Berta Sándor

Letölthetők lesznek a New York-i Filharmonikusok koncertjei

Ezúttal nem egy rockbandáról, vagy egy feltörekvő énekesről van szó, hanem a világ egyik legismertebb zenekaráról, a New York-i Filharmonikusokról.

Mint azt Zarin Mehta, a zenekar elnöke elmondta: a tervek szerint a koncertjeikről készült felvételeket egyaránt megjelentetnék CD-n és az interneten is. Az utóbbiak teljesen ingyen letölthetők lesznek. A művészegyüttes évente négy koncert felvételét akarja feltenni a világhálóra és ebben az Universal Records/Deutsche Grammophon kiadó lesz a segítségükre.

A filharmonikusok ezzel a kezdeményezéssel a csökkenő zenei CD-eladásokra akarnak reagálni. Mivel a zeneboltokban a klasszikus zenéket tartalmazó lemezekből is egyre kevesebb fogy, ezért kénytelenek voltak új megoldást keresni az értékesítésre. "Az iTunes-nél a letöltött művek 12 százaléka valamilyen klasszikus zene, ezt a tendenciát pedig nem hagyhattuk figyelmen kívül. Bebizonyosodott, hogy az emberek változatlanul szeretik a klasszikus zenét, de megváltoztak a felhasználói szokások. Mi pedig alkalmazkodunk ehhez" - nyilatkozta Zarin Mehta.



"A XXI. században élünk és úgy gondoltuk, hogy a hagyományos megjelenési formákkal (bakelitlemez, zenei CD, kazetta stb.) szemben most már az internet kínálta lehetőségek képesek igazán megmutatni a zenekarunk művészetének nagyságát" - érvelt a váltás mellett Paul B. Guenther, a New York-i Filharmonikusok másik vezetője. A zenekar tagjai nem akarják sokáig megváratni a klasszikus zenét kedvelő felhasználókat, ezért úgy döntöttek, hogy az első koncertfelvételt már a jövő héten felveszik.

Ez lesz az első, az interneten ingyenesen letölthető mű. Később az összes koncertfelvételt kiadják majd CD-n és más hanghordozókon is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zakika #8
    most mindenki bologat, de nem latok egy linket sem es mire arra kerulne a sor hogy igazan le lehetne tolteni mindenki megfeledkezik rola. pedig engem is erdekel
  • Darth Sith #7
    jól teszik. Csatlakozhatna a kezdeményezéshez pl Bécs is. :)
  • dez #6
    Jó kezdeményezés. Csak remélem, nem 128kbites mp3-ban, mert az inkább vicc lenne.
  • beatz #5
    csatlakozhatna hozzájuk mondjuk clint mansell, hans zimmer és john williams is
  • tbundy #4
    hát persze
  • artschi #3
    pl. a Metallica koncertvideóit is ingyen lehet letölteni a livemetallica.com-ról.
  • izb #2
    Még több ilyen kezdeményezés kéne...
  • j0hNnY #1
    na ez tök jó!