Berta Sándor

Véget ért a Fastlink-hadművelet

Tizenegy országban tartottak razziát a hatóságok a nemzetközi internetes kalózok ellen. Az amerikai igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint ezen a héten világszerte az eddigi legátfogóbb és legagresszívebb akció került sor.

A nemzetközi fellépés célpontjai az online illegális szoftver-, program-, film- és zenei kalózok voltak. A Fastlink-hadművelet során - ahogy a nemzetközi akciót nevezték - az amerikai igazságügyi miniszter, John Ashcroft tájékoztatása szerint csak az Amerikai Egyesült Államokban 27 szövetségi államban tartották a hatóságok razziákat, továbbá hasonló intézkedésekre került sor Belgiumban, Dániában, Franciaországban, Németországban, Izraelben, Hollandiában, Szingapúrban, Svédországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon is.


John Ashcroft igazságügyminiszter

Ashcroft elmondta: "A szellemi tulajdonok ellopása világszerte egyre komolyabb problémát jelent, amely már a világ gazdaságát veszélyezteti. Ezért nekünk is egy világszerte végrehajtott akciósorozattal kellett választ adnunk." Egy kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta: "Az akciókat ezért indították el, hogy az eddigi legagresszívebb támadást hajtsák végre a nemzetközi online kalózszervezetek szíve ellen".

A Fastlink-hadművelet keretében április 22-e óta mintegy 120 házkutatást tartottak és több, mint 100 gyanúsítottat azonosítottak, illetve tartóztattak le. Több, mint 200 számítógépet, köztük 30 szervert foglaltak le a hatóságok. Az eddig lefoglalt kalózmásolatok értéke az előzetes szakértői becslések szerint 50 millió dollár. A kalózmásolatok miatt keletkezett kár a szakemberek szerint ennek többszöröse, több száz millió dollár.

A hatóságok célkeresztjében főleg a Fairlight, a Kalisto, az Echelon, a Class és a Project X nevű csoportok álltak, amelyek filmeket, szoftvereket, játékokat és zeneszámokat, illetve zenei albumokat kínáltak letöltésre illegálisan. Ezeknek a csoportoknak a szervereiről órák alatt elterjesztették az interneten az illegális másolt anyagokat. Ezek a csapatok a szakemberek véleménye szerint egyébként hierarchikusan vannak tagolva és csak egyetlen céljuk van: a termékek feltörése és a világháló segítségével azok elterjesztése.

A magyar rendőrség a BME Kármán Tódor kollégiumának számítógéptermébe hatolt be, de itthon idáig senkit nem vettek őrizetbe, csak kihallgatások történtek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zoley #78
    Az listazott orszagok kozul Szingapurral Magyarorszaggal es talan meg Izraellel nem ertek egyet. Oda menjenek razziazgatni, ahol az ember megengedheti maganak, hogy megvegye az eredeti cuccot horror arakon. Szerintem itt sem lenne gond, ha vagy az arak nem lennenek a horror kategoriaban, vagy vegre mi is megengedhetnenk magunknak havi par cd-t/dvd-t/szoftvert a fizubol anelkul, hogy ehenhalnank.
  • An-Dee #76
    Nem inkább arról van szó, hgoy 56 bitesnél erősebb titkosítást nem lehet EXPORTÁLNI? ezért nem tudsz ssh-s progit venni az USÁ-ból.

  • Frank99 #75
    én is így gondolom....

  • Skyline #73
    A hírből látszik hogy elképesztő lámák voltak a fejesek..:)
    A legnagyobb aduász isofelpakolókat a dev-et mégcsak meg sem említik,valszeg fingjuk sincs hollétükről..:)
  • Frank99 #68
    nem is programozó teszi el a nagy hasznot.

    hanem a rájuk telepedő hiénák, miattuk szemtelenül drágák a szoftverek.

    és mindig is fogják másolni....
  • sniper #66
    Persze hogy olvassak, de nyilvan nem most jonnek ra erre az ev(tized)ek ota mindenki altal koztudott dologra.
  • Devla #65
    A rendorok kozismerten olvassak az internetes forumokat, legalabbis Amerikaban tuti, rendszeres latogatoi az isonews forumanak mert idonkent egy-ket barom beir egy ftp vagy site nevet es surun nem torlik ki eleg hamar. Nem tudom, hogy idehaza szokas-e de jobb felni mint racs mogott ulni.
  • sniper #64
    Csak eppen mi Magyarorszagon elunk.
  • sniper #63
    Talan erintett vagy? En is hallomasbol tudom, es valszeg nem en vagyok az 1etlen. A BME mindig is kozismert warez hely volt, szerinted a rendorok innen, az en hozzaszolasombol fogjak megtudni? LOL.
  • sniper #62
    Mit varsz toluk, mikor a yardon azt se tudjak kell-e illetekbelyeg a szig hosszabbitashoz, biztos nem kellett meg senkinek se hosszabbitani...