Spencer

Emperor: Battle for Dune


Kiadó: Electronic Arts
Fejlesztő: Westwood Studios

Rendszer Követelmények:
Minimum: PII 400, 64MB RAM, 3D gyorsító, Win9x/2000/ME
Ajánlott: PIII 600, 128MB RAM
Hasonló játékok: Command and Conquer: Red Alert 2
Kategória: Real-Time stratégia


A Westwood Stuidos története sikertörténet. A hatalmas eladási számot produkáló Command & Conquer sorozat első darabja évekkel ezelőtt jelent meg a piacon, és gyakorlatilag megteremtette a stílus alapjait. Az eztán következő időszak is méltán nevezhető sikeresnek a cég szempontjából, hiszen hasonló népszerűségnek örvendett a Tiberian Sun és a Red Alert sorozat is. Átvéve a műfajban megszerezhető vezető szerepet, a Westwood legújabb műremeke, az Emperor: Battle for Dune feladata, hogy a továbbiakban is biztosítsa ezt az előnyös pozíciót.

Klikk ide!     Klikk ide!

A tradicionális stratégiai alapokra épülő játék a jól ismert Dűne sci-fi világát dolgozza fel. A fantáziabirodalom középpontjában az Arrakis bolygó (alias Dűne) és a csak itt található Fűszer áll. A bolygón azonban gyakorlatilag a Fűszer az egyetlen hasznosítható anyag, mivel a planéta felszínét hatalmas sivatagok borítják, ahol nagyon nehéz életben maradni. Maga a Fűszer az univerzum legcsodálatosabb anyaga: meghosszabbítja az emberei életet, kitágítja az öntudatot, s ez teszi lehetővé, hogy a navigátorok (akiket még soha senki sem látott) meghajlítva a teret, csillagközi utazásokra vigyék a hatalmas űrhajókat. A történelem során számtalan csatát vívtak már ezért a varázslatos szubsztanciáért, és a bolygóért, de a Dűne évszázadokon át a Corrino Ház fennhatósága alatt maradt.

Klikk ide!     Klikk ide!

A Ház felett azonban viharfelhők gyülekeznek. A bevezető animáció megerősít bennünket abban, hogy az aggodalmak nem voltak alaptalanok, hiszen a Corrino Ház éppen hatalmon lévő uralkodóját saját felesége öli meg. A következmények végzetesek: az Univerzum uralkodó nélkül marad, a hatalomra éhes Házak pedig egymás torkának esnek. A vezető pozícióért folyó harc három Ház között robban ki. Az Atreides, a Harkonnen, és az Ordos Házak küzdenek egymással a végső győzelemért. Az Uralkodó elit csapata, a Sardaukar választás nélkül maradt, ezért a hadsereg mindig arra az oldalra áll, amely éppen a legerősebbnek bizonyul. A hatalmat úgy lehet megszerezni, hogy a lehető legnagyobb területeket kell meghódítani a Dűnén, a végső cél pedig a Fűszer feletti teljes kontroll megszerzése, hiszen "aki a Fűszert uralja, uralja az Univerzumot is!"

Klikk ide!     Klikk ide!

