SG.hu

Véglegesen kitiltottak egy embert az összes Bungie játékból

Míg a Dávid vs. Góliát csatákban a tömegek általában a kisembernek szurkolnak, sok videojáték-rajongónak elege lett abból, hogy az élvezetüket elrontják a csalók, akik ráadásul sokszor jelentős összegeket fizetnek ki azért, hogy képzeletbeli fölénybe kerüljenek. Az egyik különösen rosszindulatú esetben a Bungie bíróság elé citálta a bűnöst. Egy bíró véglegesen kitiltott és 500 000 dollárra büntetett egy csaló Destiny 2 játékost, aki a Bungie alkalmazottait fenyegette és zaklatta.

Alig több mint egy évvel ezelőtt a Bungie egy washingtoni bírósághoz fordult, hogy megpróbáljon megállítani egy Destiny 2 csalót, aki többször kijátszotta fiókja letiltását, és nyilvánosan fenyegetni kezdte a Bungie alkalmazottait. Most a játékost 500 000 dollár szerzői jogi alapú kártérítés megfizetésére kötelezték, és a jövőben nem vásárolhat, nem játszhat és nem közvetíthet Bungie-játékokat. A bírósági ítélet szerint Richard Jones kerületi bíró egyetértett a Bungie állításával, miszerint az alperes Luca Leone által használt csalószoftver a Destiny 2 "szerzői jogainak megsértését" jelenti. Konkrétan, a csalószoftver grafikus felületet jelenített meg a szerzői jogvédelem alatt álló Destiny 2 audiovizuális műben, és a csalások megkönnyítése érdekében kódot épített be, ezáltal szerzői jogot sértő, jogosulatlan származékos művet hozott létre. A bíró 150 000 dolláros kártérítést szabott ki a jogsértésekért mindkét mű darabjáért.

Leone új fiókokat is létrehozott, hogy megkerülje a Bungie többszöri tiltási kísérletét, és mivel 17 éves, kiskorúként bejelentkezve arra hivatkozott, hogy rá nem vonatkozik a játék licencszerződése, ezzel próbálta meg jogi úton megkerülni a Bungie fiókbetiltását. A bíró végzése szerint Leone minden egyes Destiny 2 bejelentkezésével megsértette a Bungie szerzői jogait, és "legalább 100" ilyen bejelentkezés után 2000 dollár kártérítést szabott ki.

A bíró végzése tartalmazza a játéktörténelem talán legszélsőségesebb végleges tiltását: Leone-nak a továbbiakban tilos "a Bungie játékainak megszerzése, letöltése, másolása, lejátszása, streamelése vagy más módon történő interakciója", valamint a játékhoz kapcsolódó csalószoftverek birtoklása és/vagy népszerűsítése. Leone-t eltiltották a Bungie-fiókok és emblémák vásárlásától és eladásától is, és le kell állítania a tiltott üzlethez kapcsolódó URL-ek és weboldalak használatát. A bíró ráadásul egy átfogó végzést adott ki, amelyben felszólította Leone-t, hogy "tiltson le, távolítson el vagy más módon zárjon el minden olyan, az irányítása alatt álló közösségi hálózatot, videómegosztó vagy digitális üzenetküldő fiókot", amelyet a korábbi jogsértés népszerűsítésére vagy megvitatására szánt. Leone továbbra is használhatja személyes közösségi médiafiókjait, de figyelmeztették, hogy ne tegyen közzé semmilyen olyan tartalmat, amely "a csaló szoftverek használatával és elterjedésével kapcsolatos".

A csaláson túl Leone ügyében a Bungie alkalmazottai, köztük a Bungie közösségi menedzsere, Dylan Gaffner elleni fenyegetések és zaklatás vádja is felmerült. Az ilyen jellegű zaklatások jövőbeni megelőzése érdekében Leone nem közelítheti meg a Bungie irodáit vagy a Bungie egyetlen alkalmazottjának ismert címét 1000 lábon (300 méteren) belül, és kifejezetten eltiltották a jövőbeni zaklatásoktól.

Az egyéni csalók elleni perek viszonylag ritkák, kivéve az ilyen szélsőséges eseteket. A Bungie azonban nem először ért el sikert azzal, hogy a szerzői jogokat jogi bunkósbotként használta a csalások készítői ellen. Míg tavaly egy bíró elutasította az AimJunkies csalókészítő ellen indított ilyen ügyet, a Bungie azóta négy különböző, szerzői jogon alapuló ítéletben 12 millió, 13,5 millió, 6,7 millió és 16,2 millió dolláros kártérítést kapott a csalószoftverek készítőitől.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Természetesen nem őt sajnálom, hanem azt, hogy a törvények az IP oldaláról szopatták meg.

    >Azt azért vágod, hogy a jailbreak és a root is megszegi a szerződést, amit elfogadtál, ergo illegális?

    Tegnapelőtt még nem vágtam, de ma már képben vagyok. Szomorú, hogy ilyen elképesztően felhasználó és szavazóellenes törvények vannak.
  • MerlinW #3
    Azt azért vágod, hogy a jailbreak és a root is megszegi a szerződést, amit elfogadtál, ergo illegális?
  • Frekvency #2
    remélem nem a kisköcsögöt sajnálod?
  • Gabbbbbbbbbbbb #1
    Csak én találom elképesztőnek ezt az egész ügyet? Bíró egyáltalán érti, hogy mit is csinált? Ezt elfogadják 'landmark' pernek, akkor ilyen alapon jailbrak-elt Iphone, vagy rootolt Android felhasználókat is a bíróság elé lehet majd rángatni. Vagy volt már másik haszonló eset is?