Berta Sándor

Optikai kábelhálózatot építettek ki Iránban

Miközben az országuk sokak szemében csak egy nagy történelmi hagyományú és múltú, de fejletlen közel-keleti állam, az iráni vezetők igyekeznek rácáfolni erre.

A fejlesztések egy, az egész államra kiterjedő optikai kábelhálózat létrehozását célozták. Khatami az átadási beszédében az országot átszelő és gazdagságot hozó középkori selyemút digitális megfelelőjeként aposztrofálta a beruházást. Ez új megvilágításba helyezi a többek között internetcenzúrával is megvádolt országot. A már hivatalosan is késznek nyilvánított rendszert Mohammad Khatami leköszönő iráni elnök adta át. A végül összesen 580 millió euróba kerülő projekten a szakemberek 1995 óta dolgoztak.


Az iráni optikai kábelhálózat szerves része a mintegy 56 ezer kilométer hosszú Trans-Asia-Europe (TAE) hálózatnak. A TAE Kínából, Sanghaj városából indul ki, és összeköti Kazahsztánt, Üzbegisztánt, Türkmenisztánt, Iránt és Törökországot Ukrajnán, Lengyelországon, Románián, Magyarországon és Ausztrián át Németországgal.

A telekommunikációs projekt egyik célja a meglévő iráni vezetékes és a mobiltelefon-hálózat továbbfejlesztése. Az ambíciózus tervek szerint 2010-re a jelenleg 70 millió lakossal rendelkező Iránban a jelenlegi 22 millióról 80 millióra fog nőni a vezetékes és a mobiltelefonok száma. Ezzel párhuzamosan pedig a jelenlegi 5,5 millió internetező helyett már 35 millióan fognak szörfölni a világhálón.

Klikk ide!
A régió tengeralatti üvegszálas kábelei - klikk a képre a nagyobb változathoz

A fejlesztések persze itt nem állnak meg. Idén januárban Irán egy 109 millió eurós megállapodást kötött Oroszországgal, amelynek értelmében a közel-keleti állam hamarosan egy telekommunikációs műhold tulajdonosa lesz. Dareiosz király, az egykori perzsa uralkodó tehát elégedett lehet, és nem valószínű, hogy forgolódna a sírjában. A fejlődést szokás szerint csak a politika foghatja vissza, hiszen az atombombaépítés gyanújába keveredett állam ha folytatja az ezirányú kutatásokat, könnyen komoly szankciókkal nézhet szembe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Roli #7
    Nálunk még nincs! Csak a gödröt ásták, de csak a postáig!
  • Mice #6
    hát nyíregyre nem hiszem, h 95-ben jött volna. tudomásom szerint 3-5 éve ha jött...
  • mrzool #5
    Már rég optikai a teljes magyar gerinchálózat (több, mint 10 éve).
  • Roli #4
    Nálunk is fektethetnék már azt a optikai kábelt! Minden városba.
  • HUmanEmber41st #3
    mekkora lenne BF2t tolni iráni szerveren
  • Police88 #2
    Bár lehet h átálnak az internetes hentelésre :D CS vagy esetleg egy kis Battlefield 2 (az otthonos környezetért... )
  • bertino #1
    ilyen helyeken csak a háború megy :(