tudod, hogy en is arra gondoltam.
  • BiroAndras #80
    "a jelenlegi helyzetben sem lehet elerni a PATA winchesterek maximalis atviteli sebesseget"

    A vinyók átviteli sebessége nagyonis elérhető. A csatoló felületé nem.

    "Tehat teljesen ertelmetlen lecserelni oket a SATA vinyokra."

    Lecserélni nem feltétlen kell őket, de ha új vinyót veszel, akkor egyértelműen a SATA a nyerő.
  • Tetsuo #79
    Télleg nem hallottam még az Azáliát, de márkás alaplapom AC'97 részét már igen, hát kiábrándító..
  • Tiberius B #78
    Ha meg sz*rul szól, legfeljebb veszünk egy hangkártyát.
  • [Jakuza] #77
    Hat erre csak azt tudom mondani, hogy ennek nem sok koze van a PATA-SATA vinyok eloallitasanak mikentejehez. Atviteli sebessegben kulonboznek, de a tanyerok es mechanikak eloallitasa teljesen megegyezik.
    Az mas kerdes, hogy megint adtak a szarnak egy pofont, hiszen a jelenlegi helyzetben sem lehet elerni a PATA winchesterek maximalis atviteli sebesseget, sot....
    Tehat teljesen ertelmetlen lecserelni oket a SATA vinyokra.
    Semmi masrol nem szol ez csak a vasarlok ujboli lehuzasarol.
    Az AC97 egy kicsit mas teszta, ott teljesen mindegy a valtas, hiszen a vasarlok akik integralt hangkartyat vesznek az a lenyeg , hogy szoljon a hangszoro hangkartya megvetele nelkul, tehat szamukra mindegy mi van a lapra integralva.
  • raingun #76
    Hirtelen megijedtem hogy mi lesz velem mert idén akarok gépet cserélni és van 6 HDD-m, de aztán eszembe jutott hogy amúgy is AMD-s lesz :-)

    Frankó a Sata de mobil racket (2000 FT-ért) látott már valaki hozzá?

    Szóval a cserélehtő HDD-knél szeintem még mindig jó a Pata
  • dez #75
    Na, ez érdekes: az ALC880-as tud fogadni 44.1kHz-et is, a CMI9880 viszont nem. Tehát a lehetőség - codectől függően - megvan rá. Innentől fogva a driveren múlik a dolog (tehát hogy ezt állítja be, ha nincs magasabb rátájú hang, vagy mindenképp a 48/96[/192kHz] közül választ, stb.) Viszont, ez nem sokat segít(ene) ezeken a codeceken, elég gyengusok (főleg a CMI). De jó esetben legalább az SPDIF-en kijön mindenféle konverzió nélkül. (Az semmit sem jelent, hogy az SPDIF 44.1kHz-re van állítva a driverben, attól még a alapfrekiről konvertál ide, ha az nem ennyi.)
  • dez #74
    Amúgy a műszeres tesztek messze nem mondanak el mindent a hangminőségről, inkább csak durva közelítés. De ha összehasonlítod a félprofi/frofi kártyák eredményeivel, már itt is kijön, hogy jóval gyengébbek a cikkben szereplő cuccok. Azt még nem tudom, hogy a codecek a gyengék, vagy itt is bejátszik a 44.1kHz->48kHz SRC, vagy mindkettő. :) Persze az ilyen különbségek nem lesznek nagyon feltűnőek egy átlagos PC-s, vagy olcsóbb házimozi hangcuccon. De ez nem azt jelenti, hogy a "kifogástalan" jelző a helyén van. :)
  • dez #73
    Az Azalia az AC'97 továbbfejlesztése, annak leváltására dolgozta ki az Intel (HD-audio néven is fut). Még nézegetem, mennyivel tud többet. Elvileg itt már natívan is kimehet a 44.1kHz, de nem biztos. Jó lenne, ha úgy lenne.
  • Le Kurde #72
    Az átállást megkönnyítendő? Az ECS és Asrock ilyen kialakítású alaplapja állítólag sikeres.