SG.hu

Úgy néz ki, megvan a Covid-19 elleni oltás

Kilencven százalékban hatásos lehet az amerikai Pfizer és a német Biontech gyógyszergyártó által kifejlesztett kísérleti oltóanyag az új típusú koronavírus ellen - jelentette be a két cég.

A két vállalat oltóanyaga az előzetes vizsgálatok eredményei alapján a beoltottak több mint 90 százalékánál megakadályozza a koronavírus okozta Covid-19 betegség kialakulását. A cégek tovább folytatják a munkát és azzal számolnak, hogy november harmadik hetében lesz elég adatuk ahhoz, hogy kiváltsák az amerikai szakhatóság (Food and Drug Administration - FDA) rendkívüli engedélyét az oltás forgalomba hozatalához (Emergency Use Authorization - EUA). A klinikai kísérletek utolsó, harmadik fázisa július 27-én kezdődött. Az oltás mindkét dózisát a fejlesztési program 38 955 résztvevője kapta meg. Az adatok egy külső, független testület (Data Monitoring Committee - DMC) előzetes elemzése alapján azt mutatják, hogy az oltás a beadás utáni 28. naptól védettséget biztosít az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) által okozott betegségtől (Covid-19).

Idén nagyjából ötvenmillió, jövőre 1,3 milliárd adagot tudnak gyártani a BNT162b2 elnevezésű oltóanyagból. Ez az eredmény "az innováció, a tudomány és az egész világra kiterjedő együttműködés győzelme" - idézték a közleményben Ugur Sahint, a Biontech társalapító-vezérigazgatóját. A Németországba Törökországból bevándorolt szakember rámutatott, hogy a DMC előzetes elemzése éppen a járvány második hullámának közepette készült el. Ez még inkább kiemeli annak jelentőségét, hogy a fejlesztés a világjárványból a "normalitásba" visszavezető utak egyikét jelentheti - fogalmazott.


Az eredetileg daganatos betegségek gyógyítására szakosodott mainzi Biontech és a New York-i központú Pfizer Lightspeed (Fénysebesség) nevű fejlesztési programja a világjárvány első heteiben kezdődött. A vakcinákért felelős német szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) áprilisban adta meg az engedélyt az oltóanyag emberi tesztelésére. Az Egyesült Államokban májusban kezdődtek a klinikai tesztek.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója üdvözölte a bejelentést, valamint "biztatónak" nevezte az eredményeket és támogatásáról biztosította a vakcina kifejlesztésén dolgozó tudósokat. Helyettese, Bruce Aylward pedig kijelentette, hogy jövő márciusra elérhetővé válhat az oltóanyag a legsérülékenyebb helyzetűek számára, ami alapvetően megváltoztathatja a világjárvány alakulását. "Sok munka van még hátra (...), de nagyon pozitív eredményekről érkeztek ma hírek, amelyek rendkívül ígéretesek remélhetőleg az egész világ számára" - fogalmazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról számolt be, hogy szerződést készülnek kötni akár 300 millió adag beszerzéséről az új oltóanyagból. A tagországok nevében tárgyaló brüsszeli testület szeptemberben közölte, hogy lezárták a tájékozódó megbeszéléseket a két gyártóval mintegy 200 millió adag vakcina lehetséges megvásárlásáról, megállapodást azonban eddig nem jelentettek be. A közös uniós beszerzésen alapuló tervezett szerződés lehetővé tenné, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, valamint azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg. Az EU korábban hasonló megállapodásokat írt alá a francia Sanofi, a brit-svéd AstraZeneca és az amerikai Johnson & Johnson gyógyszergyártókkal is.