A tradicionális Westwood RTS stílushoz hűen a három Ház egyikének parancsnokaként csatlakozhatunk a történethez. A nemesi Atreides Ház a békés Caladan világából érkezik a Dűnére. Gyakorlatilag őket lehet nevezni a jó oldalnak. Feltételezhetően a legkegyetlenebb Ház a Harkonnen, akik a Giedi Prímről rajzanak ki az űrbe. Végül, de nem utolsó sorban említést kell tenni az Ordos Házról, akik a Draconis IV-ről származnak. A Házak jó és rossz szándékát tekintve szándékosan fogalmaztam árnyaltan, hiszen lényegében mindegyik Ház célja, hogy háborúval ragadja magához a hatalmat. Némileg megkérdőjelezhető jó szándékot feltételezni egy hódító háború mögött. Mivel mindegyik Ház a területek meghódítására törekszik, küldetésünk teljesen egyértelmű, bármelyik oldalt is választjuk. Parancsnokként a feladatunk, hogy hadseregünket győzelemre vezessük, új épületeket építve, új egységeket létrehozva. Csakúgy, mint a régebbi C&C játékokban az építkezéshez valamilyen energiaforrásra lesz szükségünk. Ez az energiaforrás az Emperor-ban a szélfogó. Ha sikerült egyet felépíteni, új épületeket húzhatunk fel. A barakkokban alakulatok képezhetők: katonák, orvlövészek, felderítők, és speciális alakulatok. A gyárakban immobil és mobil védelmi egységek is gyárthatók. Immobil a rakétakilövő, a lövésztorony, a gépfegyveres őrhely. Mobil egységként alattunk szolgálhatnak lézertankok, és APC-k. Az építkezéshez és a gyártáshoz nem elegendő a szükséges energiával rendelkeznünk, a megfelelő pénzmennyiségnek is a rendelkezésünkre kell állnia. A begyűjtött Fűszert finomító üzemekben dolgozhatjuk fel, a szállítmányokért pedig pénzt kapunk. Az építkezés és a katonák kiképzése természetesen időbe telik, attól függően, hogy a kívánt egységet mennyire fejlett tulajdonságokkal szeretnénk felruházni. Támadás esetén gyorsan kell döntenünk, hogy nagyobb számú képzetlenebb egységekre, alakulatokra van-e szükségünk, vagy éppen a "kicsi a bors, de erős" taktikát követjük.

Klikk ide!     Klikk ide!

Ha az építkezések és a kiképzések lezáródtak, a gépeket és a csapatokat megfelelően kell felhasználnunk, hogy győzelemre vihessük Házunkat. Az Emperor-ban a csaták gyorsan lefolynak, de ez még nem jelenti azt, hogy könnyűek lennének. A gyengébb egységeket könnyen megölhetik egy váratlan roham során, tehát nem árt, ha néhány nagyobb tűzerővel rendelkező védelmi eszközt is telepítünk, illetve erősebb egységeket is kiképezünk. A járműveket már nem olyan könnyű elpusztítani, jelentős károsodást is elviselnek. Az épületek és a járművek szerencsére megjavíthatóak, ha az ezért felelős megfelelő épület még áll. Természetesen a javítás is pénzbe kerül, ezért a finomítókat állandóan működtetni kell. Ha valami oknál fogva kifogynánk az értékes Fűszerből, még mindig eladhatunk egy stratégiailag kevésbé fontos épületet, vagy a csapatainkkal elfoglalhatunk egy elhagyatott, vagy gyengén védett ellenséges objektumot, begyűjtve az ott hátrahagyott pénzt.

Klikk ide!     Klikk ide!

A játék során egyre fejlettebb egységeket és épületeket vásárolhatunk. A küldetések előtt mindegyikről részletes információt kapunk, így mikor az építkezésre, csatára kerül a sor, pontosan tudni fogjuk, hogy melyik objektum, alakulat mit tud, mire jó. Az épületek egy része felhúzás után is továbbfejleszthető, a nagyobb hatékonyság elérése végett, vagy új képességekkel ruházható fel. A barakkok esetében például a fejlesztésnek köszönhetően sokkal jobban képzett csapatokat állíthatunk csatasorba. Már a játék elején rendelkezésünkre állnak a felderítők, akik a térkép még fel nem tárt részeit képesek láthatóvá varázsolni, de harcra képtelenek. Szintén képezhetők már a játék elején az egyszerű katonák, de később a küldetésekhez nélkülözhetetlen speciális egységek csak továbbfejlesztéssel válnak elérhetővé. Ilyen például az orvlövész, aki képes nagy távolságokról is leszedni az ellenfelet. Ha jól harcolsz, lassan de biztosan az adott Ház minden egysége elérhetővé válik. Igaz, hogy mindegyiknek megvan a gyenge pontja, de ugyanakkor sokkal gyorsabban és pontosabban végre tudják hajtani azokat a feladatokat, amikre specializálódtak.

Klikk ide!     Klikk ide!

