Berta Sándor

700 millió eurót fektet be a 6G-be Németország

Az ország nagyon gyorsan fel akarja építeni a jövő hálózatát.

A német szövetségi kormány már a következő esztendőkben le akarja fektetni a jövőbeli kommunikáció alapjait, hogy a 6G szabvány - az eredeti terveknek megfelelően - valóban legkésőbb 2030-tól használható legyen. Ezért Anja Karliczek szövetségi kutatási miniszter bejelentette egy a 6G-hálózattal összefüggő kutatási kezdeményezés elindítását, amelyet 2025-ig a kabinet kereken 700 millió euróval támogat. A politikus kifejtette, hogy a 6G lesz a jövő mobiladat-technológiája és meg fogja határozni, sőt, forradalmasítja majd a következő évtized kommunikációját. Éppen emiatt kell már most a holnaputánra is gondolni és a kommunikációs technológiák területén az új kulcsfontosságú technológiák és szabványok kidolgozásában szerepet vállalni.

Karliczek hozzátette, hogy a 6G segítségével százszor gyorsabban lehet majd továbbítani az adatokat, mint az 5G esetében és komoly előnyöket fog kínálni a mobilkommunikációban minden egyes ember, de az ipar és a mezőgazdaság számára is. A kiterjesztett valóság új lehetőségeket nyit a távolság kezelésében, nem csupán a mindennapi irodai munkában, hanem a gyártásban is. Az egészségügyi ellátásban pedig például a távkezelések érhetnek el új szintet. A szép új 6G-világ ugyanakkor csak komoly beruházásokkal valósítható meg, s kizárólag így biztosítható, illetve erősíthető Németország és Európa szuverenitása.

Januárban az Európai Unió is elindította a saját, Hexa-X nevű projektjét, amelyben a Nokia vezetésével 25 cég és intézmény vesz részt, köztük van az Ericsson, az Intel és a Siemens, valamint a Drezdai és a Kaiserslauterni Egyetem. A cél az, hogy a kontinens a kezdetektől szerepet vállaljon a 6G fejlesztésében. Erre a célra az Európai Bizottság 900 millió eurót különített el, amelyhez a vállalatok ugyanekkora összeget tesznek hozzá. A program az elképzelések alapján Európában kereken 10 milliárd eurós beruházásokat eredményezhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #4
    Ha ilyen könnyen "zavarható" hogy nem megy át a felületeken, akkor hogy akarják biztositani, hogy 99.99%os kapcsolat legyen?
    Hogy fog kommunikálni a kocsi rendszerével, ha az uveg is megállítja? lehúzott ablakkal kell menni?
    Mert a motorháztető is megfogja akkor.
    Vagy ha ugy fordul a kocsi akkor az A és B oszlop is.
    Vagy lakáson belül ha keresztül megyek a router elött akkor megszakad az adás ?

    Meg ha közel a látható tartomány frekvenciáján fog addni, akkor egyes speciális esetekben akkor látni lehet majd mundjuk este ? ahol interferál egymással két frenkvencia?

  • kvp #3
    A kinaiak mar epitik a 6G-t, igazabol kb. ugyanaz mint az 5G, csak meg magasabb frekvencian, tehat az also infravoros feny tartomanyaban mukodne. Meg kisebb a hatotav, de meg nagyobb a potencialis savszelesseg. A 6G termeszetesen mar szinte semmin nem megy majd at, tehat jo ralatas kell majd az ado-vevo egysegekre a hasznalhato tererohoz. (Rendes belteri 6G-hez mar a szobakba is kell kulon-kulon egy-egy bazisallomas.) Roviden szolva a kinaiak mar joval elorebb vannak mint a Europa, az USA meg el se kezdett fejleszteni.
  • zola2000 #2
    Gondolom egy politikus volt nagyon okos "kínai fölény van 5Gben akkor fejlesszük a 6Gt"
  • repvez #1
    Ráfér a német hálózatra, mert mig Magyarországon a digi és a Tmobil más 1 GBit/s vagy akár 2gbit/s netelérést is tud szolgáltatni 5-6k értékben korlátlanul, addig a hanyatló nyugaton a legnagyobb elérhatő a 400as. és érdekes modon az is a falukban a kisebb városokban még 100alatti 25, 50 és 100as csomagokat árulnak .
    Az 50/10es bet 14k ba kerül. a 25ös meg nem korlátlan 300gb/hó a korlát .
    És ez csak a vezetékes, a mobil hálózat is akadozik és a 2gb os csomagokat ajánlgatják
    ugyhogy van hova fejleszteni a hálózatot ha a 6g-t be akarja vezetni.