Berta Sándor

Itt a Snapdragon 850 első teszt­eredményei

Megerősítést nyert, hogy az új chip erősebb lesz az elődeinél. Igaz, elsősorban az egymagos teljesítménye növekedett.

A Qualcomm június elején jelentette be legújabb chipjét. A Snapdragon 850 kifejezetten a Windows 10-es operációs rendszert futtató és az ARM chipjeire épülő (Windows 10 on ARM) számítógépekhez készült. Az új modell nagyobb teljesítményre képes hosszabb üzemidő mellett, nyolc Kryo 385 maggal rendelkezik, amelyek maximális órajele 2,96 GHz, s elegendő grafikus teljesítménye van ahhoz is, hogy akár egy külső kijelzőt működtessen.

A Lenovo új készülékének köszönhetően kiderülhetett, hogy valóban erősebb-e a korábbi chipeknél a Snapdragon 850 és ha igen, a várt mértékben-e. A Lenovo 81JL típusú eszköz az egymagos teszt során 2263 pontot ért el, míg a Snapdragon 835-re épülő ASUS NovaGo TP370QL csak 1835 pontot. Ez 23 százalékos teljesítménynövekedést jelent az új chip javára. A többmagos teszt eredményeit tekintve a növekedés ugyan jóval kisebb, de még így is jelentősnek mondható. Amíg az Asus NovaGo TP370QL 6475 pontot kapott, addig a Lenovo 81JL 6947 pontot. Ez 7,3 százalékos teljesítménynövekedést jelent.

Természetesen ezeket az eredményeket óvatosan kell kezelni, különösen, amíg nem állnak rendelkezésre más készülékek és eredmények. Amennyiben a Lenovo, a Qualcomm és a Microsoft még további optimalizálásokat hajtanak végre, úgy a Snapdragon 850 és a régebbi chipek teljesítménye közötti különbségek tovább is nőhetnek. Fontos ugyanakkor, hogy ahhoz, hogy a Windows 10 alatt az alkalmazásokban rejlő lehetőségeket teljes mértékben ki lehessen aknázni, a programoknak 64 biteseknek kell lenniük. Miután ez még közel sem igaz minden szoftverre, így azokban további komoly optimalizálási lehetőségek rejlenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!