Gyurkity Péter

Hétfőn jön a 64 bites Windows

A várakozások szerint a Microsoft hétfőn tartja meg az új 64 bites Windows operációs rendszerek hivatalos bemutatóját, és az új szoftverek számos országban még a jövő héten a boltokba kerülnek.

"A Microsoft hétfőn mutatja be az x64 operációs rendszerek kliens, illetve szerver változatát. Az új operációs rendszer a HyperThreading és a no-execute technológia mellett most már támogatja az Intel 64 bites kiterjesztését és ikermagos processzorait is" - áll Erica Fields, a processzorgyártó szóvivőjének körlevelében, kiemelve, hogy az Intel új processzorai megfelelő szoftveres támogatásban részesülnek a Microsoft részéről.

A 64 bites operációs rendszerek természetesen nemcsak az Intel, hanem az AMD 64 bites chipjeit is támogatják - ez így illendő azok után, hogy az AMD a 64 bites processzorok piacra dobásával jócskán megelőzte riválisát. Amint arról már korábban beszámoltunk, a Windows Server 2003 x64 Edition és a Windows XP Professional x64 Edition a WinHEC konferencián mutatkozik be a nagyközönség előtt. A Microsoft már jóval korábban megerősítette, hogy többszöri csúszás után az új operációs rendszerek fejlesztése a végéhez közeledik, és a két szoftver nagy valószínűséggel még április vége előtt bemutatkozhat. Természetesen az előzetes verziók már jó ideje elérhetők, így a félkész állapotban lévő operációs rendszereket mindenki idejében kipróbálhatta.

A technikai újításokat összefoglaló dokumentumban a Microsoft közzétette, hogy a 64 bites Windowsok több szempontból is továbblépést jelentenek 32 bites társaikhoz képest. A fizikai memória esetében 4 GB-ról 16 TB-ra nő a maximális méret, míg a rendszer gyorsítótára 1 GB-ról 1 TB-ra nő. A lapozófájl legnagyobb kezelhető mérete ezzel egy időben 16 TB-ról 512 TB-ra ugrik - szakemberek szerint az új határértékekkel jó ideig bebiztosíthatjuk magunkat, és nem kell attól félnünk, hogy egyhamar elérjük a technológia korlátait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • panasonic007 #94
    Hali! P4:1.7-re lehet windows x64-et rakni?Elindul?
  • dez #93
    Ja, egyébként, csak úgy egészen mellékesen a "stílust" kedves elvtársad Equ kezte, aki egyenesen megvilágosodhatott a M$-fejtágítón, legalábbis azt hiszi, lásd #72. Nevetséges.
  • dez #92
    Úgy tűnik, nem érted. Nincs tele a memória. Ott van parlagon 1GB. És igen, (elvileg) van 1-2 opció, hogy mit swappoljon és mit ne, használja-e a memóriát nagy cache-nek vagy sem. Csak épp tesz rá magasról. És nem is hallottam róla, hogy ezt Win alatt bárkinek sikerült megoldania, pedig több midiző és filmkészítő ismerősöm panaszkodik miatta (nem kezdők). Pedig nincs elvi akadálya. Persze könnyebb volt nem foglalkozni ezzel.

    Mellesleg kevered a cache és a swapping fogalmakat. Olyan meg nincs, hogy valami a swapból fut, mert csak a memóriából tud futni. (Esetleg moduláris lehet.)
  • blackeagle #91
    Na én semmit nem magyarázok ,föleg nem az m$ védelmében. Nem is azt használok ,de hogy mikor cache-el egy rendszer azt döntse el maga. akinek meg nem tetszik a rendszer döntése ,az ne használja ,vagy változtasson rajta ha engedi a sys. A linux is a swap-be pakol ,ha tele a memória és nem használom. Még a félig aktiv prg-t is leteszi swap-be. Itt most a levelezésre gondoltam ,ami 10 percenként néz a szerverre ,vagyis valamennyire aktiv ,de mégis a swap-be van mert naponta 2x ha ránézek és van más aminek kell a memória.
  • NEXUS6 #90
    Hát ez az, hogy persze hogy nem határozhatja meg a júzer, hogy mennyi legyen a cache, mert mint azt a szakemberek elmagyarázták nekünk, a win azzal szórakoztatja magát, hogy folyamatosan vagy 5 fajta helyre pakolgatja a memcsi tartalmat, persze kizárólag a munka hatékonyságának növelése érdekében;), szóval valójában nincs is olyan hogy cache!!!!!

    Kezd nekem is az az érzésem lenni, hogy van egy frazeológia, amit a M$ a pór júzer számára használ és van egy amivel a beavatottakat szédíti. Ha valaki már túl sokat tudna (túl sokat kérdezne), akkor bedobja, hogy amit eddig hitt az nem is úgy van -"Ben, hiszen azt mondtad dartvéder ölte meg az apámat!!!!? Tudod luk sok minden attól függ hogy hogyan nézzük őket!!!;))))).
    Persze ezek a fokozatok csak a multilevel marketinges szeánszokon érhetők el, megfelelő összegű kaució letételezése után.
  • FTeR #89
    az Adobe Photoshop eddig még minden verziója megjegyezte ha ki volt kapcsolva a virtmem.
    És esetleges többablakos komoly feladatoknál el is száll. (nem hiszem, h lámerek programozták volna)
  • dez #88
    Hopp, itt egy kis kavarodás van. Ez a blackeagle-nek ment. (Úgy tűnik, editálásból nem szabad válaszadásra váltani.)
    Amire meg mrzool válaszolt, az ez volt: "Milyen szint? Mi a hézag? Fájnak a tények?"
  • dez #87
    Tulajdonképpen a válaszod korrekt volt... :p Mindent meg lehet magyarázni, mindenről el lehet hitetni, hogy milyen jó és szép. Ti bizonyára csillogó szemmel, fülig érő szájjal várjátok a 10mp-eket, amikor éppen feleslegesen swappel a Win, mert "tudjátok", milyen előremutató eszme nevében teszi. Na most jöhet a stílustanulmány. De a süket dumát én nem veszem be.
  • mrzool #86
    Egy ilyen stílusban feltett kérdésre ne várj értelmesebb választ - pont.
  • dez #85
    Ki mondta, hogy nem használhatja, ha tényleg kell neki valamilyen értelmes célra?
    Mellesleg akármekkora file átmásolásához elég egy viszonylag kisebb buffer.