Spencer

IBM Blue Gene L szuperszámítógép: óriási teljesítmény - kis méret

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM bejelentette, hogy az 512 darab processzorral felvértezett Blue Gene L szuperszámítógép most elkészült prototípusa a világ legnagyobb teljesítményű számítógépes rendszereit felsoroló lista előkelő hetvenharmadik helyét szerezte meg magának.

A másodpercenként 2 billió lebegőpontos művelet végrehajtására képes, vagyis 2 teraflop teljesítményű rendszer érdekessége, hogy mérete alig nagyobb, mint egy 72 centiméteres képátlójú televíziós készüléké.


A Blue Gene L felépítése

A Big Blue által a Lawrence Livermore National Labs számára fejlesztett Blue Gene L szuperszámítógép fontos mérföldkövet jelent az IBM által 1999-ben indított Blue Gene kutatási és fejlesztési projektben. A projekt célja egyébként nem más, mint egy 1 petaflops teljesítményű szuperszámítógép kifejlesztése és üzembe helyezése. Az ily módon másodpercenként 1000 billió utasítás végrehajtására képes rendszer körülbelül huszonötször gyorsabb lesz, mint a világ jelenlegi legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe, a 41 teraflopos Earth Simulator. Az IBM kutatói felhívják a figyelmet arra, hogy a Blue Gene projekt kapcsán legalább akkora fontossággal bír az óriási teljesítmény, mint a kis helyfoglalás, illetve az alacsony fogyasztás.


A szuperszámítógép feladata a proteinek vizsgálata lesz

A Blue Gene rendszerek számára kifejlesztett, PowerPC alapokon nyugvó processzorok mindegyikében két processzormag, 4 MB méretű harmadszintű gyorsítótár, illetve öt hálózati kontroller lelhető fel. Ez egy igazi SoC (System on a Chip) megoldás - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Bill Pulleyblank, az IBM kutatási és fejlesztési részlegének egyik vezetője.


Bill Pulleyblank a Blue Gene/L prototípusa előtt

Don Dossa, a Lawrence Livermore National Labs számítástechnikai szakembere elmondta, hogy a Blue Gene L-ben található speciális processzorok 700 MHz-es működési frekvenciával rendelkeznek, fogyasztásuk pedig mindössze 10-15 W. Dossa utalt arra, hogy az IBM által a Lawrence Livermore National Labs számára fejlesztett Blue Gene L rendszer végleges változata várhatóan a jövő év végén fog elkészülni. Ebben a szuperszámítógépben egyébként már nem kevesebb mint 65 ezer processzor fog szolgálatot teljesíteni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csóka #5
    OK, kérdést visszavonom és kinyitottam a szemem... :))
  • Csóka #4
    Ekkora teljesítménnyel csak a hetvenharmadik? Akkor milyen teljesítményű lehet az első??? Ki tud egy linket, ahol ezeket a szuperszámítógépeket felsorolják?
  • gz8 #3
    ha Bill Gates ezekkel a szakemberekkel rendelkezne, mar valoszinuleg 10 GHz-n jarnank

    Te kevered a szezont a fazonnal
  • [HUN]PAStheLoD #1
    lecserélem a TV-m egy ilyenre :D