ZAX

Microsoft Train Simulator interjú


Kiadó: Microsoft
Fejlesztő: Microprose

Megjelenés: Még ismeretlen
Honlap: MS Train Simulator
Forrás: GA-Source


Gazdag története során a szimulátorok műfajában szinte minden elképzelhető jármű terítékre került már, az autók, repülők és űrhajók mellett még a tankok vagy a tengeralattjárók sem kerülhették el a sorsukat. Egy bizonyos járműről mégis mintha megfeledkeztek volna a játékkészítők: a vonatról. Habár a stratégiai és gazdasági játékokban, például a Railroad Tycoon II-ben vagy a Transport Tycoon-ban már régóta láthatjuk őket, még igazából egyszer sem adatott meg nekünk, hogy ténylegesen belülről is megismerkedhessünk a tekintélyes méretű gőzösökkel...mindeddig. A Microsoft ugyanis legújabb szimulátorával éppen erre a feladatra vállalkozik, és beülteti a játékosokat a mozdonyok maximálisan élethű vezetőfülkéjébe. A Train Simulator-ról Rod Fergusson-nal, a Microsoft készülő szimulátorának a termékfelelősével készült a riport.



Nem értem, miért éppen a vonatok? Mire jó egy vonatszimulátor, mi értelme egy teljesen új téma bedobásának, hiszen ez jókora kockázatot jelent?

Nos, először is gyorsan tisztázzuk, hogy nem teljesen igaz, hogy még soha senki sem készített vonatszimulátort, mivel Japánban igenis vannak ilyenek, és nagyon népszerűek is PC-n és konzolon egyaránt. Hogy miért is akarunk mi is ilyen játékot készíteni? Egyszerűen csak azért, mert rengeteg lehetőséget látunk a témában, és szerintünk rendkívül szórakoztató szimulátort tudunk készíteni az eddig kicsit elhanyagolt, de létező vonatrajongók, és vonatokkal hobbiból foglalkozók táborának, illetve a többi, a vonatok iránt csak érdeklődő átlagjátékosnak. Az igazat megvallva azt is elárulhatom, hogy évek óta egyre több olyan kérés érkezett hozzánk, hogy csináljuk meg vonatokkal is, amit a repülőgépek vonatkozásában a Flight Simulator-ban megvalósítottunk.

Klikk ide!    Klikk ide!

Milyen teljesen új kihívásokkal szembesültetek azzal kapcsolatban, hogy a PC-s szimulátorok történetében egy eddig még felderítetlen területre tévedtetek?

Véleményem szerint három nagy kihívásnak kell megfelelnünk. Az első: hogyan kezeljük a vonatok rendkívül gazdag, 200 éves történelmét, mire koncentráljunk ebből. Úgy döntöttünk, hogy a játékosoknak korszakokon keresztül, változatos tájakon, több fajta modellel adjuk meg a vonatozás élményét, akik így éppúgy irányíthatnak majd 1920-as gőzmozdonyt, és csúcsmodern elektromos vonatot.

A második: a környezetet leíró töménytelen adatmennyiség. A repülőszimulátoroktól eltérően, ahol a kép nagy részét mindig az ég teszi ki, itt az útvonalak minden kilométerét a földön kell megtenni, és ezt a környezetet valósághűen és érdekesen kell modelleznünk. A harmadik kihívás pedig a vonattest fizikája, ami azért is különösen fontos, mert külső kameraállásokból is nézhetjük az acélóriásokat. Minden egyes mozdonyt és kocsit külön tárgyként modelleztünk, saját tömeggel és erőhatásokkal; aminek következtében a masiniszták legfőbb kritikája, hogy mennyire zökkenőmentesen gurul az általuk irányított vonat.

Klikk ide!    Klikk ide!

Mivel, gondolom nagyon kevesen vezettek már vonatot életükben, milyen dokumentációt, útmutatást és/vagy oktató módot készítetek a játékhoz segítségképpen?