"Ha a brit gyógyszerfelügyeleti hatóság jóváhagyja a Pfizer és a BioNTech gyógyszeripari cégek által kifejlesztett koronavírus-vakcinát, Nagy-Britannia megkezdi az oltóanyag alkalmazását" - mondta Boris Johnson brit miniszterelnök. Johnson a Downing Streeten tartott ma esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta azonban, hogy jóllehet a bejelentéssel "egy jelentős akadály elhárult" a vakcina alkalmazása elől, de még továbbiakon is túl kell jutni. Ez az egy hír önmagában még nem jelenti a megoldást, és a lehető legnagyobb hiba lenne a készenlét lazítása a jelenlegi kritikus helyzetben. Johnson közölte ugyanakkor, hogy a brit kormány már korábban 40 millió adagot rendelt a Pfizer-BioNTech oltóanyagból és további 300 milliót öt más, fejlesztés alatt álló vakcinából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • defiant9 #269
    "abból nem az derül ki, hogy a hatalmat pénzé tette."
    De ez szerepel:
    "azt elismerte, hogy a televízióba az egyház pénzéből befektettek „néhány százmilliót”
    Vagyis tőkéhez jutott a hívők által amiből végül magánvagyon lett, és mivel a NER-nek is része így utána már a közpénzt is kap az ATV, nem annyit mint a TV2 ami eleve stróman cég, de azért látható.
    Az 1%-ot úgy ahogy van meg kellene szüntetni, az adók állami és önkormányzati feladatok ellátására vannak, a templom fenntartása nem az, ott a persely aki misére jár az tud adakozni.
  • TokraFan #268
    Nem rövid cikk, de ha végigolvasod, abból nem az derül ki, hogy a hatalmat pénzé tette.
    Egyébként valóban, ugye ha büntetendő olyasmit állítani egy termékről ami nem igaz, különös tekintettel pl. egészségügyi értelemben, akkor hogyan lehet ugyaezt megtenni a mentális egészséggel kapcsolatban? Illetőleg, ha a vallás üzlet -amit akár még el is lehet fogadni, bár ezt egyetlen hívő sem fogja beismerni-, akkor ugyanazon szabályok szerint kellene működtetni és szankcionálni, mint bármely más terméket/szolgáltatást. Mégsem ezt látjuk (nyilván tudjuk miért, csak irónia)
  • defiant9 #267
    Generálisan talán az üzlet mint szó jobban leírja.
    Ígéretet, fiktív gondoskodást árulnak, cserébe hatalmat kapnak. Ezt pedig átváltható pénzre.
    Én alapvetően a szabad piac híve vagyok, ha talál valaki vevőt a portékájára akkor legyen gazdag.
    Amivel itt gond van hogy hazugságot árulnak *-os rész nélkül valóságnak beállítva, nem tudják igazolni hogy a portékájuk valós/működik. Fejlett piacgazdaságnak pedig része a fogyasztók védelme.
    Sajnos a papok okosan a hívőből politikai tőkét is kovácsolnak, így maguk is az államhatalom részévé vállnak akár közvetlenül (lásd KDNP), akár közvetve (szavazóbázissal lobbizás), és úgy formálják a szabályokat hogy az nekik kedvezzen (pl. nálunk hittan oktatás).
  • TokraFan #266
    Egyebekben, természetesen a vallás is csak a pénzről szól, mi másról szólhatna.
    A hitgyülis b*rom pl. így éldegél szerényen...A sok hülye meg perselyezik ezerrel és bólogatva hallgatja a meséit.
  • TokraFan #265
    Egyetértek!
  • defiant9 #264
    Érdemes megnézni azt is hogy történelmi egyházak/vallások és mondjuk az újabb keletű szcientológia vallás miben is tud hitelesebb képet adni? Gyakorlatilag semmiben, ugyanolyan kitalációk, amik ellentmondanak egymásnak, de ugyanazon az evilági célt (a 'papság' léte) el lehet vele érni.
    Jah, Tetsuonak nincsenek válaszai, nem tudja objektív alapon feloldani az ellentétet az ő vallása és más vallások tanítása közt. Egy idő múlva ezt maga is belátja és elkullog ahogy itt is tette, csak szokás szerint visszaböfög hogy ő aztán válaszolt. Aztán amikor rákérdez az ember hogy mi is volt a válasz akkor jön ismét a hallgatás/elsunyulás. Ennyire jellemtelen, és mindezt a 'vallás' védelmében teszi, ezért káros a vakhit és ezért kell a kritikus gondolkodás irányába terelni a gyermekeket is. Bármi megkérdőjelezhető, bármi lehet a vitatott, beleértve Jézus Krisztust is.
  • TokraFan #263
    A Qubit olvasóinak túlnyomó többsége nem kér a kínai és az orosz vakcinából.

    Vajon az origón milyen eredményt kapnánk a sok konteós körében?
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.01.29. 04:15:33
  • TokraFan #262
    "Minden kérdésre választ adtam."

    Hogyne, erről a típusú "válaszról" beszéltem a #256-ban...
  • Tetsuo #261
    Minden kérdésre választ adtam.
    Konteónak nevezni a kereszténységet sokmindenre vall, de nem bölcsességre. A fanatizmus pedig a szcinetistákra jellemző, ahogy az is, hogy inkább tudálékosak, mint bármit is tudók. Fújják a magukét műveletlenül.
    Az ajánlott könyveket olvasta valamelyikőtök?
  • TokraFan #260
    Az is csak azért mehet, mert túl sok a hívő, ráadásul mindenki ismeri a fanatizmusukat, ha az egyház védelméről van szó, így nem menne át a szitán. Amúgy semmi különbség nincs a kettő között.

    A gyerekek más tészta, abban teljesen egyetértek veled, hogy okkal másznak rájuk olyan vehemensen. Az ráadásul tudományosan is bizonyított már, hogy amit az agy egyszer már igaznak fogadott el, azt később nagyon nehéz felülírni. Ezért létkérdés számukra a hittérítés gyermekkorban. Ezzel együtt, nem állnak túl jól. Még olyan családokban is látni kiugrást, ahol durva sulykoláson esett át a gyerek a szülőktől. Talán pont azért gyébként, főleg, ha később találkozik olyan fiatalokkal is, akiket korábban démonizáltak számára és rájön, hogy valami nem kerek, át lett verve, mert mégsem sátán kölykök.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2021.01.28. 21:05:55