81
  • [Jakuza]
    #81
    Te is nagyon jol tudod, hogy en is arra gondoltam.
  • BiroAndras
    #80
    "a jelenlegi helyzetben sem lehet elerni a PATA winchesterek maximalis atviteli sebesseget"

    A vinyók átviteli sebessége nagyonis elérhető. A csatoló felületé nem.

    "Tehat teljesen ertelmetlen lecserelni oket a SATA vinyokra."

    Lecserélni nem feltétlen kell őket, de ha új vinyót veszel, akkor egyértelműen a SATA a nyerő.
  • Tetsuo
    #79
    Télleg nem hallottam még az Azáliát, de márkás alaplapom AC'97 részét már igen, hát kiábrándító..
  • Tiberius B
    #78
    Ha meg sz*rul szól, legfeljebb veszünk egy hangkártyát.
  • [Jakuza]
    #77
    Hat erre csak azt tudom mondani, hogy ennek nem sok koze van a PATA-SATA vinyok eloallitasanak mikentejehez. Atviteli sebessegben kulonboznek, de a tanyerok es mechanikak eloallitasa teljesen megegyezik.
    Az mas kerdes, hogy megint adtak a szarnak egy pofont, hiszen a jelenlegi helyzetben sem lehet elerni a PATA winchesterek maximalis atviteli sebesseget, sot....
    Tehat teljesen ertelmetlen lecserelni oket a SATA vinyokra.
    Semmi masrol nem szol ez csak a vasarlok ujboli lehuzasarol.
    Az AC97 egy kicsit mas teszta, ott teljesen mindegy a valtas, hiszen a vasarlok akik integralt hangkartyat vesznek az a lenyeg , hogy szoljon a hangszoro hangkartya megvetele nelkul, tehat szamukra mindegy mi van a lapra integralva.
  • raingun
    #76
    Hirtelen megijedtem hogy mi lesz velem mert idén akarok gépet cserélni és van 6 HDD-m, de aztán eszembe jutott hogy amúgy is AMD-s lesz :-)

    Frankó a Sata de mobil racket (2000 FT-ért) látott már valaki hozzá?

    Szóval a cserélehtő HDD-knél szeintem még mindig jó a Pata
  • dez
    #75
    Na, ez érdekes: az ALC880-as tud fogadni 44.1kHz-et is, a CMI9880 viszont nem. Tehát a lehetőség - codectől függően - megvan rá. Innentől fogva a driveren múlik a dolog (tehát hogy ezt állítja be, ha nincs magasabb rátájú hang, vagy mindenképp a 48/96[/192kHz] közül választ, stb.) Viszont, ez nem sokat segít(ene) ezeken a codeceken, elég gyengusok (főleg a CMI). De jó esetben legalább az SPDIF-en kijön mindenféle konverzió nélkül. (Az semmit sem jelent, hogy az SPDIF 44.1kHz-re van állítva a driverben, attól még a alapfrekiről konvertál ide, ha az nem ennyi.)
  • dez
    #74
    Amúgy a műszeres tesztek messze nem mondanak el mindent a hangminőségről, inkább csak durva közelítés. De ha összehasonlítod a félprofi/frofi kártyák eredményeivel, már itt is kijön, hogy jóval gyengébbek a cikkben szereplő cuccok. Azt még nem tudom, hogy a codecek a gyengék, vagy itt is bejátszik a 44.1kHz->48kHz SRC, vagy mindkettő. :) Persze az ilyen különbségek nem lesznek nagyon feltűnőek egy átlagos PC-s, vagy olcsóbb házimozi hangcuccon. De ez nem azt jelenti, hogy a "kifogástalan" jelző a helyén van. :)
  • dez
    #73
    Az Azalia az AC'97 továbbfejlesztése, annak leváltására dolgozta ki az Intel (HD-audio néven is fut). Még nézegetem, mennyivel tud többet. Elvileg itt már natívan is kimehet a 44.1kHz, de nem biztos. Jó lenne, ha úgy lenne.
  • Le Kurde
    #72
    Az átállást megkönnyítendő? Az ECS és Asrock ilyen kialakítású alaplapja állítólag sikeres.
  • Le Kurde
    #71
    "A nem high-end gamereknek is megfájdul a zajtól a fejük, csak ők nem tudják mitől."