A Microsoft Train Simulatorhoz mellékelni fogunk egy kézikönyvet, ezen kívül minden vonattípusra (elektromos, gőz-, illetve dízelmeghajtásúakhoz egyaránt) készül oktató rész, továbbá egy jól használható, menet közben előhívható help-rendszer is segíteni fogja a játékosokat. Állítható valóságfokkal határozhatjuk majd meg, hogy mennyire legyen élethű (összetett) a szimulátor. Például egy gőzmozdony esetében választhatjuk majd, hogy a gép irányítsa a kazánkezelőt, de ha akarjuk, akkor személyesen is ügyelhetünk a nyomásra, tűzre, hőfokra, és egyebekre. Azt szeretnénk, hogy gyerekek és felnőttek egyformán szórakoztatónak találhassák a Train Simulator-t.

A Train Simulator a Flight Simulator-hoz hasonlóan nyílt felépítésű lesz, mellékeltek majd hasznos szerkesztőket/utilty-ket a sínpálya/útvonal/autók/vonatok készítésének a megkönnyítésére, vagy a repülőszimulátorhoz hasonlóan ezt a munkát másokra (pl külső cégekre) hagyjátok?

Szinte minden olyan eszközt a játékosok rendelkezésére bocsátunk majd, amit mi is használtunk a fejlesztéshez, kivéve a 3D-s grafikai csomagot. Ez nagy szabadságot biztosít majd az alkotó kedvűeknek, és biztosan nagyban megkönnyebbíti majd a munkájukat. A Microsoft Flight Simulator-hoz hasonlóan itt is erős támogatókedvre számítunk más cégek részéről, akik a koncepciónknak megfelelően saját kiegészítőket készíthetnek a Train Simulatorhoz, és szabadon értékesíthetik azokat.

Klikk ide!    Klikk ide!

A Flight Simulator-hoz hasonlóan lesznek itt is különböző események, feladatok, mint például egy utas határidőre történő szállítása, küzdelem az időjárással és hasonlók? Ha igen, mik ezek?

Igen, a Train Simulator-ban ezeket a kihívásokat "Activity"-nek hívjuk majd és valóban hasonló jellegük lesz. Legtöbbször valamilyen cél teljesítéséhez kapcsolódnak majd, például a menetrend pontos betartása, hosszú tehervonatok átmanőverezése a hegyen, különböző rakományok leszállítása, és eközben az időjárási és pályaminőségi viszonyok által támasztott kihívásoknak is meg kell felelnünk.

Eléggé homályos találgatások folynak a Train Simulator időjárási hatásairól, úgyhogy megkérdezném, pontosan hogyan befolyásolja majd ez a játékmenetet?

Az időjárásnak két fő hatása lesz majd a játékra. Az első a vontatásra vonatkozik; ha a pálya akár eső akár hó miatt nedves, a kerekek nehezebben találnak fogást a síneken, és sokkal könnyebben csúsznak. A második pedig a látási viszonyokat érinti, esőben vagy hóban sokkal rövidebb távolságot látunk be, ami rendkívüli módon megnehezítheti a sínek követését, a kereszteződések, jelzőtáblák észrevételét.

Klikk ide!    Klikk ide!

Lesz-e valamilyen multiplayer lehetőség a Train simulator-ban, például egyik játékos a masiniszta, másik a kalauz, többiek meg az utasok? Ha igen, milyen lehetőségek lesznek a többjátékos módban?

A Microsoft Train Simulator száz százalékosan a vezetőként, vagy utasként szórakozni vágyó játékos vonatozási élményére koncentrál, és már csak az élethűség iránti következetesség miatt sincs lehetőség a hagyományos értelemben vett multiplayer módra. Ennek ellenére tisztában vagyunk az elvárásokkal, aminek a középpontjában véleményünk szerint az áll, hogy a játékosok közösségként megoszthassák egymással a játék élményét. Így közvetett megoldásként a szimulátorban lehetőség van egymásnak pályát készíteni, saját eseményekkel, vonatokkal, pályákkal, festésmintával stb, illetve elmenthetjük és kinyomtathatjuk a játékunk során elért fejlődésünket (Activity Evaluation), eredményeinket és azt megoszthatjuk a többiekkel.

