Gyurkity Péter

Bezárt az Overpeer, nincs több hamis zeneszám

A Loudeye bejelentette leányvállalata tevékenységének beszüntetését. Az Overpeer a szerzői joggal védett tartalmak - főleg zeneszámok - módosítását végezte, használhatatlan példányokat terjesztve a p2p-hálózatokon.

A cég közleménye szerint az Overpeer azonnali hatállyal beszünteti tevékenységét, ami egyben 1,6 millió dolláros költségmegtakarítást jelent az utolsó negyedévben. Mike Brochu, a Loudeye elnöke úgy fogalmazott, hogy a kilépés révén hatékonyabban tudják elosztani a költségekre szánt pénzösszegeket, miközben továbbra is igyekeznek megragadni a terjeszkedési lehetőségeket.

Az Overpeer irodáját 2002 közepén hozták létre, és a leányvállalat hivatalosan a tartalomvédelemért felelős technológián dolgozott. A gyakorlatban ez annyit jelentett, hogy szándékosan torzított, használhatatlan zeneszámok ezreivel, tízezreivel töltöttek meg bizonyos fájlcserélő hálózatokat, hogy elvegyék a felhasználók kedvét azok használatától. "Egy csomó dolgot tehetsz a p2p-hálózatok ellen. Ezek között vannak meglehetősen nagy bosszúságot okozó megoldások is" - mondta két évvel ezelőtt Marc Morgenstern, az Overpeer vezérigazgatója. Az Overpeer számos lemezkiadótól kapott anyagi támogatást ilyen szoftverek készítésére.

Fő célpontjuk eleinte a FastTrack hálózat volt, amely egy meglehetősen gyenge algoritmussal igyekezett beazonosítani a megosztott fájlokat. Ezt a gyengeséget kihasználva sikereket értek el, de az utóbbi években egyre-másra jelentek meg a bonyolultabb, hatékonyabb eljárások, amelyek kizárták a siker megismétlését. Hiába bénították tehát meg a FastTrack hálózatát, az újabb és jobb fájlcserélők már elkerülték a korábbi hibákat, és a felhasználói tábor folyamatosan bővült. Nagy valószínűséggel ez vezetett el a Loudeye döntéséhez és az iroda bezárásához. A kiadók - minden igyekezetük ellenére - csak a p2p fejlődését, az evolúciós folyamat felgyorsulását érték el, akaratlanul is elősegítve a jobb és hatékonyabb kliensek, hálózatok megjelenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #19
    Jól látom? valaki arra költötte a pénzt h a zenéket eltorzítva ossza meg? erre van tőkéjük, de arra h olcsóbban adják a zenéket, arra nincs, érdekes, bár lehet az indokolja h még csak a 3.fullextrás mercire telt neki az 5. helyett
  • atlagember #18
    Jaj de jó. Ha igaz a hír címe, akkor nincs szükség a szerzői jogvédőkre sem, és nem lesz több per sem a részükről. (Ugye?)
  • irkab1rka #17
    Ki mondta, hogy a srácok csak szart share-eltek? :)
    Megkapták a legjobb minőségben a zenéket, amiket csak kértek.
    Lehet, hogy az 1.6m nagy része nyers DVD-re ment el ;)
  • PLaci #16
    Valószínű, hogy az az 1.6M dolcsi az internet számla volt... Gondolom nem 56kbps-es modemet használtak :D
  • MacrosTheBlack #15
    Így van, gulágra mindet! :)
  • MacrosTheBlack #14
    A kiadók - minden igyekezetük ellenére - csak a p2p fejlődését, az evolúciós folyamat felgyorsulását érték el, akaratlanul is elősegítve a jobb és hatékonyabb kliensek, hálózatok megjelenését.
  • Emmegki #13
    Kit érdekel a TTH ha sima fake számokkal nyomnak teli egy P2P hálózatot. És zavaróan sok névvel és nagy mennyiségben, mint anno a WinMX-en. Mondjuk első ránézésre ki lehetett szűrni, mert minden mp3-nak más volt a hossza és ugyanaz az user osztotta meg mind de iszonyat rondán mutatott.
    Ha ezen a 2 dolgon javítottak volna senki se vette volna észre hogy fake-t tölt.
  • Tetsuo #12
    Ez egy übernagybiznic übernagy bevétellel. Az 1,6 milla az semmi.. a többi számhoz képest, de most mekszívták! Hiszen felgyorsították a P2P fejlődést, a fszklapok! Hehe.

    Az Overpeert ugyanúgy nyomták pénzzel a kiadók, mint pl az ASVAt.
  • aaaaa #11
    Nem nevezném bukásnak. Másoknak is néha roszzabul megy a bolt, mert pl. elveri a jég a termést, mégsem perelik a Jóistent...
    Csak a kiadók sírnak minden kis fillérért fennhangon, közben pedig messze nem megy olyan rosszul a boltjuk, mint ahogy előadják. És azokat az embereket akik DOLGOZNAK is a pénzért,( nem csak a markukat tartják a jogdíjakért), sokkal ritkábban halljuk panaszkodni.
  • HappyBoy #10
    Mi a bánatos fene került 1.6M USD$ -ba negyed év alatt? Az, hogy HEMIS számokat másolgatnak fel? Szerintem pénzmosó volt. :DD