A küldetésekben előrehaladva a feladatok is bonyolódnak. Előfordulhat, hogy egy misszió egyszerű területfoglalásnak indul, de a végére valami egészen más lesz belőle, aminek semmi köze a háborúhoz: meg kell mentenünk valakit, szövetségre kell lépnünk valakivel, el kell foglalnunk egy raktárt, stb. Mindezek kihatással vannak a későbbi missziókra is, így célszerű megfelelően végrehajtani őket, hogy legalább átmenetileg egy kis előnyre tegyünk szert az ellenfelekkel szemben. A játék során rendszeresen a Sardaukar kedvében kell járnunk, hogy biztosítsuk a lojalitásunkat, és ezzel elnyerjük a bizalmukat. Grafika: Az Emperor grafikája elkápráztat. A Westwood lenyűgözően kombinálta a 3D megjelenítést és a hagyományos RTS perspektívát, elkészítve mindenidők egyik leglátványosabb stratégiai játékát. Az Emperor a legújabb technológiát használja, hogy megjelenítse a háború zűrzavarát, és a pusztítás látványvilágát. A programhoz elengedhetetlen egy 3D gyorsító. A támogatott felbontásokat tekintve 640x480-tól egészen 1600x1200-ig játszható a szoftver, 32 bites színmélységben is.

Az Emperor részletességben is magasra helyezi a mércét. A legtávolabbi zoom esetében is tökéletesen láthatóak a járművek világító első és hátsólámpái, a gyárakban mozgó futószalagok. Mindennek saját és megfelelő árnyéka van, a lebegő járművek füstcsíkot húznak maguk után. (Ahhoz, hogy ezek az effektusok megjelenjenek a képernyőn, be kell állítani őket a megfelelő menüben!) Ránagyítva a térképre, nem romlik a megjelenítés minősége, sőt! Ahogy azt a legtöbb játékban elvárnánk, zoomolva több részlet jelenik meg a szemünk előtt! A várakozó egységek érdeklődően vizsgálgatják a körülöttük elterülő tájat, vagy éppen gyakorlatoznak, amíg ki nem választjuk őket.

A fényeffektusok szépek. Akár a gyárból kiszűrődő fényekről legyen szó, akár egy hatalmas robbanásról, a látvány részletes és valósághű. A megjelenítésnél hiányoltam, hogy sem egy hatalmas épület felrobbanása, sem az egységek mozgása nem hagy nyomot a tájon. Ugyan a csapatok összecsapása után maradnak jelei a háborúnak a talajon, de ha néhány alakulat képes sebet ejteni a bolygón, akkor egy épület felrobbanásának egy kisebb krátert kellene produkálnia.

A Dűne megjelenítése hű maradt a regényhez: hegyek és dombok szakítják meg a homoktengereket. Habár nagyon jól néz ki, egy idő után kicsit unalmassá válik, főleg ha több összekapcsolódó küldetés során ugyanazt a tájat kell néznünk. Szerencsére néhány misszió épületeken belül játszódik, ami az egész atmoszféra megváltozásával jár. Ez ad egy kis változatosságot a szemnek.

A küldetések között lejátszott filmeket sajnos összecsapták. A Westwood igazi színészekkel dolgozott, a háttereket számítógéppel készítették el. A színészek megjelenítése tiszta és éles, de a háttereké csúnyán elmosódott. Gyenge munka.

Kezelőfelület: Ha valaki játszott már C&C játékkal, akkor az Emperor-ban azonnal otthon fogja magát érezni. A kezelői felület, habár a megjelenítését a Dűne hangulatához illesztették, gyakorlatilag ugyanaz maradt. Többnyire az egérrel irányítjuk a programot, de gyorsbillentyűk konfigurálásra is van lehetőségünk. A kamera pozícióját az egérrel és a kurzormozgatókkal is változtathatjuk. Amennyiben görgős egerünk van, akkor lehetőségünk van ennek segítségével zoomolni. Az Emperor egyik kellemes szolgáltatása a nagyítást maximumra állítva aktivizálódik. Ilyenkor a program ugyanis csaknem teljesen oldalnézetbe vált felülnézetből. Mivel ilyenkor bizonyos egységek, épületeket takarásba kerülhetnek, lehetőség van a kamera (a terület) körbeforgatására.

