Berta Sándor

A személyre szabott televíziós műsoroké a jövő

Néhány éven belül könnyen előfordulhat, hogy leülünk a televízió képernyője elé és mi döntjük el, hogy az adott műsornak melyik részletére vagyunk kíváncsiak. Az ötlet, legyen bármilyen futurisztikus, hamarosan valósággá válhat.

A tervek szerint a jövőben bárki törölheti majd a Titanic szerelmes jeleneteit, vagy bármely másik film őt nem érdeklő képsorait, esetleg eldöntheti, hogy a Star Wars filmekben csak az akciójelenetekre kíváncsi. Mindez úgy lehetséges, hogy nemrég elkezdődött egy európai projekt, amelynek a célja egy ambíciózus cél: a televíziótartalmak személyre szabott megjelenítésének megvalósítása. A New Media for a New Millennium (NM2) nevű programot többek között az Európai Unió is támogatja, nem kevesebb, mint 7,5 millió euróval.

A néző nem csak a filmekbe szólhat bele majd ily módon, hanem akár a film történetébe, cselekményébe, vagy egy jelenetbe is. Az NM2-ben olyan vállalatok vesznek részt mint a British Telecom, számtalan nagy európai egyetem (Cambridge, Ulster, Malmö, Helsinki), vagy a Sony NetServices. Maga a projekt 2004 szeptemberétől 2007 augusztusáig tart. A program fő célja, hogy a nézők, illetve a felhasználók olyan új gyártási eljárásokat és módszereket dolgozzanak ki, amelyeknek a segítségével a film- és a zenei ipar személyre szabott multimédiás tartalmakat (legyenek azok filmek, videoklipek stb.) tud készíteni. Ezzel párhuzamosan olyan új szoftvereket is kifejlesztenek, amelyek lehetővé teszik, hogy a televíziónéző maga irányíthassa a televízióműsorokat.

A projekt három éves időtartama alatt összesen hét tesztprodukciót készítenek majd el a szakemberek, ezek közül az egyik egy finn kísérleti televíziós showműsor lesz amelyet SMS-ekkel a nézők irányíthatnak majd és például egy-egy előre meghatározott szó segítségével meghatározhatók lesznek a show egyes karakterekei is. Ezen kívül átdolgozzák a Gormenghast nevű BBC-produkciót is - amely Mervyn Peake trilógiája - így a nézők több változat közül is választhatnak. Ezekhez a munkákhoz azonban a legkorszerűbb technológiákra van szükség, így például szélessávú internet-hozzáférésekre, olcsó adattárolókra, és hálózatokra kötött "intelligens perifériákra".

Doug Williams, a programban résztvevő British Telecom szakembere szerint jelenleg a televízió csak egy "buta készülék", amely csupán arra képes, hogy jeleket fogjon és azokat a néző felé továbbítsa. A projekt keretében azonban a szakemberek "megtanítják" a televízióknak, hogy az egyes tartalmakra úgy tekintsenek, mint a legókockákra, amelyeket többféleképpen is össze lehet rakni, mégis megkapjuk a végeredményt.

