Hunter

Megtalálták a Titanic jéghegyét

90 évvel minden idők leghíresebb tengeri tragédiája után felfedezték a Titanic katasztrófájáért felelősnek tartott jéghegyet egy újonnan elemzett fotón. Az eddig egyetlen ismert fotó, melyről a szakértők azt mondják, hogy nagy valószínűséggel a végzetes jéghegyről készült, Skóciában állítják ki, a valaha legnagyobb európai Titanic-megemlékezés keretében, ahol első alkalommal tárják a nagyközönség elé a fényképet. A Titanic 1912. április 12-én ütközött össze a jégheggyel és órákon belül elsüllyedt; 1517 embert vitt magával a jeges hullámsírba. Az ütközés azonban egy több mint 20 jéghegyet magában foglaló terület közelében történt. A "tényleges" jéghegyet a túlélők beszámolói alapján írták le és a katasztrófa másnapján a Carpathia fedélzetén tartózkodó Colin Campbell Cooper, amerikai művész meg is rajzolta azt. A fotográfia újrafelfedezéséig azonban nem volt fizikai bizonyítéka, hogy a jéghegyet valaha is megtalálták volna.


A felvételt egy cseh hajós, Stefan Rehorek készítette a tragédia után öt nappal, amikor több mint 100 áldozat még mindig az "elsüllyeszthetetlen" hajó roncsai között vergődött. A Svájci Titanic Társaság történésze, Günther Babler szerint több alapvető tény is megerősíti Rehorek fotójának hitelességét: a felvétel időpontja, melyet az elemzések 1912-re datáltak, és a jéghegy fizikai megjelenése, melyen friss törés nyoma látható és egy ütközésnek megfelelően kiemelkedik az egyik oldalon. A legszilárdabb bizonyítékot talán az egyik túlélő, Joseph Scarott szolgáltatta, aki Gibraltár tükörképeként írta le a jéghegyet. A fotó valóban nagyon hasonlít Gibraltárra, mitöbb megegyezik Campbell Cooper rajzával is.

Rehorek képeslapként küldte el a fotót szüleinek, melyen nagy vonalakban leírta a történteket. A kép ezután feledésbe merült. Két évvel ezelőtt figyelt fel rá Henning Pfeifer német újságíró, aki egy cseh gyűjtőtől vásárolta meg a képeslapot. Most a felújított változat Dundee-ban tekinthető meg augusztus 10-től 18-ig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #36
    Nem hiszem, hogy jó reklám lett volna ez a cégnek. Főleg, ha azt is nézzük, hogy kik utaztak a hajón.
    Biztosítási csalást nem vadonatúj hajóval szokás elkövetni. Szerintem az alap emberi butaságnál nem kell több a baleset magyarázatához.
    De persze bármi lehet.
  • HerrKiss #35
    Hű, ez nagyon izgalmasan hangzik... Nem tudsz valami oldalt, ahol erről az elméletről bővebben lehetne olvasni?
  • dez #34
    Ez neked nem fog annyira tetszeni, de lehet, hogy nem megálmodta, hanem tudott róla. Ugyanis lehetséges, hogy az egész egy hatalmas biztosítási csalás volt - csak nem egészen úgy sikerült, ahogy tervezték. Nemrég olvastam egy vizsgálatról, aminek ez volt a végkövetkeztetése. Jópár tény utal erre. Nem emlékszem az összesre, pl. a hajót készítő cég a csőd szélén állt, egy másik nagy hajójuk véletlenül épp a közelben volt (csak sajnos nem elég közel, mert eltért a kijelölt iránytól), stb. Volt még egy nagyon gyanús kavarodás is, de nem emlékszem, mi is volt. Érdekes módon a Brittanica - ami szintén a cég halója volt - nem sokkal később ugyancsak elsűllyedt... (De ott már ki tudták menteni az embereket, mert közelebb volt egy másik hajó.)
  • SpecTator #33
    a filmben muatatták h az a srác aki nem is tudom micsodába ááá megven aztiszem hajókosárba volt egy társával! :D ő mondta neki h megérzi a jéghegyet és így is lett bekövetkezett.....sajnos...kedvenc filmem :D
  • OpenGL #32
    Nem április 14-én ütközött jéghegynek? És 15-én süllyedt el 2:20 perc körül? Én így tudom, meg ezen az oldalon kívül mindenhol ezt olvastam.
  • HUmanEmber41st #31
    Én úgy tudom, hogy valaki a tragédiát ,ég bekövetkezése előtt megálmodta, de senki hallgatott rá. Erről szeretnék információkat.
    Valaki írt 1 könyvet, amiben ezt az egészet megírta még a hajó építése előtt. A könyvben a hajót asszem Gigantik-nak hívták, ugyanígy dupla oldalú és rekeszes volt, de jéghegynek ütközött és elsüllyedt. Valamelyik sci-fi író előre látta az atombombát is. Meg is jelent, és ki is vizsgálták az ügyet, hogy honnét tudott róla.
  • akyyy #30
    je
  • akyyy #29
    je
  • gz8 #24
    Ha egy kicsit is ismernéd a Titanic túlélőinek sorsát, tudhatnád, hogy a Carpathiára vették fel őket, és magyar volt a hajóorvos...

    Tengerre magyar! ;-D
  • gz8 #20
    Egy kérdés: te ki a f*szt érdekelsz? :-ppp