Franczy

Új információk a némileg késő NV30-ról

Jen-Hsen Huang, az Nvidia elnök-vezérigazgatója egy napokban tartott konferencián elemzők körében azt nyilatkozta, hogy a cég következő generációs, jelen pillanatban NV30-as fejlesztési kódnevet viselő grafikus processzora egyelőre még nem készült el, vagyis a cégnél javában folynak az NV30-as projekt fejlesztési munkálatai. Mint ismeretes, az Nvidia korábban azt ígérte, hogy az NV30-as grafikuschipre épülő első videokártyák már idén októberben megjelennek majd a boltok polcain, most azonban már egyre világosabban látszik, hogy idén októberben semmiképp sem kerülhet sor az Nvidia újdonságának bemutatkozására. Nvidiához közeli források szerint az NV30 azért késik, mert olyan rendkívül bonyolult architektúrával rendelkezik, mely rendesen megizzasztja a cég fejlesztőmérnökeit. Az Nvidia egyébként eredetileg azt tervezte, hogy az első NV30-as grafikuschipek idén augusztusban látnak napvilágot, majd ezt követőn szeptemberben indult volna az NV30-alapú grafikuskártyák sorozatgyártása. Huang elmondta, hogy az NV30 késése nem a TSMC-re vezethető vissza, vagyis a TSMC 0,13 mikronos gyártási technológiái körül semmilyen probléma nincs, majd utalt arra, hogy az NV30-alapú videokártyák legkésőbb idén karácsonykor napvilágra fognak kerülni.

Elmondások szerint az NV30 egyrészt nagyobb teljesítményre lesz képes, mint az ATI aktuális nagyágyúja, a RADEON 9700, másrészt pedig sokkal flexibilisebb lesz annál, és jelentős mértékben megkönnyíti a játékfejlesztők és a programozók munkáját. Nvidiához közeli források egyébként a napokban néhány becsült NV30 teljesítményadatot is nyilvánosságra hoztak. Ezek szerint Quake III Arenával tesztelve 1280 x 1024 pixeles felbontásban, 4x-es FSAA mellett az NV30-alapú videokártyák több mint 2,5-szer jobb teljesítményt nyújtanak majd, mint az Nvidia jelenlegi csúcsterméke, a GeForce4 Ti4600. Az Nvidia szerint a jövőre megjelenő új Doomban az NV30-as grafikuschippel szerelt kártyák legalább 3,5-szer nagyobb teljesítményre lesznek képesek, mint a GeForce4 Ti 4600-as kártyák, ezenkívül pedig ugyancsak figyelemre méltó, hogy az Nvidia úgy becsli, hogy az NV30-as kártyák háromszor több pontot érnek majd el a 3D Mark 2001 tesztben, mint a jelenlegi csúcs GeForce4 kártyák. Ez az óriási teljesítmény részben annak lesz köszönhető, hogy az Nvidia az NV30-as grafikuskártyákon 1 GHz-es frekvencián üzemelő memóriachipeket kíván alkalmazni, melyek a harmadik generációs LMA-nak (LightSpeed Memory Architecture) köszönhetően várhatóan nem kevesebb mint 48 GB/s-os sávszélességet fognak biztosítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #16
    Ha jól emlékszem a legutóbbi negyedévben az eladott videókártyák 42%-ban volt nVidia és huszon valahány százalékában ATi chip, tehát nem olyan rossz az arány(2:1), mint az Intel-AMD viszonylatában(4:1).
  • IMYke2.0.0.0 #14
    Laalee-nek rmeélem igaza lesz! Amúgy is, ahogy elnézem a már ismert RadeonII (vagy ahogy tetszik R9700) és a még el sem készült "GeForCe5" kártya adatait: nem kell attól tartani, hogy az ATi kártya szégyent fog vallani! DoomIII-at különben is már a Radeom 9700-esre ajánlják! :))) original from Carmack-bácsi!
    Amúgy ez az Ati vs. nVidia "harcocska" hasonlít az Intel vs. AMD csatára (de említhettem volna a bibliai Dávid és Góliát féle harcot): a némiképpen kisebb is nyerhet! Hál' Istennek! Mert így a pökhendi Intel és NVidia felébred, megrázza magát és emberi léptékben gondolkodik majd, s nem ugranak majd magasba a marketingfogásaik miatt az amúgy sem alacsony (nem ócska Celeron-okra és MX-kre értendően) áraik!!!!!

    Geforce5 meg csoda, ha afelhúzva, atomerőművet megszégyenítő erőforrásokkal majd épphogy lehagyja majd a 0.13-as (akkori) Radeont--- :) De az is lehet, hogy még a mostani is simán (alig néhány ponttal és FPS-el) kullog csak majd mögötte! :) hm 48GB? minek?

    Ennyit a tudás és az erő közötti viszonyról...

    i2k
  • Laalee #12
    fel ev mulva jon ki a .13 as r9700, szal nvidia megint csomagolhat :D
  • netrunner #11
    "az NV30 egyrészt nagyobb teljesítményre lesz képes, mint az ATI aktuális nagyágyúja, a RADEON 9700"

    kb. dupla akkora órajelen elég szégyen lenne az nVidiától ha ez nem így lenne.
    De azért király a mostani helyzet. Az ATI eddig mindig késve hozta be az újdonságait, most először van, hogy az ATI vezeti a high end -et (és még fogja is a jelek szerint vagy fél évig). :)
  • Power #10
    Mondjuk nem értem, hogy jön ki a 48 GB/s.
    Legyen 256 bites és DDR-II (533/1066 - most mutatnak be ilyeneket). Ez elméletileg: 256/8 * 1066 ami kb. 34 GB körüli, a 48 GB-hoz, kb. 1500 MHz-es DDR-II kellene, namost ez az tavasz előtt biztos nem lesz. Másrész eleinte aranyárban lesz kapható.

    Csak arra tudok gondolni, hogy az NV megint aszerint mondja, a 48GB/s, hogy van nekünk, egy frankó LMA-III-unk ami, annyira tuti, hogy olyan, mintha 48GB/s lenne a sávszélesség. :-))))

    A háromszoros 3DMark értéket, csak a DX9-ben érheti el, mivel az Ti4600-on nem fog lefutni, DX8-ban, pedig csak így képzelhető el:
    if (IsNV30 ())
    value = value * 3; :-))))
  • mir #8
    "Ooooo ja a vid kartyakon kicsit durvabb RAM-ok vannak"
    ja... a leggyorsabb ramok 350/700Mhz-en mennek. ehez képesz az 500/1000 nem fél év...
  • braindance #4
    nem veszek videokártyát.