Gyurkity Péter

Marad az 5G-vel szembeni szkepticizmus

Az online keresések száma és jellege jól mutatja, hogy nem sikerült megnyugtatni a közönséget.

Az ötödik generációs mobilhálózatok fokozatos kiépítésével kapcsolatban már többször olvashattunk a negatív visszhangról, ezen a területen a szolgáltatóknak olykor konkrét fenyegetésekkel is számolniuk kell. Most egy online felmérés mutatja meg, hogy a nagyközönség szkepticizmusa velünk marad, ezen a téren nem számíthatunk radikális változásra.

A Prolifics Testing hivatalos oldalán tették közzé a felmérés eredményét, amelyet az Ahrefs cég adatbázisára, az abban lévő számokra építettek. Ebben az 5G-vel kapcsolatban begépelt leggyakoribb kifejezéseket sorolják fel, országokra lebontva a keresések számát és azok tartalmát. Jól kirajzolódik ebből, hogy az internetezők jelentős része még mindig az esetleges veszélyek, valamint az ígért előnyök kapcsán igyekszik tájékozódni, de továbbra is meglehetősen gyakran bukkannak fel a koronavírus és az 5G közötti kapcsolatra vonatkozó kérdések. Ami az abszolút számokat illeti, az USA-ban hajtanak végre leggyakrabban ilyen kereséseket, a havi érték odaát 374 ezer körül van, őket az Egyesült Királyság és Ausztrália követi a sorban (messze leszakadva), az első húszban azonban Lengyelország és Ausztria is szerepel.

Amennyiben a lakosság számához viszonyítjuk a keresések gyakoriságát, az Egyesült Államok már rögtön visszaszorul a harmadik helyre (ott 1 millió emberre havi 1142 szkeptikus keresés jut), az Egyesült Királyság és Ausztrália pedig a dobogó első két fokát foglalja el, ami jelzi a lakosság érdeklődésének (veszélyérzetének) szintjét. A részletes anyagból azt is megtudjuk, hogy az „5G” szócska (a darabszámot tekintve) szintén az USA-ban bukkan fel a leggyakrabban, Lengyelország itt viszont a második helyen szerepel. Az 5G mibenlétére vonatkozó érdeklődések az USA, az Egyesült Királyság, valamint Kanada esetében a leggyakoribbak, míg az íreket, a hollandokat és a dánokat ez sokkal kevésbé érdekli.

Azt még nem tudjuk, hogy az 5G mikor fogja leváltani a jelenleg legnépszerűbb szabványt, az LTE még hosszú évekig velünk maradhat, viszont a fordulathoz a szkepticizmus visszaszorítása, annak enyhítése is szükséges lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #10
    leszámítva a tök hülyéket, azért sokan jogosan félnek. Nem azért mert bármi bajuk is lesz, hanem azért mert pontosan tudják, hogy csak az elmúlt 100 évben mennyiszer lettek az ember átb@szva. Kezdve azon (ami rengeteg ember életbe került), hogy a cigi nem is ártalmas (ugye ezt a dohánygyártók nyomatták, tesztekkel meg minden) folytatva a DDT-vel, ami ugye embereknek nem okoz gondot, és említhetném mondjuk Csernobilt is. Semmi gond nem volt, aztán igazából senki nem is tudja mennyi ember halt meg Csernobil miatt. És még lehetne sorolni sokáig azokat amikkel etették az embereket az elmúlt 100 évben.
    Szóval valahol megértem őket, hogy nem hiszik el a dolgot. És mondom, most nem azokra gondolok akik szerint egy világ kormány áll minden mögött akiknek feltett szándéka valami oknál fogva az emberek likvidálása akár 5G által terjesztett covid vírussal (b@sszus ilyet is hallottam... ezek nyomik). Hanem azokra akik azért nem hisznek mert már át lettek párszor vágva. (am. sztem innen datálható a covid oltásellenesség is... chipek meg ilyesmi a vakcinában stb... ezek egy része a nettó f@szság a másik része meg teljesen jogos félelem: akár csak az 5G technológiát a covid oltóanyagokat sem tesztelték embereken)
  • Csaba161 #9
    A mikrosütők frekvenciája 2,45 GHz míg a középfrekvenciás 5G-jé 2,5–3,7 GHz...
  • tom_pika #8
    "hatasa igazabol ugyanolyan mint amikor valaki berak valamit a mikrosutobe"

    Ezt azért nem hiszem. A mikrosütő a vízmolekulák rezonanciájára van hangolva, nem hinném, hogy az 5G frekvenciákat is direkt így alakították volna ki.
  • tom_pika #7
    Talán sehol, vagy csak minimális mértékben a napsugárzásban. De attól még kiválóan lehet vizsgálni az élettani hatásait laborban.
    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2021.03.08. 10:39:34
  • kvp #6
    "Villamosmérnökként kérdezem: a természetben hol fordul elő 30 gHz-es sugárzás?"

