Gyurkity Péter

Minden kamerát elrejtene az Oppo

Maguk a kamerák nem is bukkannának elő, ehelyett tükröket alkalmaznának.

Az Oppo kapcsán az elmúlt időszakban több érdekes koncepciót, illetve szabadalmi kérelmet láthattunk, a jelek szerint a kínai gyártó mérnökei nem pihennek, egyre-másra jönnek elő az újabb ötletekkel. Legutóbb egy több helyen hajlítható megoldásról számolhattunk be, most pedig az összes kamera elrejtésén gondolkodnak.

Egy külsős forrás bukkant rá a friss beadványra, amelyhez az ilyenkor szokásos ábrák, illetve renderképek csatlakoznak. Ezekből egy olyan okostelefon rajzolódik ki, amelynél már sem az előlapi, sem pedig a hátoldali kamerák nem lennének láthatók, ezeket egyrészt kombinálnák, másrészt pedig a burkolat alatt rejtenék el. A felugró mechanizmus még megtalálható lenne a készüléken, ennek révén viszont nem maguk az érzékelők emelkednének ki a burkolatból, hanem pusztán két tükör, amelyek megfelelő pozíciójukkal továbbítanák a beérkező fényt a képkészítő komponensek felé. A magyarázat szerint ez több szempontból komoly előnyökkel járna, ezek ugyanis mind az élettartam, mind pedig a kényelem területén megjelennének.

Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a Xiaomi szintén bemutatott nemrég egy ehhez hasonló megoldást, náluk viszont egyetlen, forgatható tükör bukkan fel az anyagban, ami nem ideális, hiszen ezzel némileg bonyolódik az előállítás és csökken a megbízhatóság (és a várható élettartam). Az Oppo ehelyett két tükröt vetne be, mégpedig rögzített helyzetben, ezek kombinálásával egyszerre készíthetnénk szelfiket és „normál” fotókat, illetve videókat (ahogy azt a Samsung Galaxy S21 esetében a Director’s View funkció révén érhetjük el), de a szélek sem maradnak ki a látószögből, így akár a 360 fokos felvételek rögzítése is leegyszerűsödne, a dél-koreai gyártóval ellentétben tisztán hardveres úton.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szabadalmi beadvány nem jelent garanciát a későbbi piaci megjelenésre, a kereskedelmi termékek debütálására így még várnunk kell.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Igazabol az egy elougro periszkopos megoldas helyett dupla ives elougro periszkopot vagy elougro PAL optikat hasznalnanak. Azon kivul, hogy minden foto melle keszulhet rogton egy szelfi is (vagy minden kep eleve 360 fokos lesz) annyi elonye van, hogy hasznalaton kivul vedett a lencse. Hatranya, hogy mozgo alkatreszrol van szo, igy tonkre is tud menni.