    Na erről beszélek, lefogadom, hogy az életben nem hallottál még ilyet szólni, különben nem mondanál ekkora ostobaságot. Itt műszeres mérési eredeményeket lehet találni pont az azaliáról: http://www.digit-life.com/articles2/intel-hdaudio/intel-hdaudio.html.

    dez: olvasd el te is a tesztet!
  • Tiberius B
    #70
    Ebbe mondjuk nem gondoltam akkor rendesen bele
  • MacrosTheBlack
    #69
    Neked lehet hogy lényegtelen, a 286-osodnál nem oszt nem szoroz, más mindenkinek számít.

    Minek PCIE? Akkor minek GDDR3 memória a kareszra, lehet ferritgyűrűs ramokat is rakni a gf 7800 gtx-re, aztán fejben gyorsabban leszámolod a műveleteket mint a kártya.

    Ha neked mindenáron az elavult kell, akkor mit izgat hogy milyen a korszerű? Használd 30 év múlva is a mostani konfigodat (szoftverből se kell neked új, mert minek, még a végén jobb konfigot igényel, az meg ugye felesleges), senki nem fogja kiverni a kezedből.
  • MacrosTheBlack
    #68
    Nalátod. PATA-nál viszont kell osztozni a secondary eszközzel.
  • MacrosTheBlack
    #67
    A jelenlegi gépedhez jelenleg is van PATA csatlakozó, a jövő SATA cucaihoz meg minek?
  • MacrosTheBlack
    #66
    Természetesen nem kell kidobni semmit, nem kötelez senki az új technológiára, akár 20 év múlva is használhatod a jelenlegi elavult cuccodat. De mire?
  • MacrosTheBlack
    #65
    Miért, meddig fogod őrizgetni a 20 gigás vinyóidat az 50 gigás blurayek, és 1.6 terás holodiszkek korában?
  • MacrosTheBlack
    #64
    A +4 általában only RAID, ide nem rakhatsz szóló cuccokat.
  • MacrosTheBlack
    #63
    MFM vezérlőt ne rakjanak rá, csak mert valakinek a fiókjában porosodik még egy 15 éves 20 megás vinyó?

    A helymegtakarításba nemcsak a csatlakozó, hanem a hozzá tartozó vezetékek, vezérlő áramkörök is beletartoznak.
  • Tiberius B
    #62
    Nem tudjátok hova tűnt az a fajta elrendezés, mikor két PATA van egymás tetején, az alaplap szélén? Mert azt lehetne használni egy ideig, ha a helymegtakarítás cél.
  • dez
    #61
    Igen, jó dolog. Az SCSI részben egy ehhez hasonló (csak még jobb, több "szálat" kezelő) megoldás miatt olyan jó. (Meg persze azért, mert már sok éve DMA-s volt, stb.)