    Peldaul a napbol jon. Egy 1974-es meres szerint nyugalmas idoszakban 2070 * 10^-22 watt az egy negyzetmeterre eso sugarzas a 30 GHz koruli frekvenciakon. Ez 2.07*10^-10 nanowatt, azaz 0.0002 femtowatt. Es a Fold vedoburka at is engedi teljes mertekben.

    Az 5G karos hatasa igazabol ugyanolyan mint amikor valaki berak valamit a mikrosutobe, de jo alaposan letekeri a teljesitmenyt a normal 1000 watt-rol kb. 4 wattra. 250-szer annyi ido alatt fogja leadni ugyanazt az energiat, tehat jo szigeteles mellett 10 perc helyett 2500 perc alatt fog felmelegedni a kaja. Tehat teljes adoteljesitmeny (100%-os csatorna kihasznaltsag) mellett 1.7 nap alatt kap annyi energiat egy ember mintha 10 percre bedugna a fejet a mikrosutobe.

    A mernokok arra szamitanak, hogy ennyi ido alatt az emberi test termeszetes modon le tudja adni a hoenergiat, tehat kb. olyan lesz, mintha folyton egy 4 wattos melegito melegitene az embert, amit hamar megszokik a szervezet. Raadasul ha majd a jovoben bevezetik az iranyitott sugarakat, akkor ez a hoenergia csak akkor eri az embereket, amikor veletlenul belegyalogolnak a kommunikacio tusugaraba. (nagyobb adatrata vagy a tusugar szoftveres hibaja vagy szandekos hack eseten akar 100 wattot is kaphat majd valaki egy atennanyi feluletre, az kb. olyan erzes mintha egy bekapcsolt hagyomanyos villanyegot nyomnanak az erintett borfelulethez, igen megegeti, de a sugar nem hatol melyre, mert a borfelulet sejteiben levo viz felfogja es az elforraskor keletkezo goz teljes mertekben elnyeli a sugarzast) Igazabol csak a retinaban tud komoly kart tenni, az is csak akkor ha veletlen pont belenez valaki egy fix pontra fagyott a tusugarba, es a feje az eredeti fokusztavolsag kornyezeteben van.

    A fentieket viszont egyelore nem kell komoly veszelykent kezelni, mert egyreszt Europaban meg nem vezettek be a felso, nagyfrekvencias adatcsatornak hasznalatat es az ott hasznalando iranyitott sugaras komunnikacios szabvany sincs meg veglegesitve. Raadasul jelenleg csak a huawei-nek van keszen a katonai phased array radarokbol atalakitott bazisallomasra valo adovevo egysege hozza. A gyakorlatban csak a 3 es 4G-s frekvenciakon csereltek le a protokollokat, ami nem jelent megnovekedett sugarzast az eddigiekhez kepest es itt nem mukodnek az iranyitott tusugaras antennak sem, tehat a plusz hoterheles tavolsagaranyosan eloszlik a bazisallomas sugarzoinak a szektoran belul.
  • Gabbbbbbbbbbbb #5
    Hogyan definiáljuk a szkeptikus keresést?
    Kíváncsi voltam, hogy a sok konteós ugyan miket gondol az 5g-ről és rákerestem, akkor most én is szkeptikus kereső vagyok? :-)
  • duke #3
    "Marad az 5G-vel szembeni szkepticizmus "

    En se szeretnem elkapni a virust ezert inkabb nem vettem 5G telefont.
    Utoljára szerkesztette: duke, 2021.03.07. 19:16:21
  • TokraFan #2
    Szokásos sg "színvonal". Mióta bárki írhat "újságot", a gyenge képességű önjelöltek akik komoly szövegértési problémával küzdenek, csak alá tesznek a konteós marháknak és erősítik őket abban a hitükben, hogy a többséget jelentik. Pont az ilyen buta cikkek által.
  • asgh #1
    "Most egy online felmérés mutatja meg, hogy a nagyközönség szkepticizmusa velünk marad, ezen a téren nem számíthatunk radikális változásra. "

    Ez a felmérés csak azt mutatta meg, hogy egy agyhalott kisebbség online aktivitása nagyobb, mint az átlagé, ami igen messze van a "nagyközönség" definíciójától.