Az NM2-koordinátora, Peter Stollenmayer szerint a projekt legfőbb újdonsága az lesz, hogy - ha minden a tervek szerint alakul - a nézők néhány éven belül közvetlen kapcsolatban lesznek a televízióműsorokkal és meghatározhatják majd, hogy milyen jelenetet akarnak látni vagy hallani. A nézők tehát már nem passzív szemlélői, hanem aktív résztvevői és irányítói lesznek a televíziós műsoroknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #15
    De értem, de ez majdnem olyan futurisztikus mint a cikk témája :) Persze megoldható, de nem hiszem, hogy volna rá kereslet... és akkor mari néni meg pista bácsi összevesznének, hogy a szappanopera vagy a fradimeccs olcsóbb :)
  • HUmanEmber41st #14
    Én szerencsére már leszoktam a TVről, csak PC-n nézek filmeket (természetesen csak gyári DVD-ket, ezt mostmár FBI-s időkben ki kell írni)de ha Neten elő lehetne fizetni pl magyar TV adókra ahol 1 darab reklám sincs, és a filmek egy adott listáról lekérhetőek lennének... meggondolnám a dolgot. A jó öreg SMSWEB alapon meg menne az előfizetés.. de hogy SMS üzenetekkel irányítsd személyre szabottan a TV műsorát hát ez tényleg 1 fszság.. ennyi pénzt ekkora hülyeségre..Inkább adnák oda Net hálózat építésre az elmaradt területeknek...
  • TeszteloPontHu #13
    Igen, legalább 10-15 éve volt. Most DVD-n ki lehetne adni, az támogatja a sztori elágazást.
  • fonak #12
    Az EU értelmesebb dolgokra is szórhatná a pénzt. Ez a 7,5 millió euró mégiscsak közpénz nem?
  • Csiszi #11
    Jópár éve (ha jól emlékszem szilveszterkor) egyszerre kezdtek adni egy filmet az m1-en és az m2-n. Néha menet közben kiírták, hogy "ha azt akarja, hogy a főhős autóval menjen tovább, maradjon az m1-en (persze akkor még nem így hívták), ha inkább motorra szálljon, kapcsoljon az m2-re!"
    Így lényegében interaktív volt az adás, de nem hiszem, hogy a királyi TV milliárdokat költött volna a kifejlesztésére... :)
  • lola #10
    Szerintem te nem értetted meg, hogy mit írtam. Az AM-Mikro erre alkalmatlan. Természetesen azt, amit írtam, kétféleképpen lehet megoldani. Vagy egy beltéri egységgel, ami számlázni képes (a szolgáltató mondjuk havonta egyszer megnézi (ip alapon meg tudja csinálni, a kábeles internet is TV kábelen megy), hogy mit néztem és kiszámlázza. Ehhez nem kell tisztán digitális rendszer. A másik megoldás persze digitálisan egyszerűbb, de ebben az esetben a szolgáltató működhetne kvázi videotéka-szerűen is. Ilyet terveztem is a házunkban, de sok a csóró, és nem igénylik, meg zsetonjuk is csak piára van. Ráadásul tipikus fogyasztó emberek, akik a valóságshow-k és délamerikai sorozatok között a reklámblokkok nagy agymosott élvezői.
  • b2nary #9
    En latok fantaziat az elkepzelesben, csak ennek egy kicsit modositottabb valtozataban. Pl ha hazamegy az ember, bekapcsolja a tvt kivalasztja a hireket, es maris a legfrissebb hirekkel jelentkezik a legutolso leadott hirado. Vagy, az aznap esti filmet, nem 8kor kell kezdenem, hanem mondjuk 6-7 orakor, stb, vagy egyaltalan mas musorokat valogatok ossze magamnak.

    Amugy a cikk nem irja, hogy milyen technologia felett kivanjak mindezt elkovetni, lehet hogy mar ip alapu lesz, ami sok problemara megoldast jelentene, persze ujakat is felvetne.

    Amugy meg nem tegnapra akarjak a fejlesztes eredmenyet, hanem ez egy hosszabb tavu terv, nem?
  • Macc #8
    Hat ez szerintem egy oltari baromsag. A vegen az lesz, hogy az "eloben" show-knal majd meghatarozhatjuk, hogy ki legyen ki, es mivel legyen baja... hmm. Nagyon erdekes. En szemely szerint szeretem a filmeket ugy megnezni, ahogy azt az alkotoik elkepzeltek. Majd ha akkora arc leszek, akkor megcsinalom a sajat filmemet, de nem igy:))) Mellesleg az a szoveg, hogy "leülünk a televízió képernyője elé és mi döntjük el, hogy az adott műsornak melyik részletére vagyunk kíváncsiak" ez eleg erdekes. Kivancsi vagyok mennyit kernek a technologiakert, vagy hogy milyen modszerrel fognak kotelezni a reklamok megnezesere. Mindenesetre en teszek az egeszre, nem erdekel, szvsz baromsag! Sokkal eletrevalobb dolognak tartom az amerikaban mar evek ota mukodo HDTV rendszert, ahogy iszonyat jo minosegben adjak a musort, es pl a F1 kozvetitesen te valasztod ki, hogy melyik kamerarol akarod nezni (v. melyik autobl). Sokkal eletrevalobb dolog, minthogy te hatarozd meg, hogy ki nyerjen. Ha te akarod iranyitani a dolgokat, inkabb alj fel a tv elol, es menj ki az utcara, es iranyitsad magat... Ezek hulyek, kezdunk kozeledni a Matrix fele! Az AM-Mikro az egy halom sz*r! Nalunk az van, valasztani nem lehet, van 20 csatorna, annyi az elofizetes mint a UPC-nel 60 cs-ra, es raadasul meg az ocska dekoderen valthatsz csatornat... Nagyon jo... uhhh
  • gz8 #7
    Én már csak ebéd közben nézek tévét, akkor is a Discoveryt, saját tévém nincs is. Kiválóan megvagyok a déli tampon- és fogkrémreklámok nélkül.
  • dez #6
    USA-ban minimálisan növekszik az alapdíj, ha több dekódert kér az ügyfél... (Amit ingyen kap.)