Berta Sándor

Kiskapuk jöhetnek a levelező­programokban is

Könnyen lehet, hogy a közeljövőben a e-mail szolgáltatók is a bűnüldözőkkel való együttműködésre kényszerülnek.

A Tutanota nevű hannoveri cég egy különösen biztonságos levelezőszolgáltatást akar kínálni, amelynél az üzenetek végpontok közötti titkosítással vannak védve. Azonban a kölni kerületi bíróság ítéletében arra kötelezte a vállalatot, hogy úgy módosítsa az ajánlatát, hogy a nyomozók minden egyes elektronikus postafiókhoz hozzáférjenek azért, ha egy zsarolási ügy van, akkor a tettesek nyomára bukkanhassanak. A szoftverbe már korábban is integráltak ilyen ellenőrzési funkciót, amelyet tavaly júniusban aktiváltak az itzehoei kerületi bíróság döntése után. Az utóbbit később az Európai Unió Bírósága a C-193/18. számú ügyben (Google kontra Német Szövetségi Köztársaság) hozott ítélete hatályon kívül helyezte és a Tutanota a funkciót eltávolította a rendszeréből. A társaság most ismét beépítette a funkciót a levelezőszolgáltatásába.

Hanna Bozakov, a Tutanota szóvivője kijelentette, hogy nem értenek egyet a határozattal, de kénytelenek eleget tenni annak. A funkció teljes integrálása azonban az év végéig elhúzódhat. A bíróság azzal érvelt, hogy bár egy e-mail szolgáltató nem kínál telekommunikációs szolgáltatásokat, de a területen akkor is közreműködőnek számít. Az ítéletből ugyanakkor nem derült ki, hogy a Tutanota pontosan milyen távközlési szolgáltatásban is működik közre. Bozakov az érvelést abszurdnak, Ulf Buermeyer egykori bíró pedig "nem meggyőzőnek" nevezte. Utóbbi szerint ráadásul kérdéses, hogy a döntés megfelel-e az európai jognak.

Bozakov hozzátette, hogy mindenképpen fellebbeznek az ítélet ellen és ezzel párhuzamosan panaszt készítenek elő, amelyet a legfelsőbb német bírósághoz fognak benyújtani. Buermeyer közölte, hogy az eset tökéletesen megmutatja, hogy miért van szükség titkosításra. Szerinte a tanulság az, hogy a jog nem fog minket megvédeni az ellenőrzésektől, arra csak a titkosítás képes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #7
    "Miért használnának a bűnözők ilyen szoftvert?"
    A titkosításnál is jobb letölteni valamilyen népszerű lövöldözős játékot a mobilra, és nyitni ott egy chatszobát. Senkit nem fog érdekelni, hogy lövöldözésről, robbantásról beszélgetsz, vagy éppen arról, hogy mikor hol legyen a következő akció.
  • Agyturbinikusz #6
    Alig varom, hogy kutakodjanak az enyemben, meg kiderul, van egy D21-es Nissan telekjarom, mert ugye nincs regisztralva, ugyhogy max keritesen belul jo.
  • Tntmaxy #5
    Kíváncsi vagyok mikor jön, hogy mondjuk a cloud vps szolgáltató köteles lesz root hozzáférést biztosítani a "bűnüldözőknek" meg hasonlók (vagy már van is ilyen csak nem tudok róla).

    Vagy hogy mikortól leszek köteles kulcsot másolni a lakásomhoz a "hatóságoknak".
    Utoljára szerkesztette: Tntmaxy, 2020.12.02. 20:31:47
  • Sydra #4
    Pont ez a lényeg. Ez a törvény csak arra jó, hogy lehessen kutakodni az átlag ember magánéletében a bűnözők meg elkerülnek minden érintett dolgot.
  • kvp #3
    Értelmes ember nem a szolgáltatóval titkosít (ha tikosítani akar), hanem lokálisan. Még értelmesebb ember adatrejtést használ, tehát pl. a macskás videóban utazik a tényleges adat (persze titkosítva). Még ennél is értelmesebb ember pedig nem haszálja titkos kommunikációra a netet és minden rajta átmenő adatot publikusnak tekint.

    A bűnözők között mind a három kategória megtalálható. A terroristák között szerencsére nem sok értelmesebb van, különben nagyobb bajban lennénk mint jelenleg vagyunk.
  • zola2000 #2
    Ha jó a titkosítása miért ne? ha nem jó, akkor meg keresnek más megoldást.

    Emiatt csak az átlagember magánszférája sérülne.
  • Sydra #1
    Miért használnának a bűnözők ilyen szoftvert?