SG.hu

A blognak még kevesen hódolnak

Az internetezők többsége szokott chatelni és látogatja az internetes fórumokat; az új divat, a blog azonban még csak keveseket hódított meg. A hálót használók jelentős része nem is tudja, mi az a blog.

Az NRC NetMonitor kutatásának adatai szerint a gyakran (hetente legalább egy alkalommal) internetező felnőttek 19 százaléka szokott rendszeresen csevegni az interneten keresztül, és mintegy kétszer ennyien alkalmanként használják a chatet. Az online csevegés egyébként inkább a fiatalabbakra jellemző: a 18-29 évesek 22 százaléka rendszeresen chatel, míg a 40 felettiek esetében csak 15 százalék a rendszeres chat-használók aránya.

Noha a chat lehetőséget teremt a társkeresésre, az online csvegők kevesebb mint 4 százaléka látogatja elsősorban e célból a különböző chatszobákat - legtöbben a barátokkal, családtagokkal való kapcsolattartást jelölik meg a chat-használat elsődleges indokaként: 46 százalék számára ez az elsődleges motívum, sőt a rendszeres chat-használók esetében ennél is magasabb, 63 százalék a főként kapcsolattartás céljából csevegők aránya.

A chat által történő társkeresés a középkorúakra jellemző leginkább: a 40 és 50 közöttiek körében 9 százalék azok aránya, akik leginkább e célból chatelnek. A motivációt illetően éles különbség figyelhető meg továbbá a különböző településtípusokon élők között is: míg a fővárosban az online csevegők 53 százaléka elsősorban kapcsolattartásra használja a chatet, addig a falvakban élőknek csak kevesebb mint 30 százalékáról mondható el ugyanez. Utóbbiak körében ugyanakkor az átlagosnál lényegesen magasabb (8 százalék) a társkeresés céljából chatelők aránya, illetve azoké, akik elsősorban egyfajta szórakozási formának tekintik a chatet.

Míg a chat-használatot illetően nincs igazán markáns különbség a két nem között, addig az online fórumok látogatása inkább férfias elfoglaltságnak nevezhető. A gyakori internetezők 29 százaléka rendszeresen, további 56 százaléka pedig alkalmanként olvas internetes fórumokat, aktívan azonban ennél kevesebben vesznek részt a fórumok életében: 14 százalék szól hozzá rendszeresen, 44 százalék pedig alkalmanként az általa látogatott fórumok témájához.

A nyilvánosság elé lépés legújabb internetes eszköze, a blog még a gyakori internetezők körében is meglehetősen kevéssé terjedt el. Mindössze 2 százalékuk rendelkezik bloggal, és azoknak az aránya, akik gondolkodnak saját blog létrehozásán, is csupán 4 százalék. Mások online naplóinak olvasása már az internetezők nagyobb hányadára jellemző: 4 százalék rendszeresen, további 25 százalék pedig olykor-olykor olvassa mások blogját - ám még a gyakran internetezők körében is meglehetősen magas, 37 százalék azok aránya, akik nem tudják, mi az a blog. A kifejezés - vagy a mögötte rejlő tartalom - ismerete kevésbé jellemző a nőkre, mint a férfiakra: a gyakran internetező férfiak 68 százaléka ismeri a fogalmat, a nők körében viszont csak 57 százalékról mondható el ugyanez. A budapestiek szintén jobban informáltabbak: míg a fővárosban élő internet használók 71 százaléka ismeri a blog fogalmát, a vidéki városok esetében csak 59, a falvak esetében pedig mindössze 52 százalék tudja, mi az a blog.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sokoo #5
    blog = weBLOG

    web = háló (internet)
    log = eseménynapló (eredetileg hajónapló)
    web+log = blog (internetes eseménynapló)

    Tehát eredetileg olyan napló, amit magadnak írsz, csak ellentétben a kis könyveddel, ezt mindenki olvashatja. (Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek..)

    A tech blogok, és egyéb állatfajok csak később fejlőttek ki. Szerintem.
  • blackgamer #4
    tévedsz, a blog community-k olyan "fórumok", ahol adott témáról bárki írhat és kommentezhet
    és mivel ezek világszinten mozognak, sok infót találhatsz az érdeklődési körödben
  • [HUN]PAStheLoD #3
    Egy egy bejegyzés nem csak "ma elmentem fagyizni és ettem 3 gombócot" szerű lehet , esetleg leírás egy filmről/könyvről/programról/esményről/koncertről .. aztán sok a techblog a neten , webdesing kategóriában főleg, és jónéhány posztot szentelnek a bloggerek az aktuálpolitikának és a jelen helyzetnek, nem csak Mo-n , sokszor érdekes képeket vicces dolgokat is találni egy-egy blogban..
  • Tetsuo #2
    Aha olyasmi. SzVSz azért nem terjed el nagyon mert pl az én blogomra ki lenne kiváncsi? Csak híres v extrém emberek blogjait szokták olvasni, sok idő a készítése is és az olvasásuk is.
    De bevallom, még nem olvastam blogot.
  • jefferson83 #1
    Ez a cikk se segít különösebben megtudni mi is az a blog. A sorok között olvasva a blog tehát az online naplóvezetést jelenti?