A képernyő felépítése illik a Dűnéhez, ugyanakkor egyszerű és hatékony. Az épületek, járművek, egységek tulajdonságairól az átlátszó interfész bal oldalán kapunk tájékoztatást. Ezekre kattintva egy almenü jelenik meg további lehetőségekkel. A képernyő interfészének a tetején a már felfedezett területek térképét látjuk. A fel nem fedezett részek egészen addig feketék maradnak, amíg egy egység, vagy egy jármű át nem halad rajta. A térkép egy pontjára kattintva a kamera azonnal a megjelölt helyre pozícionál. A program a térképen különböző színnel jelöli az ellenségeket, a szövetségeseket, és a közömbös egységeket.

Játékmenet: Nos, ha már volt szerencséd valamelyik nagy Westwood stratégiához, nem lesz problémád az Emperorral. Kezdők számára instruáló küldetések kerültek a programba, amik sajnos hamar unalmassá válhatnak, mert nem elég interaktívak, a játékkal ismerkedők csak ritkán szólhatnak bele a történésekbe. Habár az instrukciók részletesek és mindenre kiterjedők, a kezdők jobban járnak, ha végigcsinálnak egy-két egyszerűbb küldetést az "igaziak" közül és így tanulják meg a kezelést.

Habár a küldetések elsőre szórakoztatóak, hamar egyhangúvá és unalmassá válnak. A Westwood szerette volna a stratégiai játékot megfelelő kerettörténettel gazdagítani, amely szál végigvonult volna a játék egészén, de a programozóknak nem sikerült a terveket átültetni a valóságba. A küldetések célja változik: néha területeket kell meghódítani, máskor mentőakciókra kell mennünk, épületeket kell elfoglalni, elpusztítani, de még ezek az ügyes fordulatok sem teszik elegendően színessé a programot ahhoz, hogy a játékmenet kellően változatos legyen. Alapjában véve az egész így is arról szól, hogy kinek vannak nagyobb fegyverei, és ki pusztítja el a másikat hamarabb. Ennek ellenére az Emperor szórakoztató (legalábbis egy darabig). Sajnos a küldetések nagyon hasonlítanak egymásra, a játék hamar ismétli önmagát. A harmadik, de legkésőbb a negyedik küldetés környékén az ember már tudja, hogy mire számíthat.

Néhány technikai probléma is van a programmal. A küldetés közbeni mentés például meglepően sokáig tart, de a missziók betöltését is nehéz kivárni. Ezek a műveletek egy jobb gépen is 30-40 másodpercig tarthatnak. A legtöbb játékos igen türelmetlenül reagál az ilyen hosszú várakozásokra.

Hogy valami jót is mondjak a programról, az Emperor egyik nagyszerű tulajdonsága az újrajátszhatóságában rejlik. Szinte elkerülhetetlen, hogy ne játssza újra az ember a játékot. Egyetlen egy Ház is teljes tartalmat biztosítana egy teljes játékprogram lefedéséhez, az Emperor viszont 4 CD-n érkezik! Az első lemez a telepítő CD, a maradék három korongon pedig a három Házhoz tartozó hadjáratok kaptak helyet. Minden Háznak saját kultúrája, ezért saját megjelenése, illetve néhány, csak rá jellemző épülete, egysége, járműve van.

Multiplayer: Az Emperorral online vagy LAN kapcsolaton keresztül többen is játszhatunk. Ha az online módot választjuk, akkor regisztráltatnunk kell magunkat a Westwood Online-nál. A többjátékos mód sebessége annak függvényében változhat, hogy milyen az ellenfél Internetes kapcsolata, illetve milyen számítógéppel rendelkezik. Ha ellenfelünk lassú Internetes hozzáférést birtokol, és a számítógépe sem egy atomerőmű, akkor a játék a gyorsabb számítógépekkel rendelkezőknél is akadozva fog futni. Szerencsére a Quick Match szolgáltatásnak köszönhetően a rendszer véletlenszerűen ugyan, de olyan ellenfelet választ nekünk, aki a miénkhez hasonló konfigurációval rendelkezik.

