Spencer

Az AOL nem kapja meg a domaint

Merőben szokatlan döntés született a napokban. Meglepő módon az Internetes szupercég, az AOL elvesztette azt a pert, melyben egy orosz programozótól követelte vissza a férfi által hamarabb regisztrált domain címet.

A Dávid és Góliát harcához hasonlítható csatában az orosz programozó legyőzte a hatalmas America Online internet-szolgáltatót. A World Intellectual Property Organization (WIPO) által felügyelt eljárás során egy Webcímért folyt a harc.

A WIPO döntése értelmében a világ egyik leghatalmasabb szolgáltatója nem kapja meg az ICQPlus.org címet. Az AOL azért harcolt a címért, mert abban szerepel az ICQ szó. A kikötőn keresztül rengeteg látogató tölti le a cég népszerű programját, az ICQ-t, és az ahhoz készült ICQPlus kiegészítő szoftvert.

Petter Rindforth bíró szerint Vadim Eremeev azért tarthatja meg a címet, mert nem kér pénzt az ICQ programokért cserébe, hiszen azok ingyenesek.

Az eset során az AOL azzal érvelt, hogy az orosz programozó az ICQ névből húz hasznot, hiszen a cég ezt rendszerint más jelzőkkel együtt használja (ICQphone, ICQmail), ezért a Vadim Eremeev által készített ICQPlus tulajdonképpen egy megtévesztés.

Vadim Eremeev ICQPlus freeware programját több millió felhasználó töltötte már le, ezért az AOL komoly fenyegetést látott a kikötőben. Ráadásul az utóbbi időben a cég üzletpolitikájához az is hozzátartozott, hogy visszaszerezzék az összes olyan címet, mely valahogy kapcsolatba hozható a vállalkozás által bejegyzett márkákkal, nevekkel.

Az AOL több mint 100 címre tartott igényt, ezek közül körülbelül 30 tartalmazta az ICQ nevet. Az eddig vizsgált ügyek során a WIPO többségében a cégnek adott igazat, mivel úgy találták, hogy a címeket pusztán haszonszerzés céljával jegyeztették be. Az ICQGuide.com tulajdonosa fel is ajánlotta a cégnek, hogy 99000 dollárért visszaadja a címet nekik.

Eddig mindössze kétszer, az AOLTrader.com és az AOLVacations.com esetében utasították vissza az AOL kérését.

Az AOLTrader.com ügyét tárgyaló bíró szerint a cím tulajdonosa, Frank Albanese jogszerűen, tisztességes célokra használja a kikötőt, ami befektetési tanácsokat ad olyan vállalkozóknak, akik AOL Time Warner részvényeket kívánnak vásárolni.

Az AOLVacations.com tulajdonosának is sikerült meggyőznie a bírót, hogy a címben szereplő AOL az "Alfonso On Line Vacations" rövidítése. Az AOLVacations.com címen Alfonso Albunia utazási irodát működtet.

"Nyilvánvaló, hogy a két említett cég nem jelent fenyegetést az AOL számára." - mondta a bíró, Jeffrey Samuels.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ixyon #1
    ze az aol is 1 jó nagy szarhányó lehet!
    ha nem ők csinálnák a netscspet, akkor már meg is tkoztam volna őket