Franczy

Intel: 302 millió dolláros befektetés Kínában

A világ legnagyobb chipgyártó cége, az Intel Corporation a közeljövőben nem kevesebb mint 302 millió dollárt, vagyis nagyjából 85 milliárd forintnak megfelelő összeget fordít majd a Kínában található chipgyártó és tesztelő üzemének a kibővítésére. Több gazdasági szakembert is meglepett a bejelentés, ugyanis a számítástechnikai iparban immár huzamosabb ideje tapasztalható gazdasági hullámvölgy miatt mostanság nem sok ilyen jellegű bejelentésre került sor, ám az Intel a jelek szerint olyan tartalékokkal rendelkezik, hogy még ilyen rossz körülmények között is végre tud hajtani ilyen nagy befektetéseket. Az 1998-ban 198 millió dolláros összegért létrehozott, Sanghaj Waigaoqiao területén található Intel üzem piaci értéke a most bejelentett beruházás következtében több mint duplájára, vagyis 500 millió dollárra fog majd emelkedni.

Hivatalos Intel források szerint a 302 millió dollárból a kínai üzemben elsősorban olyan új részlegeket fognak majd megnyitni, melyek feladata többek között az i845-ös alaplapi chipsetek gyártása és tesztelése lesz. Az i845-ös chipsetet az Intel a közelmúltban jelentette be, és a piacon mostanában tűnnek fel az első olyan alaplapok, melyek erre az új Intel chipsetre épülnek. Az i845-ről annyit érdemes tudni, hogy ez az első olyan Pentium 4-es processzorokat támogató Intel chipset, mely a drága Rambus DRAM memóriák helyett már a jelentősen olcsóbb SDRAM memóriákat támogatja. Az i845-ös chipset jövő év elején napvilágot látó második változata már a DDR SDRAM memóriákat is támogatja majd, ami a normál SDRAM-okhoz képest értelemszerűen dupla memórisávszélességet eredményez majd.

Az Intel sanghaji üzeméről annyit lehet tudni, hogy az i845-ös chipsetek gyártásán és tesztelésén kívül különböző flash memóriachipek gyártásával és tesztelésével is foglalkoznak itt. Charles Shen, az Intel kínai részlegének a szóvivője elmondta, hogy az Intel a közeljövőben valószínűleg újabb tőkebefektetésekre készül Kínában. Shen azt is elárulta, hogy az Intel az idei év folyamán eddig világszerte már több mint 11,5 milliárd dollárt fordított kutatási, fejlesztési és gyártási célokra, ami valljuk be, egyáltalán nem kis összeg.

Az Intel Kínában egyébként nagyjából öt éve vetette meg a lábát, de a térségben a Fülöp-szigeteken és Malajziában immár több mint húsz éve léteznek Intel üzemek. Az 56 ezer négyzetméteres alapterületű sanghaji Intel gyárban egyébként a mostani tőkeinjekciót követően már 1200-1300 alkalmazott fog dolgozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laalee #1
    ezentul a kinai piacon is kaphatunk majd p4 et :)