Berta Sándor

200 millió dolláros per az AOL ellen szabadalmi jogsértésért

A felperes a Klausner Technologies társaság, amelynek alapító-tulajdonosa Judah Klausner, aki a PDA feltalálójának tartja magát. Klausner ezt az 1978-as évből származó 4 117 542-es számú amerikai szabadalommal támasztja alá, a szabadalomban leírt készülék megnevezése Electronic Pocket Directory.

A jelenlegi per azonban azért folyik, mert Klausner egy másik szabadalmának a megsértésével vádolta meg az AOL-t, mely egy "olyan készülékről szól, amely képes megválaszolni a telefonhívásokat és a beszédet, illetve a kimutatott adatokat a feljegyzett hívásokkal összefüggésbe tudja hozni". A szabadalmi kérvényt Klausner 1994-ben nyújtotta be az amerikai szabadalmi hivatalhoz, és azt a hivatal 1996-ban az 5,572,576-os szabadalmkénthagyta jóvá . Most Klausner azzal vádolja az AOL-t, hogy az AOL Voicemail, az AOL Call Alert, az AOL by Phone szolgáltatásokkal és más VoIP-megoldásokkal megsértette az 5 572 576-os amerikai szabadalmat.

Az amerikai vállalat szolgáltatásai az új telefonüzeneteket vizuálisan, a hívó fél telefonszámával együtt képesek megmutatni és lehetővé teszik a felhasználók számára, hogy akár az egyes üzeneteiket is meghallgathassák. A Klausner Technologies a szabadalom megsértése miatt 200 millió dollárt követel kártérítésként és az elmaradt licencdíjak után az AOL-tól. A cég rámutatott ugyanakkor arra, hogy ezen a területen további húsz szabadalma is van. Az 5 572 576-os amerikai szabadalmat egyébként Európában is bejegyezték az EP1001588-as szám alatt.

Az AOL szóvivője megerősítette, hogy tudnak a perről, de mivel a hivatalos iratokat még nem kapták meg, így nem tudnak konkrétan nyilatkozni arról, hogy terveznek-e ellenlépéseket. Mindenesetre a cég meg fogja vizsgálni, hogy milyen jogi lehetőségei vannak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pharaoh #4
    "nanotechnológiával készült jelfeldolgozó rendszer"

    Ez már tuti be van jegyezve.
  • irkab1rka #3
    Laci 73: NEM!
    Ilyen hülyeséget kérdezni??

    CSAK AMERIKÁBAN SZABADALMAZTATHATOD!
    :)

    Persze ha az megvan, akkor már Eu-ban is bejegyzik simán, de első az államok. oké??
  • Laci73 #2
    Kitolta rendesen a kaszát.

    Ezek szerint ha én beadok egy szabadalmat "nanotechnológiával készült jelfeldolgozó rendszer" vagy bármi más, a közeljövőben várható technikai megoldás szabadalmával, tarthatom a markom?
    Klausner semmi mást nem csinált, csak már létező eszközökből alkotott - egy elméleti - modellt.
  • FTeR #1
    szabadalmak rlz
    gazdagodjunk perekből rlz