Spencer

IBM: az AMD Opteron szépen lassan meghódítja a piacot

A világ legnagyobb számítógépgyártó cégei között nyilvántartott IBM munkatársai a napokban a kaliforniai San Joséban zajló ClusterWorld konferencián jelentették be a cég egyik legfrissebb újdonságát, mely nem más, mint egy duálprocesszoros elemekből összeálló, rack alapú AMD Opteron szerver számítógép.

A Big Blue először idén áprilisban árult el néhány részletet erről az új fejlesztéséről, mely amennyiben minden jól megy, már néhány hónapon belül megvásárolható lesz. Az IBM ezen új szerverét elsősorban nagyméretű és egyben nagyteljesítményű klaszterekben történő felhasználásra ajánlja.

Szakértők szerint az igazán nagy sebességű számítástechnikai rendszereket igénylő cégek és vállalatok mostanság egyre nagyobb arányban szavaznak bizalmat a különböző klaszter megoldásoknak. Az elsősorban gyógyszergyárak, autógyártók és bankintézetek által vásárolt klaszterek piacán jelen pillanatban az Intel Xeon mikroprocesszorokra épülő rendszerek a legkedveltebbek, azonban az Advanced Micro Devices (AMD) mindent megtesz annak érdekében, hogy az idén tavasszal piacra dobott első x86-64 architektúrájú chipje, az Opteron többek közt ebben a piaci szegmensben is mihamarabb révbe érjen. Mondanom sem kell, hogy az AMD számára nem kis elismerést jelent, hogy egy olyan nagy és neves cég, mint az IBM a közeljövőben egy Opteron processzoros rack alapú szerver számítógépet kíván forgalomba hozni.

"El kell mondjam, hogy az AMD legújabb szerver processzorai, az Opteron chipek kapcsán igen-igen nagy a felbuzdulás, ami konkrétan abban nyilvánul meg, hogy vásárlóink mostanság egyre nagyobb nyomást gyakorolnak ránk, hogy dobjunk piacra x86-64 alapú szerver rendszereket" - nyilatkozta a ClusterWorld rendezvény keretein belül Dave Turek, az IBM úgynevezett Deep Computing csoportjának egyik vezetője, majd hozzátette, hogy leginkább a kormányzati laboratóriumok érdeklődnek az Opteronos megoldások iránt. Turek elmondta, hogy az Opteronok jobban teljesítenek, mint a konkurens 32 bites Intel Xeon processzorok, ezenkívül pedig jelentősen nagyobb memóriát képesek kezelni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Drizzthsz #26
    A PIV-et is várták, mint a messiást! Mert az Athlon igencsak elhúzott akkoriban az Inteltől!
  • mireez #23
    magamra gondolok-e? szoktam maganra gondoni, de te ha "olyan hülyék tudnak lenni egyesek..."-re gondolsz, hogy akkor gondoltam e magamra, akkor azt nem rád gondoltam, mert te hülyébb vagy az átlagnál is, de az eredet sem magamra gondoltam gyk.
  • Vik1984 #16
    magadra gondolsz?
  • mireez #15
    http://www.terminal.hu/newsread.php?id=25201306033908

    ... ehh
  • mireez #14
    na igen.. mert már az Intel nem fog procit gyártani és fejleszteni.. megálltak a 3,2es 800as FSBs CPUnál és kész... nekik ez az utolsó termék... HÁT NEM!

    olyan hülyék tudnak lenni egyesek...
  • Zro #13
    Nem látott véletlenül valaki valahol egy x86-64 vs IA64 tesztet ? Igaz a Xeon ellenfeléül szánták , de azért kíváncsi lennék ebben a kategóriában is hogy szerepel.
  • [HUN]PAStheLoD #9
    én inkább magát a procit várom mert itt még nem is lehet kapni!
  • Pheel #8
    Leírni? Én? Ugyan már! Egyszerűen csak meg fogja találni a saját kis helyét - piaci szegmensét - és kész. Viszont a beharangozott áttörésből nem lesz(lett) semmi.
  • Csudri #5
    Ezért kapsz egy pirospontot! Ugyan ezt akartam mondani!!!
  • Pheel #4
    Remek, hogy idiótának tartasz. Én inkább nem írom le, hogy én minek téged...

    Hogy indult a P4? Szarul. Várták, mint a messiást? NEM!
    Hogy indul az Opteron? Szarul. Várták, mint a messiást? IGEN!