Gyurkity Péter

Fehérorosz laptopot mutattak be

Belföldi cég állítja össze a konfigurációt, ám a hazai részesedés még igencsak alacsony.

Az elmúlt hónapokban egyre többször szerepeltek beszámolóinkban a különböző kínai és orosz fejlesztések, amelyek elsősorban az amerikai szankciók, majd pedig az ukrajnai konfliktus miatt kerültek igazán előtérbe. Legutóbb arról írtunk, hogy nem gyártják le az orosz chipeket, most azonban egy belarusz fejlesztésről érkezett hír, néhány kérdőjellel együtt.

A fogyasztói elektronika terén viszonylag hosszú múltra visszatekintő, hazai piacán pedig meglehetősen jól ismert Horizont rántotta a leplet a napokban saját megoldásáról, amely a Horizont H-book Mak4 (T32E3W) nevet kapta meg. Ez tulajdonképpen egy vékonyabb laptop, amely viszont főbb komponenseit tekintve külföldi, leginkább nyugati elemekre épül, hiszen a teljesítményről az Intel Core i3-1115G4 gondoskodik. Ehhez a chiphez 8 GB DDR4-memória, valamint egy 256 GB-os SSD-meghajtó csatlakozik, a szoftveres oldalon pedig a Windows fut, ami teljesen nyilvánvaló módon szintén nem lehet hazai fejlesztés.

A fejlesztők egyelőre annyit ismertek el, hogy a tulajdonképpeni fehérorosz hozzájárulás mértéke 12 százalékot ér el, ezt viszont idővel szeretnék egészen 30 százalékra emelni. Ennél talán fontosabb kérdés, hogy honnan és miként szerzik be a nyugati alkatrészeket, amelyekhez közvetlen módon nem férnek hozzá. Jó eséllyel a meglévő kínai partnerek működnek ebben közre, ami meglehetősen rizikós megoldás, hiszen ők nem feltétlenül a megfelelő minőségű példányokat adják át, viszont a jelek szerint egyelőre működik a partneri kapcsolat. A 15,6 hüvelykes kijelző mellett amúgy a WiFi5, a Bluetooth, az USB 3.0, a HDMI, valamint egy SD-olvasó jelenik meg még a listán, 1,8 kg-os súly és 18,9 mm-es vastagság mellett.

Kérdéses, hogy a konfiguráció mennyiben számít belarusz megoldásnak, egyelőre azt sem tudjuk, hogy ennek összeszerelését ott, esetleg Kínában végzik-e el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #3
    Fent irja, 12%-ban hazai, ami kb az osszecsavarozasa, meg hogy ok dontottek el hogy milyen szinu legyen. Ez igy nevetseges, nincs hirerteke.
  • Tetsuo #2
    Mint a többi európai laptop kb.
  • Armagedown #1
    "Kérdéses, hogy a konfiguráció mennyiben számít belarusz megoldásnak, egyelőre azt sem tudjuk, hogy ennek összeszerelését ott, esetleg Kínában végzik-e el."
    Ezt is kínai ODMek rakják össze, mint a többit.
    Nincs rajta semmi egyedi megoldás.