Franczy

A modemek egy darabig még nem halnak ki

Szakértők szerint az új V.92-es modem szabványnak köszönhetően egy ideig még biztosan nem halnak ki a jóöreg analóg "dial-up" modemek.

Bizonyíték erre, hogy az egyik legnagyobb és leghíresebb modemgyártó cég, a U.S. Robotics a közeljövőben új modemek piacra dobását tervezi. Persze Magyarországon nem csak az új szabvány segít a dial-up modemek életben tartásában, hanem az is, hogy itthon egyelőre a legtöbb felhasználónak egyszerűen nincs is más választása, ha például internetezni szeretne.

A U.S. Robotics most jelentette be, hogy elkészültek az ITU (International Telecommunication Union) által tavaly elfogadott új V.92-es szabványnak megfelelő új modemek tesztelésével. A kiváló minőségű, bár nem éppen olcsó termékeiről híres cég várhatóan még a jelenlegi negyedév végén piacra dobja majd új termékeit. A U.S. Robotics egyébként a V.90-es modem tulajdonosok részére hamarosan kiad majd egy ingyenesen letölthető szoftvert is, mellyel pillanatok alatt a V.92-es szabványnak megfelelővé tehetőek a régebbi U.S. Robotics modemek is.

Az V.92-es modemszabvány egyik legnagyobb újdonsága, hogy az aktív internetes kapcsolat megszakítás nélkül tartható addig is, amíg például éppen egy sürgős telefonbeszélgetést bonyolítunk le. A V.92-es szabványban lévő Modem-On-Hold szolgáltatás segítségével az aktuális letöltések automatikusan szünetelnek addig, amíg a telefonos beszélgetés le nem zajlik.

A V.92-es szabvány egyik másik új szolgáltatása a V.44-es tömörítési eljárás, mellyel várhatóan jelentősen növelhető lesz az internetezés sebessége. Ezenkívül a V.92-es szabvány már maximum 48 Kbps-os feltöltési sebességet is lehetővé tesz, ami nagyobb levelek küldésénél, vagy internetes játékok esetében sokkal jobb adatátvitelt tesz lehetővé a V.90-es szabvány 33.6 Kbps-os sebességénél. A V.92 esetében egyébként az internetszolgáltatóval való kapcsolat felépítési ideje is csökken. Az új szabvány kihasználásához azonban nem elég egy új modem megvásárlása, hiszen ha internet szolgáltatónk nem rendelkezik V.92-es technológiákkal, akkor lényegében semmi sem fog változni.

"Jelenleg még óriási a kereslet a különböző dial-up modemek iránt. Sok otthon, de még sok kisebb iroda igényeit is kielégíthetik ezek a modemek." - mondta Roger Kay, az IDC piaci elemzője. A Gartner piackutató cég szerint is kizárt dolog, hogy a modemek a közeljövőben hirtelen eltűnjenek majd a piacról. A cég előrejelzései szerint a felhasználók több mint 55 százaléka még 2004-ben is a jóöreg dial-up modemeket fogja majd használni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anti_IQ #7
    Flashy:
    Elősször próbálj a saját zsebedből fizetni "rendes sebessegu netet" és utána küld dilidokihoz azt, aki csak a dial-up-ot tudja megfizetni, mert közbe a te akadémiai hálózatodat is finanszíroznia kell ...
  • Gab #4
    Már írtam a V.90 -es Rockwell és win2k esetében. Szerintem kapcsolódik ide, de majd olvassátok el a win2k -nál.
  • Tomcat.no1 #1
    Csak egy kérdés: úgy tudom hogy a soft modemek adatkezelő részét és egyébb más vezérlésta szoftver végzi el így szerintem ha a szoftvert frissítem akkor a modemem alkalmas lessz a cikkben leírt előnyos dolgokra vagy nem!?