Többjátékos módban vagy emberi ellenfelek ellen játszunk, vagy többen összefogva a számítógép által kontrollált Házzal szállunk szembe. A választható térképek mérete az egészen kicsiktől a nagyokig terjed. A legnagyobbakon maximum 8 játékos kaphat helyet. A szabályok, az alapbeállítások szabadon változtathatók: megadhatjuk, hogy mennyi pénzzel kezdődjön a játék, legyenek-e szuperfegyverek, stb. A többjátékos kampányok az egyjátékos módra épülnek, ezért sajnos semmi újat nem adnak a játékmenethez.

Hangeffektek: A hangok minősége nagyon jó. A beszédhangok és az effektusok is tisztán szólnak, habár sokkal kevésbé részletesen kidolgozottak párhuzamba állítva őket a grafikával. Természetesen a lövéseknek, a robbanásoknak és az építkezésnek, is van hangjuk, de például semmit sem lehet hallani akkor, amikor egy jármű megindul, és különböző jellegű talajtípusokon halad át. Úgy látszik, hogy a járművek a legújabb lopakodó-technológiát használják. Sajnos a katonák, egységek által használatos kifejezések száma olyan erősen korlátozott, hogy hamar az ember idegeire mennek, különösen, ha csapatmozgatásról van szó. Ilyenkor ugyanis mindig egy "Let's go!" felkiáltást hallunk, ami rövid időn belül idegesítővé válik. Szerencsére kicsit nagyobb változatossággal találkozhatunk, ha egyszerre csak 1 katonát mozgatunk, vagy támadást intézünk.

Zene: Néhány zeneszám tökéletesen illeszkedik a Dűne című film alaptémájához, de a legtöbb melódia inkább energikus metál és techno. Ez persze nem rossz, de sajnos a számokat minden küldetés alatt újra megismétli a program. Mindent összevetve a Dűne "érzést" nem adja vissza a zene, de legalább nem zavarja a játékmenetet.

Intelligencia és Nehézség: Nem lehet túl sokat mondani az Emperor-ban használt gépi intelligenciáról, mivel a Westwood nem sokat változtatott az eddigi rendszeren, ha egyáltalán változtatott valamit. Ez pedig azt jelenti, hogy az útkeresés pontosan olyan rossz, mint az összes többi Westwood játékban. Ismeretlen okokból az egységek mindig a leghosszabb úton jutnak el a kijelölt helyre, ha egyáltalán eljutnak, és nem tévednek el közben. Ez komolyan befolyásolja a csaták kimenetelét, és bizony nem a mi előnyünkre szolgál. Csata közben az egységeink megtámadják a közeledő ellenfelet, ha nem kapnak más parancsot, de némelyikük bambán viselkedik. Ennek az oka, hogy azok az egységek, akik még nem vettek részt csatában, egészen addig álldogálnak a harctér közepén, amíg másra nem utasítjuk őket. Az esetek 99 százalékában mire odajutnák, hogy elmozdítsuk őket, az ellenfél halomra lövi ezeket a csapatokat. Az ellenséges katonák azonnal visszavonulnak, ha túlerőben vagyunk, a mi csapataink viszont utolsó csepp vérükig harcolnak. Akár 1 katona is képes szembeszállni egy teljes hadsereggel, amíg ki nem adjuk a parancsot a visszavonulásra. Ez első olvasatra talán rendkívül meghatónak és hazafiasnak tűnik, de az igazság az, hogy a rendszer itt is ellenünk dolgozik, hiszen egy kiterjedt csatában nagyon nehéz nyomon követni, hogy mely csapatok azok, akik már nem bírják sokáig, és jobb lenne, ha elhagynák a területet. További hátrány, hogy sajnos az Emperor-ban nincsenek orvosi egységek, akik felgyógyíthatnák a katonákat, emiatt rengeteg idő, energia és pénz megy el állandó utánpótlás kiképzésére.

