Berta Sándor

A texasi áramszünet miatt leálltak az ottani chipgyárak

Az ágazatban egyébként is meglévő hiányt az egyesült államokbeli extrém hideg is súlyosbítja.

Januárban chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait és ez a helyzet az első negyedév végéig kihathat. Az érintett chipkészítőknek még számos további problémával is meg kell küzdeniük. A texasi Austinban számos társaságnak (Infineon, NXP, Samsung) van létesítménye és a helyi rendkívüli időjárás következtében vízhiány és áramszünetek alakultak ki, amelyek miatt e gyárak nem tudnak termelni.

Az Infineon szóvivője megerősítette, hogy a helyi Fab 25 nevű üzemben le kellett állítani a termelést. Miután az intézkedésről előre tájékoztatta őket az áramszolgáltató, így időben fel tudtak készülni a helyzetre. A német konszern a Cypress felvásárlása óta az autóipar legnagyobb chipszállítója. A Samsung szóvivője azt közölte, hogy amint lesz ismét áram, azonnal újraindítják a termelést a létesítményükben. A konkrét időpontról ugyanakkor még egyeztetéseket folytatnak a hatóságokkal.


A déli államban finoman szólva sincsenek felkészülve ilyen időjárásra

Texasban olyan hóviharok voltak a héten, hogy hó borította be a napkollektorokat, megfagytak a szélkerekek és a gázvezetékek, s még az olajtermelés is megbénult. Az energiaellátók akár több héten át tartó rendkívüli állapotokra is felkészültek, így nem lehet tudni, hogy mikor indulhat ismét újra a termelés. Az egyik energiaszolgáltató megerősítette, hogy a meghibásodások és problémák elsősorban azokat a rendszereket érintik, amelyek régebbi energiaforrásokat használnak.

Texasban Greg Abbott kormányzó közlése szerint ugyan kétmillió háztartásban már helyreállt a szolgáltatás, ám még mindig lakosok százezrei vannak áram nélkül. A republikánus politikus elmondta, hogy körülbelül 325 ezer texasi háztartásban még mindig nincs áram, főleg a leszakadt villanyvezetékek miatt. Abbott sürgette az állami törvényhozást, hogy rendelje el a termelés és az energiaellátás rendszerének téliesítését, és biztosítsa ennek finanszírozását. Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Texas, Louisiana, Kentucky, Kansas, Tennessee, Mississippi és Oklahoma kormányzóival és közölte velük, hogy a kormány kész segítséget nyújtani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #12
    Hat minden infrastruktura ott a legoregebb, ahol feltalaltak azt:D Felujitasra es karbantartasra mindenhol jobban sajnaljak a penzt, mint a kezdeti epitesre.

    De itt nem a technologiaval volt a baj. Hanem
    - Egyszeruen nem voltak leszigetelve az eromuvek kritikus reszei. (ami igaz a lakohazakra es minden masra is egyebkent). Ugyanez a technologia jol mukodik eszakabbra ahol rendszeresen hideg van.
    - Politikai okokbol Texas az egyetlen allam ami nem csatlakozott a nemzeti elektromos halozatrol, ahonnan baj eseten kolcsonezhettek volna aramot.
  • Sequoyah #11
    Hat ilyen inkabb 30 evenkent van, ez eppen eleg ahhoz hogy mindenki elfelejtse. Es most tenyleg osszejott minden. Mashol is konnyen osszeomlik a rendszer ha 30 eves extrem idojaras van.Bar ezt nehez Magyarorszagrol elkepzelni, mert itt nem szokott semmi extrem lenni, se hurrikan, se foldrenges, se semmi.

    Szoval ez meg ertheto is lenne, ha nem epp 10 eve lett volna errol egy jelentes hogy ebbol baj lesz, es dontottek el hogy fel kell keszulni ra. Csak hat nem kovettek az utasitasokat...


    A klimarol pedig annyit, hogy hegysegek hijan eleg nagy az atjaras eszak-del iranyba. Ezert vannak a tornadok is.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2021.03.01. 21:06:26
  • defiant9 #9
    "azzal nem veszítesz semmit"
    Pénzbe kerül amit másra költhetnél, ergo elveszíted az ezen a pénzen vásárolható egyéb számodra hasznos jószágot.
  • mumoka 2012 #8
    pontosan ahogy mondod.
  • jba123 #7
    nem értem, mi a probléma. exelnökük megmondta, klímaváltozás NINCS. el is fogadták ezt.
  • ximix #6
    Érdekes dolog ez, én is néztem melyik szélességi fokon van, hogy tudjak viszonyítani, de a Texas almanac-ot lapozgatva szinte minden évtizedre esik egy-két fagyos, havas zord idő, így szolgáltató részről elég rossz a kifogás, hogy nem számítottunk rá.
    https://texasalmanac.com/topics/environment/significant-weather-events-texas-history

    Egy családi házat, ha úgy építesz meg szigetelés ügyileg és vezetékeket is úgy vezeted, szigeteled, mint pl: északon vagy Kanadában azzal nem veszítesz semmit, sőt a dög melegben is pont jól jön.


    Utoljára szerkesztette: ximix, 2021.02.22. 20:06:27
  • mumoka 2012 #5
    A déli államban finoman szólva sincsenek felkészülve ilyen időjárásra,

    hát most tanultak hogy nem csak a nyár létezik hanem tél is és előbbre kell tekinteni.
    Utoljára szerkesztette: mumoka 2012, 2021.02.22. 14:32:11
  • Cat #4
    Austin és Houston az északi szélesség 29 fokánál van. Ez ugyanolyan, mintha a marokkói Marrakesh városában lenne -20 fok.

    Ettől jóval északabbra, már Spanyolország déli részén, Malagában sincsenek fűtőtestek a lakásban, mert nincs rá szükség, arra a max. pár hétre elég a klíma fűtő funkciója. Szóval egyáltalán nem meglepő, hogy odabaszott nekik a fagy.
  • mumoka 2012 #3
    hát nagy ott a felkészülés a télre , illik a víz csövet szigetelni& mivel ott sok a meleg de tél is akad jobb a fém cső szigetelve a többi meg a szolgáltató bűne fel kell készülni a télre is.
  • kvp #2
    Texasban tenyleg elment minden. Eloszor elment az aram, aztan befagytak es eltortek a vizcsovek. Szinte minden meg megmaradt amerikai chipgyar ott volt, mert 0%-os a ceges ado. (a Tesla es a Spacex is oda megy eppen) Az energia es vizellatas hianya utan jott, hogy a dolgozok sem tudtak bemenni, mert senkinek nincs teli gumija es a kutak sem tudnak uzemanyagot eladni, mert csak elektromos szivattyuik vannak. Teljes kaosz.