Gyurkity Péter

Nagy ugrást ígér az ARM új mobilchipje

Erre ugyanis az 5G és a hajlítható készülékek miatt komoly szükség van.

A csúcskategóriás okostelefonok manapság a Qualcomm által leszállított Snapdragon 865 chipre épülnek, ez azonban nem sokáig jelenti majd a legmagasabb szintet, az ARM ugyanis most bejelentette új fejlesztését, amely komoly ugrást ígér a teljesítmény terén. Erre szerintük elsősorban azért van szükség, mert az 5G és a hajlítható megoldások elterjedésével a puszta erő növelése is elengedhetetlen.

A cég által most közzétett hivatalos bejelentés szerint a Cortex-A78 chipset nagyjából 20 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt majd a mindennapokban, mint annak közvetlen elődje, a jelenleg használt Cortex-A77. Ennek ellenére a fogyasztás 1 watt körül marad, vagyis az üzemidő terén nem kényszerülünk kompromisszumra, ami mindenképpen jó hír. Eközben kifejlesztik a grafikus vezérlő friss változatát is, amely a Mali-G78 nevet kapta meg, ezzel pedig (az itt alkalmazott összesen 24 feldolgozóegységnek, azok együttes munkájának köszönhetően) 25 százalékkal sikerülhet növelni a teljesítményt a Mali-G77 számaihoz képest. Ami az IoT-eszközökben használt NPU (neural processing unit) chipeket illeti, itt szintén 25 százalékos ugrást szeretnének elérni, ez azonban nyilván kevésbé érint az okostelefonok szegmensét.

Az ARM törekvése ma már egyértelműen arra irányul, hogy a hordozható (és viselhető) kütyük mellett egyéb területeken is komoly kihívóként jelenjenek meg saját fejlesztéseikkel. Erre láthattunk már példát a szerényebb specifikációval rendelkező Chromebookok megjelenésével, de a Surface Pro X révén a nagyobb teljesítményt nyújtó táblák felé is nyitni igyekeznek. Nem véletlen, hogy az Apple (szintén erre az architektúrára építve) belátható időn belül szeretné saját chipjeivel kiváltani az Intel által leszállított típusokat, ezekre azonban még szintén várni kell, mint ahogy az ARM friss fejlesztései sem fognak a jövő év elejéig felbukkanni a különböző termékekben.

A Samsung a maga részéről eközben a középkategória felé nyit, hiszen a napokban rántották le a leplet az Exynos 880 chipről, amely a 980-as típus szerényebb változata. Ebben az 5G támogatása mellett 2 Cortex-A76 és 6 Cortex-A55 mag kapott helyet, a Mali-G76 jelenlétével, az első ilyen telefont pedig a Vivo már be is harangozta, így hamarosan a boltokban is felbukkannak az első példányok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!