Gyurkity Péter

Megakadt a chipszövetség megalakulása

A Kína ellen irányuló négyesfogat a bizalmatlanság és az üzleti érdekek miatt akadozik.

Nem is olyan régen számoltunk be arról, hogy egy komoly chipszövetség alakult meg amerikai, dél-koreai, tajvani, valamint japán részvétellel. A tömörülés egyértelműen Kína ellen irányult, ennek fő célja a közös fejlesztés megvalósítása, a jelek szerint azonban az eltérő érdekek megakadályozzák a valódi összefogás kialakulását.

A Financial Times számolt be arról a napokban, hogy bár a szövetség megalakulását, vagy legalábbis az arra irányuló erőfeszítést már nagyjából egy éve bejelentették, ebből azóta nem sok valósult meg. A résztvevő felek nem igazán bíznak egymásban, többen pedig attól tartanak, hogy az amerikai szankciók miatt nem tudják meg kellő mennyiségben eladni a közösen kifejlesztett megoldásokat, így nem igazán látják értelmét a nagy összefogásnak, amely elsősorban amerikai érdekeket szolgálna. Bár mindhárom ázsiai tag hagyományosan jó kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, egymással szemben azonban már komoly fenntartásaik vannak, amelyek a huszadik század első felére vezethetők vissza, ezen ellentétek pedig nem enyhülnek.

A dél-koreai gyártók, így például a Samsung, nem szívesen segítenék elő japán riválisaik felemelését, a táboron pedig gyakorlatilag senki nem akarja az amerikai illetőségű Micron és Intel felkarolását. A japán gyártók a maguk részéről igyekeznek felzárkózni, a szigetország komoly összeget fordít az elmúlt évtizedekben felhalmozott lemaradás eltüntetésére, és bár ők jelentős mennyiségű terméket adnak el Kínában, attól tartanak, hogy a közösen kifejlesztett új megoldásokat már nem lesz lehetőségük odaát értékesíteni, mivel az amerikai korlátozások ezt megakadályozhatják. A tajvani gyártók, amelyek komoly előnnyel rendelkeznek kínai versenytársaikkal szemben, szintén fontosnak tartják a hatalmas kínai piac megtartását, erről pedig nyilván a Samsung és társai sem szívesen mondanának le.

A felek egyelőre az előzetes megállapodást sem tudták tető alá hozni, meglátjuk, mit érnek majd el az elkövetkező hónapokban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #1
    A Chióval nem tudtak megegyezni.