Berta Sándor

3D-nyomtatású környezet­barát új anyagok faforgácsból

A biokompozitok akár házak építésénél is felhasználhatók lesznek.

A Bécsi Műszaki Egyetem és a HS Timber Group - az egyik legnagyobb európai fafeldolgozó vállalat - egy új kutatási együttműködés keretében faforgácsokból olyan új, környezetbarát anyagokat állítanak elő, amelyek akár 3D-nyomtatóval is elkészíthetők.

A fatörzsek feldolgozása közben azoknak körülbelül a feléből faforgács és más egyéb anyag keletkezik. A WoodComp3D nevű projekt célja egy olyan eljárás kifejlesztése, amelynek a segítségével a faforgácsok értékes, a természetben lebomló, könnyű és mechanikailag nagyon erős biokompozittá alakíthatók át. Ez utóbbi tulajdonságoknak köszönhetően a különleges anyag akár a házak építésében is komoly szerepet játszhat.

A folyamatban kiemelt szerep juthat a ligninnek, amely a növények egyedfejlődése során a sejtfalban rakódik le és annak szilárdságát növeli. A faforgácsokból kinyernék a lignin egy részét, majd nyomás és megfelelő hőmérséklet mellett újra összekötnék egymással a fadarabokat, de nem mesterséges ragasztószereket alkalmaznának, hanem a lignint.

A programot Josef Füssl mérnök, a Bécsi Műszaki Egyetem professzora és Anton Friedl vegyészmérnök, professzor vezeti. A projekt első lépéseként megfelelő eljárásokat akarnak kidolgozni a faforgács előkezelésére, valamint, hogy a fákat kellően meg lehessen hajlítani. Szintén fontos szerepet kap a számítógépes modellezés és a lignin titkának a megfejtése. Hannes Plackner, a HS Timber Group projektfelelőse közölte, hogy ha az utóbbi sikerül, akkor lehetővé válik a megfelelő termékjellemzőket felvonultató konstrukciós anyagok létrehozása, amelyek jobbak lesznek, mint a beton, tartósabbak, mint a műanyag és jobban formálhatók, mint a polimerek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csulok0000 #3
    sztem itt a 3d nyomtatás csak mint reklám szöveg jelenik meg, mert am nem lenne elég hír értéke.
  • kvp #2
    Ha jol ertem akkor itt arrol van szo, hogy rajottek, hogy az MDF anyagat ado mugyantaval kevert finom fureszpor 3D nyomtatheto. A masik ujdonsag, hogy mindezt nem kolaj alapu gyantaval, hanem ligninbol eloallitott ragasztoval szeretnek elkesziteni.

    A nyomtatastol fuggetlenul ez mugyanta mentes MDF lapok eloallitasat is lehetove tenne. Kvazi ledaraljak a fat nagyon finom porra, majd a sajat szerves ragasztojaval ragasztjak ossze homogen MDF lappa. Szerintem a megoldas hatalmas elonye az lenne meg, hogy ez elvileg mukodik finomra daralt hasznalt faanyaggal is, amennyiben a kiindulasi ujrahasznositott anyag nem volt kezelve vagy csak konnyen eltavolithato feluletkezelest kapott.
  • Akva #1
    "A fatörzseket feldolgozása közben"

    Szép kimagyar fejezés!