    De azért 1-2 PATA csati még maradhatna az alaplapokon néhány évig. Mint ahogy LPT és COM port is van még. De ha már olyan "fontos" a kihagyás, ezzel egy időben jelenjenek meg olcsó, PCI-E-s PATA kártyák! Hol vannak ezek? Meg a többi? Eddig egy darab PCI-E-s hálókártyát láttam, képen.
  • dez
    #60
    Olvastad a #22-t?
  • droland
    #59
    "hogy kb. féltucat USB eszköztől fölfelé elég jól összezavarodik az XP. Tapasztalat." - ezt én sem értettem :) Szerintem ott chipset, vagy driver hiba lehet...
  • Sanyix
    #58
    Te miről beszélsz? :)
  • Inquisitor
    #57
    Amúgy meg annyira nem ájultam be az ICH8-tól. NForce4 alaplapokból (AMD és P4 is!) kapható olyan kivitelben (Asus deluxe pl.) ahol 4+4 SATA van, meg alapból 10 USB.
    Azt azért ismét megjegyezném, hogy kb. féltucat USB eszköztől fölfelé elég jól összezavarodik az XP. Tapasztalat.
  • Inquisitor
    #56
    "Pata-ra lehet rakni vinyót, és mondjuk optikai meghajtót, akkor aztán nemnagyon lassul az egyik a másik sávszélességhasználata miatt."
    Ááá, dehogy. Optimista esetben ezután max. ATA33 volt a max. sebesség. Ha meg 40 eres kábelre kötötte valaki ... ha meg nem 40 eresre kötötte az optikát valaki (főleg íróknál), akkor meg azért volt/van szívás.
  • Sanyix
    #55
    Hát szar gépházban lehet hogy rontja a levegőáramlást, de egy jó gépázban nem. Bár nekem nagyon szar gépházam van, mégis sikerült berakni 3 db pata-s megajtót, hogy ne zavarjon semmit a kábel, távol van az erősen melegedő alkatrészektől, nincs megcsavarva sem. Hú egy jumperelés aztán nagyon kényelmetlen, két mozdulatot kell csinálni(én nekem nem tűnt soha kényelmetlennek a rakosgatás, ennyit meg lehet csinálni). Sata-nál, és pata-nál sincs korlátozva semmi, szóval nemtudom ezen mit értesz.
    Hot swap, az biztos hogy nem hátrány, de ezis csak egy apróbb kényelmi szolgáltatás, de mégis mennyibe kerül mindez? Hát sokba. Dobja ki az ember a pata-s meghajtóit, pár apróság, miatt? naneee
  • BiroAndras
    #54
    Ja igen, és az NCQ is jó dolog.
  • BiroAndras
    #53
    "Legalábbis én nem a gépemet nézegetem belülről egész nap, nem jelent nagy gondot, hogy egy új meghajtó vásárlásakorát kell raknom egy jumpert."

    Azért a levegőáramlás nem csak vásárláskor fontos.
    A jumperelés meg nagyon kényelmetlen, amikor mások gépébe akarod a vinyódat berakni.
    És van aki sűrűn cserélgeti a vinyókat, és akkor jól jön a könnyebb szerelhetőség.
    Emellett a SATA kábel hosszabb is lehet, és nincs korlátozva 4-re a vinyók száma.
    És nem hátrány hot-swap képesség sem.
  • Mynet
    #52
    ha jól megfigyeled, akkor ezek a fejlesztések leginkább a teljesítmény hajhász hardcore felhasználóknak szólnak! annak akinek van otthon patás winchije, nem is kevés, és van egy jól működő rendszere az nem fogja lecserélni mert megjelent egy új! meg egyre inkább a régi gépeket szeretik az informatikusok beállítani szervernek, nézd meg hogy milyen gépek fut pl az fsn.hu a legjobb gépük p3 450mhz! ez hogy számüik a patát nem fog mélyen érinteni, nekem itthon van kb fél terabyte tárkapacítás ha a winchiket összeszámolom és mind pata, az asztal gépemben van 0,4 terrányi tárkapacítás, 3 winchesterből áll össze, 1 dvdíró és 1 cdíró, nekem az alaplapon levő 4 ide csatlakozási lehetőségen kivül van egy ide-raid kártya is. Meg ha eltűnik a pata az alaplapokról, akkor sem fogok szenvedni elmegyek az első boltba és 4500-ért veszek ata133-as ide-raid vezérlőt, minek szenvedni itt pata-sata átalakítóval.
  • Mynet
    #51
    nálunk is meg itthon az egyik gépben egy még 95ben a 486osomhoz vásárolt soundblaster 16, semmi gondunk nincs vele! egy 11 éves hangkártyáról veszélünk!!!
  • Mynet
    #50
    aki isteniti hogy milyen jó lesz ez a chip, az nézze már meg mit tud már most az msi k8neo4 platinum! ja bocsi és szar 7.1-es int.hangkártyájának van optikai kimenete is digitális koax. mellesleg abban alapból a 2x4 sata csatlakozójával (ebből 4 sataII), emelett a szokásos 4 ide eszközt támogatja, 2db gigabites integrált lankártyával, 10 db usb2.0-as csatival, 2db firewire csatival

