Franczy

100 évesek a vezetéknélküli eszközök

Egész pontosan 100 évvel ezelőtt történt, hogy az olasz Guglielmo Marconi megmutatta a világnak, hogy a rádióhullámok igenis ellenszegülnek a föld görbületének, vagyis hogy ezek a jelek nem csak a horizontig terjedhetnek.


Guglielmo Marconi

1901 januárjában a lelkes olasz kutató Wight szigetéről küldött rádiós jeleket a 300 kilométerre lévő Cornwall-ba, ami akkoriban világszenzációnak számított, így az angol flotta azonnal alá is írt egy szerződést a később Nobel-díjban is részesülő tudóssal. Marconi ugyan nem nevezhető a rádiózás atyjának, azonban ő volt az első, aki a rádiózást nem csak laboratóriumi körülmények között tudta megvalósítani.

"Ő volt az első, aki a vezeték nélküli rádiózás addigi összes fejlesztését képes volt egy készülékbe integrálni, valamint a rádiózás világszintű elterjedése is nagyrészt neki volt köszönhető." - mondta Elnora Symons, az amerikai Villamosmérnökök Intézetének levéltárosa.

Marconi már 1899-ben nagy feltűnést keltett, amikor egy amerikai jachtversenyről a saját fejlesztésű rádiótávírójának segítségével naprakész információkkal tudta ellátni a New York-i újságokat. Már ekkor többen meglátták a vezeték nélküli technológiákban rejlő óriási lehetőségeket, melyeknek eleinte elsősorban a sajtó munkatársai vették nagy hasznát.

Dr. Brian Austin, a Liverpool-i Egyetem egyik oktatója szerint Marconi legnagyobb erőssége az volt, hogy nagyon előrelátó ember volt. "1901-ben ő volt az első, aki rájött a vezeték nélküli technológiákban rejlő lehetőségekre. Marconi volt az első vállalkozó szellemű rádiós." - mondta Austin. Eredetileg Marconi nevéhez fűződött a vezeték nélküli technológia (rádiózás) szabadalma, később azonban az Amerikai Legfelsőbb Bíróság felülbírálta ezt a tényt, ez azonban semmit sem von le Marconi érdemeiből.


A későbbiekben már leginkább az Amerikai Haditengerészetnek volt köszönhető a rádiózás egyre magasabb minőségi szintre való emelése és elterjesztése. Most pedig a 21. század hajnalán újra nagy szerephez jutnak a különböző vezeték nélküli technológiák. Manapság persze már nem számít nagy dolognak a rádiózás, azonban például a WAP (Wireless Application Protocol) szolgáltatások, vagy a legújabb, 802.11b LAN (Local Area Network) szabványra épülő hálózati megoldások csak most kezdenek elterjedni. Az pedig biztosan elmondható, hogy az emberek alapvetően nem szeretik a kábeleket, és ahol lehet, ott el is hagyják őket, így a vezeték nélküli eszközök világa még mindig nagy fejlődés előtt áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M@uL #1
    *taps* *taps*