JohnnyCage

Kalóz médialejátszó Xbox-hoz

A napokban megjelent az interneten a Microsoft Xbox játékkonzoljához készített első kalózszoftver, ami nem más, mint egy médialejátszó program.

Az XboxHacker weboldalon megjelent információ szerint egyes hackerek elkészítették az Xbox Media Player elnevezésű kalózszoftver kezdetleges változatát, amely a módosított játékkonzolokon lehetővé teszi VCD, valamint 3.x és 4.x verziójú DivX videók lejátszását. A szoftver jövőbeli verziói MP3 és WMA audiófájlokat is le tudnak majd játszani, állítják a készítők.

A magát "d7o3g4q" néven azonosító hacker egy PC-n írta meg a médialejátszó programot, amely a mod chippel ellátott Xbox játékkonzolokon futtatható. A mod chip, mint ismeretes egy olyan, feketepiacon terjesztett kalózchip, amely a konzolba építve lebénítja annak védelmi rendszerét, és lehetővé teszi a másolt lemezek lejátszását. Az Xbox Media Player számos helyről, így többek között a Lik Sang mod chip forgalmazó weboldaláról is letölthető.

Az Xbox játékkonzolt gyártó szoftveróriás Microsoft korábban bejelentette, hogy minden jogi lépést megtesz a mod chipek forgalmazásának megakadályozásáért.

A hackerek már az Xbox kiadása óta küzdenek azért, hogy a konzol PC-s alapjait kihasználva egyéni szoftvereket készítsenek az eszközhöz. Az efféle projektek többek között a Linux Xbox-ra való portolását, illetve más játékkonzolok emulátorának elkészítését célozzák. A médialejátszó program, ahogy a mostani példa is mutatja, szintén egy népszerű kategória az Xbox hackerek között, akik egy olcsó PC-pótlót szeretnének varázsolni a játékkonzolból.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Rive #24
    #23: Hm. Előre bocsátom, nem ismerem a pontos szabályozást, csak találgatok.
    - a HW valóban az egyén tulajdonába kerül, azt szabadon lehet módosítani. Pl. a tuningolt autókért sem jár börtön.
    - a SW-t viszont a szerzői jog védi, az a gyártó/készítő tulajdonában marad, azzal kapcsolatban csak a licencben megadott jogaid vannak.

    A mobiltelefon kikódolása a SW módosítását jelenti, mint ahogy a sharewre progi módosítása is. Ugyanígy, aki módosított vagy feltört, esetleg kalózszoftvert terjeszt/birtokol XBox-ra, annak nyilvánvalóan fel kellett használnia az eredeti kódokat, és ennek alapján büntethető.

    Ha _csak_ a HW-t módosítod, vagy a módosításhoz szükséges információkat/eszközöket terjeszted, akkor nem tudom, mi a helyzet. Itt elvileg nem szükséges a kód ismerete/felhasználása, ez lehet, hogy bizonyos körülmények között legális, mert a HW-t _nem_ a szerzői jog védi.
  • Tompi #23
    Nem hiszem, hogy akarmit tehetsz az altalad megvasadolt HW-el(vagy SW-el). Szerintem nezz utana figyelmesen, es valahol fogsz olyat talalni, hogy miket nem szabad csinalni a HW-el(licensz szerzodes), kulonben beperelnek.
    Pontosan ezert is illegalis a SIM lock kiutese a telefonbol, a letoltott shareware-proginak a modositasa(hogy ne kelljen regisztralni;))) Ezek a termekek mind vedve vanak! Nyudogjatok meg jogilag nagyon kemenyen be van biztositva a MS(ha mashogy nem is.)
    ilyen elven egyetlen jatek feltorese sem volna illegalis! Ugynis: valaki modositja a kodot(kiszedi a masolasvedelmet), megteheti, mert megvette. Aztan a modositott kodot odaadja a havernak(meg 10000masik embernek), megteheti, mert az mar nem az eredeti kod. Ez NEM igy mukodik. Okosan a termekkel a hasznalti jogat vasaroljuk meg ezert tilos minden olyan modositas, amibe a gyarto nem megy bele!
  • DOGMAN #21
    "az már pár száz plussz 2 év börtön :o))))))"

    Nehogymár a Mikrofos mondja meg, hogy a saját Xboxomba mit forrasszak!!!!!!!!!!!!!
    Ja és nincsen konzolom csak tegyük fel hogy lenne.
    Bebaszna ha ezért börtön járna.
    Esetleg az illegál stuffért, de ha szétszedem a konzolom és átalakítom akkor ahhoz semmi közük.
  • Kosh #18
    aki stratégiázni akar vagy fps-ezni az maradjon a PC-nél....
    bármi más gaméra jobbak a konzolok!

    (jó, most nehogy beírja ide valaki a sakkot is....)
  • Bekomman #17
    Miért kalóz szoftver? Valaki megírta, tehát bmijen gépre írta okés a dolog
  • braindance #15
    "Meg is nezheted azokat a "super" jatekokat amik konzolra jonnek ki."

    Mondjuk Grand Theft Auto 3.
    Vagy Metal Gear Solid 2.

    De nehogy azt gondoljátok konzol fan vagyok...
  • Supergamer_real #14
    "Mert a csapbol is a konzol folyik"

    Meg is nezheted azokat a "super" jatekokat amiko konzolra jonnek ki.Ertelmesebb jatekhoz nem eleg a 6-8 gomb ami a konzoloknal adott.Persze a konzoloknak nem is feltetlenul a strategiai jatekok piacanak megszerzese a celja.
  • Tompi #13
    Mar kezdtem azt hinni, hogy csak en vagyok egyedul PC fan... Mert a csapbol is a konzol folyik... Szinte minden jatekot meg kell kerdezni, hogy kijon-e PC-re??? morc.
  • Laci73 #12
    Reméljük a szoftverfejlesztők is belátják hogy a PC (bővíthetősége révén) nagy túlélő.
  • varia #10
    Szerintem is, az egy elbaszott dolog,