Gyurkity Péter

Itt a MediaTek idei csúcs-chipje

A friss változat csúcskategóriás teljesítményt ígér, az eddiginél kedvezőbb fogyasztással.

A MediaTek kapcsán tavaly már mi is beszámoltunk arról, hogy erős chippel készül cég, amellyel még inkább megalapozhatják csúcskategóriás jelenlétüket. A törekvést azóta sem adták fel, most pedig egy friss típussal javítanák pozíciójukat.

A gyártó hivatalos közleményében egészen pontosan a Dimensity 9200 SoC elkészültéről olvashatunk, a legfontosabb előrelépésekkel együtt. Ebből kiderül, hogy kifejezetten csúcskategóriás teljesítményt igyekeznek elérhetővé tenni a felhasználóknak, hiszen még a közvetlen előd, vagyis a Dimensity 9000 típushoz képest is 10-12 százalékkal nagyobb erőre számíthatunk, amelyet kedvezőbb, akár 25 százalékkal alacsonyabb fogyasztás kísér. Mindezt az ARMv9 Gen 2 architektúra alkalmazásával érik el, amelynek részeként 1 Cortex-X3, 3 Cortex-A715, valamint 4 Cortex-A510 mag jelenik meg a burkolat alatt.

A grafikus vezérlő kapcsán még nagyobb előrelépésről adnak hírt, a vadonatúj ARM Immortalis-G715 GPU alkalmazása révén ugyanis durván 32 százalékkal javult a teljesítmény, miközben akár 41 százalékkal esik a fogyasztás, legalábbis a Dimensity 9000 számaihoz képest. Eközben elsőként támogatják a WiFi 7-szabványt, amely a szükséges router és chipset megléte esetén akár 6,5 Gbps-os átviteli sebességet ígér, viszont az 5G mindkét kategóriájának kezelése, az UFS 4.0-tárolók támogatása, az LPDDR5X-memória, valamint az Imagiq 890 ISP jelenléte is mindenképpen említést érdemel.

Az első ilyen telefonok az év legvégén jelenhetnek majd meg, 2023 első negyedében azonban nyilván sokkal bővebb lesz majd a kínálat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #2
    Úgy tudom a Qualcomm újabb csúcschipjei nem lettek a legjobbak, nagyon feljött a mediatek.
  • Sir Cryalot #1
    Na ez már kezd fasza lenni, apple m1 környéke, gabe newell izzad az újzélandi bunkerben.