Berta Sándor

Okostelefon- és notebook­chipeket egyaránt fejleszt majd a Qualcomm

Az amerikai gyártó még inkább meghatározó szereplő lehet a mobilkészülékek piacán.

Don McGuire, a Qualcomm globális termékmarketingért felelős alelnöke megerősítette, hogy cége a jövőben a laptopok számára is készíteni fog dedikált szilíciumchipeket. A Qualcomm eddig bőséges tapasztalatot szerzett a 3-4 wattot fogyasztó és okostelefonokba szánt rendszerchipek fejlesztése területén, így nem okoz számára gondot az sem, ha egy kétszer ennyit fogyasztó notebookprocesszorokat kell megalkotnia, főleg hogy még ezeket a termékeket is lehet még passzív módon hűteni.

Don McGuire a közeljövő kapcsán kifejtette, hogy a Qualcommnak párhuzamos ütemterve lesz az okostelefon- és a notebook-chipek számára. Az esztendő végéig szeretnék piacra dobni az első dedikált szilíciumchipeket a laptopokhoz. Kérdésre válaszul a menedzser nem kommentálta az SDM1000 kapcsán a napokban megjelent információkat, de azt viszont elismerte, hogy a jövőben a Snapdragon chipekbe lesznek integrálva mesterséges intelligencia hardverek. A Qualcomm a szoftverkompatibilitásra is nagy hangsúlyt fektet, többek között a 64 bites Edge és Chromium integrálása tekintetében. A cél a zökkenőmentes működés biztosítása és a teljesítmény javítása. A végfelhasználók számára ugyanakkor elsőre még nehezen felismerhető, hogy mely alkalmazások ARM64-kompatibilisek.

A Qualcomm két héttel ezelőtt jelentette be a legújabb megoldását. A Snapdragon 850 Mobile Compute Platform exkluzív módon a Windows 10-es operációs rendszert futtató és az ARM chipjeire épülő (Windows 10 on ARM) számítógépekhez készült, s akár 25 órás üzemidőt is lehetővé tesz egy Windows 10 on ARM laptop esetében. Nemrég pedig ismertté vált, hogy a gyártó a Microsofttal közösen egy új platformon dolgozik a notebookokhoz és a 2 az 1-ben készülékekhez. Ez az SDM1000.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!