Gyurkity Péter

Modern gyártástechnológiával újít a Huawei

Ezzel komoly akadályt hárítottak el, hiszen az EUV-technológiát eddig egyetlen cég birtokolta.

Az egykor piacvezető kínai telefongyártó ellen meghozott szankciók kapcsán legutóbb arról számoltunk be, hogy a cég már a bankokhoz sem fér hozzá, korábban viszont arról is írtunk, hogy saját operációs rendszert hoztak össze, bár a Google eközben visszatért a Honorra. Most egy friss hír látott napvilágot, amelyben komoly eredmény eléréséről írnak, ezzel ugyanis megkerülhetik a megkötések jó részét.

A The Telegraph adott hírt a tavalyi év legvégén arról, hogy a Huawei még novemberben benyújtotta az EUV-gyártástechnológia kidolgozásáról, annak részleteiről szóló szabadalmat, eszerint pedig a vállalat a jövőben szabadon felhasználhatja azt. A lépés azért számít döntő jelentőségűnek, mert az Extreme Ultraviolet Lithography eddig egyetlen másik cég, az ASML, jóvoltából állt rendelkezésre, a többiek (az Intel, a Samsung, valamint a TSMC) csak ezen fejlesztések átvételével, azok engedéllyel történő alkalmazásával állíthatták elő a modern, alacsonyabb csíkszélességgel készülő asztali és mobilos chipeket. A Huawei a saját megoldás révén felzárkózhat a nyugati riválisokhoz, bár azt még nem tudjuk, hogy ehhez mennyi időre lesz szükség.

A gyártó elnöke, Eric Xu, év végi üzenetében eközben azt emelte ki, hogy számukra tulajdonképpen lezárult a válságos időszak, 2023 ugyanis már egyértelműen a magukra találásról, valamint a gyorsulásról szól majd. Az amerikai szankciók ugyan helyben maradnak, ezzel nekik is meg kell barátkozniuk, viszont immár normál üzemmódban dolgozhatnak tovább, mintha ezen megkötések nem is léteznének. A helyzet persze nem ennyire egyszerű, az EUV-berendezések 150-300 millió dollárba kerülnek, ezek egy emeletes busz méreteivel vetekednek, egy gyártósor pedig általában 9-18 ilyen berendezést igényel, amivel az építési költségek több milliárd dollárt is elérhetnek.

Az még nem világos, hogy a technológia mikor jelenhet meg a vásárlóknak szánt eszközökben, ám míg idén sikerült megállítaniuk a bevétel további csökkenését, jövőre már egyértelmű növekedést érhetnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    De mi értelme van annak hogy csak pár céget szankcionál usa, néha azokat is csak egy kicsit?

    A szankciók hatására minden cég és Kína is igyekszik saját maga gyártani mindent magának amit lehet, mivel csak ímmel ámmal szankcióz usa még idejük is van rá.
  • Tetsuo #1
    Hát ez nem sok információ arról, hogy a Huawei hirtelen ASML-konkurencia lett.