Össze lehet valahogy hozni a Flight Simulator egyes részeit a Train Simulator-ral, hogy például egy vonatot körülzümmöghessen egy Cessna Skyhawk?

Habár a Microsoft Train Simulator ugyanannak a fejlesztőgárdának a munkája, mint a Microsoft Flight Simulator, egy teljesen más grafikai megvalósítást, így új engine-t igényel a vonatszimuláció, így teljesen más a két játék, nem lehet őket "összehozni".

Klikk ide!    Klikk ide!

Úgy tekintetek a Train Simulator-ra mint egy speciális stílus megteremtőjére, aminek nyomdokain - mint ahogy az a Flight Simulator esetében is történt - több hasonló játék is születni fog?

Igen, a Flight Simulator-hoz hasonlóan a fejlesztés egyik kimondott célja volt, hogy a kész program mércévé váljon és beindítson egy új irányvonalat. De végül úgy is a fogadtatástól, és a játékosok támogatásától függ majd, mennyire van jövője a témának.

Milyen filozófia alapján fejlesztetek egy, a Train Simulator-hoz hasonló kaliberű játékot? Mit tartotok a legfontosabbnak egy ilyen program készítése során?

A legalapvetőbb filozófiánk ugyanaz mint a Flight Simulator esetében volt: a lehető legélethűbb legyen a játék. Ez a fő oka, hogy hat, a vonatiparban kulcsvállalatnak minősülő társaság is segítette a munkánkat. Ezért készítettük nagy felbontású műholdképek alapján az útvonalakat, és a topográfiát, videofelvételekkel és helyszíni szemlével kiegészítve az adatgyűjtést. És ezért vettük fel a hangokat a valódi vonatokról, a valódi pályájukon, működés közben. A célunk, hogy olyan élményben lehessen része a játékosoknak, ami a való életben csak keveseknek adatott meg - a 130 mérföldes sebességgel száguldó washingtoni expressz vezetésétől a legendás Flying Scotsman irányításán keresztül a Szikláshegységben 5000 tonnányi szállítmánnyal történő manőverezésig. Reméljük, hogy akik majd kipróbálják a Microsoft Train Simulator-t valóban úgy érzik majd, hogy a játék a lehető legélethűbb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sanyiute #100
    fsd
  • Beni2412 #99
    MAGYAR PÁLYÁK:
    http://diesirae.atw.hu/
  • HUNter Örni #98
    Helló.
    Nem tudja valaki honnan lehet letölteni a H-START Intercity pack-ot
    Kösz
  • Beny1998 #97
    Hogyan kell a train simulatorba betenni a vonatokat és a pályákat?
    ide kérek választ: [email protected]
  • Intercity #96
    Le lehet tölteni a teljes játékot Torrent-tel.
  • Cat 02 #95
    már van
  • szgd #94
    Sziasztok!

    Ezt trai villamos szimulatort hogykel letölteni!
    Tudnátok e egy web cimet adani köszi.


  • picnic #93
    Biztosan én vagyok a béna, de számtalan próbálkozás után sem tudtam az MSTS-hez letölteni pályákat, járműveket stb. úgy, hogy az a játékban meg is jelenjen. Pedig direkt ezért vettem meg a programot, hogy hazai járműveket is tudjak vezetni, hazai pályán. Nagyon sokadik próbálkozás után már kezdek beleunni, bármennyire is nagy vonatrajongó vagyok. Hát így jártam... Pedig ez a prpgram azért is tetszik, mert nem kell hozzá baromi erős gép.
  • CJ576 #92
    és a demót tudom hogy hülye vok.
  • tomas10 #91
    elküldtem privibe