Az Emperor három nehézségi fokozatban játszható: könnyű, normál, nehéz. A normálmód elegendő kihívást biztosít, bár vannak részek, ahol túl könnyűvé válik a program. Ebben a módban rengeteg ellenféllel kell szembeszállnunk, akik viszont sokkal gyengébbek nálunk, így könnyű őket legyőzni. Ezen kívül annyi pénzt kapunk, hogy az építési lehetőségek szinte korlátlanok. Ez az előny egészen a játék közepéig tart. Néhány küldetés időlimites, ami egy kicsit izgalmasabbá teszi őket, de még ezzel együtt sem olyan nehéz a játék, mint amilyennek lennie kellene. A könnyűfokozat még ennél is egyszerűbb. Az embernek az az érzése, hogy csak azért került bele a programba, hogy a normálmód nehéznek és kimerítőnek tűnjön az összehasonlításokban. Az ellenséges egységek szinte maguktól robbannak fel, az erősítés pedig állandó jelleggel érkezik, így nincs is szükség bármilyen épület felépítésére, vagy katonák kiképzésére. A nehéz fokozat már kihívást jelent. A második küldetésen se volt könnyű átverekedni...

Összegzés: A Dűne regények, és a filmek rajongói biztosan örülni fognak ennek az RTS kiadásnak, ami hatásosan szemlélteti előttünk egy másik univerzum életét. Szintén nincs kétség afelől, hogy az Emperor: Battle for Dune új alapkövetelményeket teremtett az RTS játékok grafikáját tekintve, de másban nem emelkedik ki a szoftver az elődök közül. Nem rossz játék ez, de sajnos a Westwood RTS programok is Lara Croft szindrómában szenvednek. Elöregedtek. Semmi új sincs bennük, csak a megújuló látvány kápráztat el időről-időre. A Westwood jó irányban indult el, de a grafikai kozmetikázás ellenére is úgy érezzük, hogy ezzel a játékkal már játszottunk valamikor...
Klikk ide!     Klikk ide!

Klikk ide!     Klikk ide!

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Najmidj #101
    csá ha még érdekel én már futtattam Xp alatt és megy tökéletesen!
    Szerintem egy jó kis játék és aki még nem próbálta ki szerintem ideje bepótolni.
  • degenerator #100
    nekem megy tökéletesen
  • zyppy #99
    Nekemis megvan eredeti, de nem lehet feltenni.
    berakom a cdt install és mintha misem történt volna.
  • YanoLima #98
    Háj emberek, adminok!!

    Futatta valaki valaha ezta játékot Windows XP alatt? De most tényleg? Hmmm?
  • phunky #97
    Már nekem is megvan :)
  • Csibe #81
    Egyetértünk. Bár a C&C-ben még szükség volt mindegyikre, csak kevés volt...
  • Csibe #79
    De nehogy megint anyázás legyen... én azt mondom, skirmish-ben el lehet vele babrálni. Sok hibája van, és nem éppen az évezred rts-e, de hangulatilag nem annyira rossz, mint ahogy azt előszőr gondoltam...
  • Csibe #78
    Nem arról van szó, hogy nem jók valamire... csak nincs rájuk szükség, mert ugyanolyan erővel bírnak (legfeljebb eltérő páncélzattal). Elég 1 fajta egység a végigvitelhez, ez pedig a rossz játékegyensúly hibája...
  • Scooter #77
    Tedd azt, ha kijön akkor ugorj neki a Warcraft 3-nak, csak aztán utána nehogy arról a gameről is rinyálj! Szerintem baromi jó az Emperor. Az év RTS-e. Ja és az más dolog, hogy csak 2 féle egységet akarsz használni! Én mindegyiket használom. Mindegyik jó valamire. Nehogy nekem azt mondd, hogy nem!!! Ez az egység dolog beteg eltévelyedés egy játék lehúzására!!!
  • Csibe #75
    Szerintem egy játék sem ér meg 1000 Ft-nál többet...