Franczy

AMD interjú

A Got apex website munkatársainak az elmúlt napokban sikerült egy interjút készíteniük Mark deFrere-rel, az AMD cég termékmenedzserével. Most röviden tekintsünk bele ebbe az interjúba, melyben egyébként a riporteri kérdések mellett olvasói kérdésekre is válaszolt deFrere.

- Az elmúlt hetekben, hónapokban sokat hallottunk az LDT (Lightning Data Transfer), vagy újabb nevén a HyperTransport technológiáról. Röviden mit érdemes erről tudnunk?
- A HyperTransport valójában egy pont-pont I/O busz. Lényegében arra lesz használatos, hogy a PC-k belső alkatrészeit a PCI busz-nál sokkal jobb sebességgel kösse össze. A HyperTransport technológia azonban nem csak az alaplapokon fog majd feltűnni, hanem például a különböző hálózati megoldásokon is. Az egyszerű szemléltetés végett képzeljünk egy PCI buszt és egy nála 64-szer gyorsabb HyperTransport buszt, vagy például ha a PCI busz egy 56K-s internet kapcsolat lenne, akkor a Hypertransport egy kábelmodemes konnekt lenne. Egyébként már vannak HyperTransportos prototípus alaplapjaink.

- A számítástechnikában általában sikeres az, ha egy cég szilárd alapokon nyugvó újdonságokat dob piacra. Mik az AMD tervei az új processzorok tokozásait illetően, tehát marad-e a Socket A formátum?
- Az AMD sokat invesztált már a Socket A platformba, így amíg csak lehet, mindenképpen ki szeretnénk tartani mellette.

- Mikor jelenik meg az AMD 760MP chipset, és Ön szerint elegendő-e az, hogy ez a chipset csak két processzort támogat? Vannak-e 4 utas terveik?
- Az AMD 760MP chipset még az idei év első félévében napvilágot fog majd látni. Ez az új chipset az AMD pont-pont architektúráját alkalmazza, ami azt jelenti, hogy a Northbridge-hez mindegyik processzor saját 2,1 GB-os (266 MHz FSB) sávszélességgel fér hozzá. Az első 4-8 utas AMD rendszerek csak a SledgeHammer processzormag megjelenésével kerülnek majd piacra. A SledgeHammer és ClawHammer chipek esetében egyébként azért tartottunk ki az x86-64 technológia mellett, mert így az ezekre az új CPU-kra épülő rendszerek teljesen kompatibilisek maradhatnak a 32 bites alkalmazásokkal.

- Ön szerint az Intel RAMBUS-szal kapcsolatos kudarca jelentette a fordulópontot az AMD életében?
- Az AMD az evolúcióban és nem a revolúcióban hisz. A PC133-as technológia logikus követője szerintünk a DDR technológia, és nem a RAMBUS technológia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #8
    hát ők úgy gondolták, hogy majd fürtözzük az összes 2+ procis gépet, így a 4-eseket is:)
  • kowajano #6
    király
  • Coine #5
    Jaja, ott a megoldás :-)
  • Dikkma #4
    Lion király az oldalad!

    1ébként: a ddr utódja akkor meg a rambus technológia.
  • dewdew #2
    mosat=most
  • dewdew #1
    Es milyen igaza van!!!!!!!!!!!!!

    "- Az AMD az evolúcióban és nem a revolúcióban hisz. A PC133-as technológia logikus követője szerintünk a DDR technológia, és nem a RAMBUS technológia."

    Igen! Ez az ertelmes gondolkodas alapja!!!
    Minden elismeresem. Mosat mar biztos, hogy AMD-t veszek!!!