Hunter

A Spitzer lefotózta galaktikus ikertestvérünket

Milyennek látnánk galaxisunkat, ha egy másik csillagrendszerből szemlélnénk? Valószínűleg nagyban hasonlítana arra az új felvételre, amit a NASA Spitzer Űrtávcsöve készített az NGC 7331 jelű spirális galaxisról, a Tejút tulajdonképpeni ikertestvéréről, ami 50 millió fényévnyire helyezkedik el tőlünk a Pegazus csillagképben.

A kép úgy mutatja meg galaxisunk ikertestvérét, ahogy még soha nem láthattuk. Örvénylő karjai kifelé forognak a középponti fénydudorból, amit aktívan formálódó csillagok gyűrűje vesz körül. "Mivel nem tudjuk elhagyni galaxisunkat, nehéz átlátni mi megy végbe a középpontjában" - mondta Dr. J.D. Smith, az NGC 7331-et megfigyelő csapat tagja, az Arizona Egyetem csillagásza. "Egy nagyon hasonló galaxis megfigyelésével madártávlatból vehetjük szemügyre, hogyan festhet a teljes Tejútrendszer." Egy ilyen külső perspektíva megismertetheti a csillagászokkal saját galaxisunk, valamint a hozzá hasonló csillagrendszerek kialakulását és fejlődését.


A legutóbbi megfigyelések az elsők abból a nagyméretű kezdeményezésből, mellyel 75 közeli galaxist vesznek szemügyre a Spitzer rendkívüli érzékenységű infravörös szemeivel. A Spitzer Közeli Galaxis Felmérés elnevezésű program az űrteleszkóp adatait fogja ötvözni más földi és űrbeli távcsövek adataival, melyek az ultraibolyától a rádió hullámhosszokig működnek, így átfogó térképet nyújtanak a kiválasztott galaxisokról. A program első alanyát, az NGC 7331-et a fentebb említett megdöbbentő hasonlósága miatt választották ki.

Bár ezek az úgynevezett iker galaxisok nem ugyanazoktól a szülőktől származnak, rendkívül sok közös vonással rendelkeznek, beleértve a csillagok számát, tömegüket, spirális karjaik elhelyezkedését és a csillag formálódás arányát. Az nem ismert, hogy a Tejút az NGC 7331-hez hasonlóan rendelkezik-e belső csillagformálódási gyűrűvel.


A Spitzer űrtávcsővet tavaly
augusztusban lőtték fel
Az új Spitzer felvétel jól példázza a távcső infravörös szemeinek teljesítményét. Könnyedén elkülöníthetők az NGC 7331 karjai (barnásvörös), a középponti dudor (kékes) és csillagformálódási gyűrűje (sárga). A megfigyeléseknek a különböző területeket felépítő anyagokat is sikerült felderítenie. A központi dudor főként öreg csillagokból tevődik össze, a gyűrű nagy mennyiségű gázt és porszerű szerves molekulákat, speciális szénhidrogéneket tartalmaz, melyek jellemzően akkor ragyognak, amikor újszülött csillagok világítják meg, míg a karok szintén ugyanezeket a porszemcséket tartalmazzák, csak kisebb mértékben. Ilyen szénhidrátok a Földön is megtalálhatók, többek közt az autók kipufogógázában.

A Spitzer infravörös spektrográf eszközének adatai azt is kimutatták, hogy az NGC 7331 közepe vagy szokatlanul magas nagy tömegű csillag-koncentrációnak, vagy egy közepesen aktív fekete lyuknak ad otthont, ami méreteit tekintve megegyezik a galaxisunk közepén rejtőzködővel.

A 2003. augusztus 25-én fellőtt Spitzer a negyedik a NASA Nagy Csillagvizsgálói közül, időben a Hubble, a Chandra és a Compton mögött.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #11
  • Anteris #10
    és mi a nagy okosság ebben?
  • h4x0r #9
    Galaktikus mereseknel egy par millio/milliard evet mindig tevedunk.
  • DBM #8
    Ja, csak nehogy úgy járjunk, mint a Hubble esetén, hogy egy pár milliárdnyi évet tévedünk, és egész elméletsorozatok dőlnek meg. :)
    Lehet, hogy mi teljesen másképp nézönk ki. Jó, kb így, de a felépítés nem lehet ugyanaz.
  • The Garrett #7
    na az lenne az igazi tudomanyos pofáraesés :)
    mindenesetre érdekes ötlet :)
  • Mat #6
    Milyen komoly lenne már! Ott laknának a kicsi zöld emberkék! Szólok anyámnak hogy átugrok a Spanokhoz LAN-olni! (egy másik galaxisba) :)
  • unknown nick #5
    Vagy a tergorbulet miatt a sajat galaxisunkat latjuk kivulrol...
  • Nyaci #4
    királyság ott vannak akkor a tesók ? ;
  • Ratty #3
    Bár hallotam már róla h felfedezték az "ikertestvérünket" de ennek nagyon örülök most! Eléggé sokat segít ez h megismerjük a saját glaxisunkat, és ez midnenképpen pozitívum:)
    Kíváncsi leszek a részletesebb elemzésre, majd ha fellövik 2007-ben a GLAST-ot;) Gamma tartományban kicsit jobban nézhet ki:DD
  • Darth Sith #2
    jó cucc.