JohnnyCage

Technológiai gyengesége miatt védtelen az USA

[CNN] Az Egyesült Államok egyre nagyobb külső veszélynek van kitéve, mivel hírszerző ügynökségei kezdik elveszíteni a technológiai csatát az igen jól felszerelt támadókkal szemben, nyilatkozta egy magasrangú vezető hétfőn.

Mostanában egyre többet lehet hallani arról, hogy az amerikaiak tartanak az őket érő esetleges külső támadásoktól. Hiába egyértelműen az USA a világ vezető katonai hatalma, sokak szerint a hadsereg a jövőben önmagában már nem lesz elegendő egy ország megvédésére. A jövő támadásai nem lövések formájában fognak érkezni. Ez már a múlt. A jelen és a jövő támadói az interneten érkeznek, és észrevétlenül omlasztják össze a kiszemelt célpont rendszereit, megbénítva ezzel azt.

A National Security Agency (NSA - Nemzetbiztonsági Ügynökség) vezetője, Mike Hayden a CBS-nek adott interjújában az Egyesült Államokat fenyegető veszélyekről beszélt. Hayden szerint immár nem a szembenálló csoportok létszáma, hanem azok technikai felkészültsége és fejlettsége a döntő.

Az NSA feladata a különféle külföldi, Amerikát fenyegető veszélyforrások időbeni felmérése, felismerése és leleplezése, amelyhez az ügynökség leginkább a telekommunikációs rendszerét használja. Az ügynökség számtalan lehallgatóállomást üzemeltet szerte a világ szinte minden pontján. Ezek a lehallgatóállomások telefonhívások, rádióbeszélgetések, e-mail üzenetek és faxok milliárdjait hallgatják le.

"Korábban a Szovjet Uniótól kellett leginkább tartanunk.", mondta Hayden. "Technikailag akkoriban egy erőforrásokban szegény, technológiai szemszögből alárendelt, túlbürokratizált, lassan eszmélő állammal kellett lépést tartanunk."

A változó körülmények azonban a felszínre hozták az ügynökség gyenge pontjait, nyilatkozott Hayden. "Ez az egész egy ügynökségről szól, amely felnőtt egy világban, és megtanulta, hogy abban a világban hogyan lehet eredményes. A világ azonban megváltozott, és az ügynökségnek is változnia kell, ha eredményes akar maradni."

Az NSA-nek jelenleg még az esetleges technikai problémákból adódó működési gondokat is meg kellene oldania, mivel ezek megbéníthatják az egész rendszert. 2000. januárjában például egy információs túlterhelés következtében az egész rendszer leállt az NSA marylandi központjában, ideiglenesen védtelenül hagyva az amerikaiakat.

Három és fél évvel ezelőtt az NSA összes számítógépes rendszere meghibásodott. Az amerikaiak akkor nem tudtak semmit a szituációról. "Az NSA központja agyhalott volt... Az az óriási információ-tömeg, amely akkor elveszett, komoly veszélyeknek tette ki a Egyesült Államokat és polgárait.", mondta Hayden.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pali #1
    Ezek mániákusan rettegnek...