Hunter

A fény trükkjei adatsebességi rekordot ígérnek

Kutatók bemutatták, hogy a fényt befolyásoló technikák új kombinációjával a világvárosokban lefektetett száloptikás kábeleken átpréselhető adatok mennyisége több mint százszorosára növelhető.

A tudósok által felhasznált kábeleket, melyeket általában az egymástól pár kilométerre elhelyezkedő számítógépek összekötésére alkalmaznak, másodpercenként nagyjából 10 gigabit adatot képesek szállítani. Az új technika bevetésével a kutatók bebizonyították, hogy akár 2 terabit adatot is át lehet zavarni egy másodperc alatt. A technikát már alkalmazták nagy mennyiségű adatok átküldésére az Atlanti-óceánon átmenő, jobb minőségű száloptikás kábelek esetében. Most azonban kiderült, hogy alacsonyabb minőségű kábeleknél is alkalmazható, anélkül, hogy jobb minőségűre cseréljék és újrafektessék azokat. Ehelyett a száloptikás kapcsolat két végéhez csatlakozó felszereléseket kellene fejleszteni.

"Az új technika lehetővé teszi a másodpercenkénti 100 gigabit feletti forgalmat" - mondta Richard Penty, a Cambridge Egyetem kutatója, aki részt vett a korábbi kutatásokban is. Penty azonban figyelmeztet, a terabites adatátvitel kivitelezése túl költséges lehet laboratóriumon kívül.

Penty és Ian White bizonyították be elsőként, hogy megduplázható a régebbi, rosszabb minőségű kábeleken átjuttatható adat mennyiség egy további szállító fényfrekvencia segítségével a normál mellett. Ez a második frekvencia az első tetején szállítja az információkat.

2002 januárjában Stuart Walker és munkatársai az Essex Egyetemen együttműködve a cambridge-i csapattal tovább vitték a kutatást számos lézer felhasználásával, hogy különböző hullámhosszú fényeket küldjenek ki egyidejűleg. Ezek valójában különböző fényfrekvenciákra osztódtak.

A csoport legutóbbi munkája, melyet Walker hajtott végre, a szintén essexi Pandelis Kourtessis-szel és a svájci Neuchatel Egyetem tudósával, Etienne Rochat-val magában foglalta a fény polarizációjának átalakítását is. A fényhullámokat különböző szögekben küldhetik ki, hogy ezáltal még több információt kódoljanak.

"Bár még nem teljesen tökéletes, a sávszélesség növelhető" - mondta Walker. Kourtessis a cardiffi Photon02 konferencián mutatta be a kutatás eredményeit, szeptember 5-én.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #15
    Nono! Pl. az FM moduláció spektruma a teljes frekvenciaskálát beteríti, és csak az teszi lehetővé az FM alkalmazását, hogy a vivő frekvenciájától távolodva egyre kisebb (egyre inkább elhanyagolható) lesz az amplitúdó.

    Amit írtál, az csak az AM-re igaz, bár az meg tény, hogy FM-et egyenlőre igen nehéz lézereken megvalósítani :)
  • Rive #13
    Nem olyan egyszerű...

    Minden monokróm vivőhullám spektruma, ha bármilyen információval, bármilyen módon modulálod, széthúzódik. Minél több információt raksz rá, annál jobban.

    Képletekre nem emlékszem, de van egy nagyon határozott korlátja az egy frekvenciasávon átvihető információk mennyiségének.
  • Zedas #10
    Ez akkor most gyorsabb mint a Matáv ISDN havi 13k-ért? :D
  • Gabest #8
    Nem is adatmennyiséget kérdeztem, csak haloványan úgy emlékeztem, mintha már mérték volna a késést pl a gondolat és nagylábujj megmozdíátsa között. Innen meg a sebességet ki lehet kiszámolni.
  • Gabest #4
    Az embernél milyen gyorsan terjed az információ az idegrenccerben? Kiváncsi lennék rá, csak úgy összehasonlításképp.
  • Yfel #1
    Ehelyett a száloptikás kapcsolat két végéhez csatlakozó felszereléseket kellene fejleszteni.

    Ez eddig is elég egyértelmű volt. Bármelyik üvegszál optikás kábelnek végtelen sávszélessége van, az adatátvitel csak attól függ, hogy mit teszel a vonal két végére. Persze ez egy bizonyos szint felett nagyon kötlséges és kérdéses, hogy az ember nem tesz-e fel túl sokmindent egy lapra ha ennyivel növeli az egyes vonalak sávszélességét.