    aki esetleg érdekel, az itt utánajárhat http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=637
  • Sanyix
    #49
    Hát persze hogy nem osztozik. Mégis mi a francon osztozna?? Önmagával? :DDDDD
    Pata-ra lehet rakni vinyót, és mondjuk optikai meghajtót, akkor aztán nemnagyon lassul az egyik a másik sávszélességhasználata miatt. Másik vinyót lehet rakni a másik vezérlőre, ennyi.
  • Sanyix
    #48
    NA amiket felsoroltál, teljesen lényegtelen dolgok. Legalábbis én nem a gépemet nézegetem belülről egész nap, nem jelent nagy gondot, hogy egy új meghajtó vásárlásakorát kell raknom egy jumpert.
    Amúgy szabványt nap mint nap váltogat az ember, ez a hardvergyártók kedvenc taktikája. Pl miért váltottak agp-ről pci expressre? Mert akkor új videokártya, új alaplap kell, és jóljárnak. Figyeld meg, pár év múlva jön az agp szuper ulraexpress, aztán azt leváltva a pci hyperblaster 45435435x, és így tovább. Itt is ez a cél. Ráadásul ottvannak egy szabványnál is a számok akármennyi iksz, akármi akárhányadik változat, áá nem változik a szabvány...
  • MacrosTheBlack
    #47
    2 vinyónál már csak a fele, SATA-nál viszont nem oszlik a sávszélesség!
  • arty
    #46
    a PATA is enged 133mb/s-et ;) baromira kihasználták az eszközök a sata150et is, mire jött 1 év után a sata2/300 :) igazad van, tényleg nem változika szabvány naponta :))

    jaésigen, persze, ez mindenkinek jo :DDD de talán egy hangyányival azért a cégek jobban járnak, mint mi ;)
  • MacrosTheBlack
    #45
    3rd party vezerloket kezdtek integralni meg a kozepkategorias alaplapokra is, mert felismertek, hogy igeny van ra.

    Van ahova meg AGP portot raknak a PCIE x16 mellé, de minek...
  • MacrosTheBlack
    #44
    Már a SATA megjelenésekor lehetet tudni hogy a PATA-nak leáldozott, aki akart felkészülhetett rá. A PATA már valóban megérett a leváltásra, ez mindenkinek csak jó lesz. Végre rákényszerítik a júzereket a jobbra, nem a régi szart kell továbbhurcolni. Ráadásul a SATA vinyót menet közben is lehúzhatod a kábelről (mint az USB eszközöket), próbáld ezt meg ey PATA cuccal! Már önmagában ezért megéri, kivel ne fordult volna elő hogy átjön a haver vinyóval, és lehet leállítani az egész gépet miatta?
  • MacrosTheBlack
    #43
    Mi köze ennek a Pistához?
  • MacrosTheBlack
    #42
    Hogy mire jó?
    1. Kisebb vezetékdzsungel. Jobban hajlítható, nem kell feszíteni, csavarni a vastag szalagkábelt, sőt még a levegőáramlást is kevésbé akadályozza a házban, ami hűtési szempontból se utolsó. A jumpert is el lehet felejteni, nincs állandó master-slave variálás, nincs gond abból ha van 2 cd / dvd íród, ami mind masterként szeret lenni, lehetőleg egymagában, és akkor hova kösd a vinyókat.
    2. Az hogy _jelenleg_ nem használja ki semmi a nagyobb sávszélességet, nem jelenti azt hogy nem is fogja. Szabványt nem váltogat minden nap az ember, ha már váltunk célszerű olyanra, ami sokág jó lesz a jövőben is.