Spencer

Áramszünet Kaliforniában: felelős a Szilícium-völgy?

Az egyre sűrűsödő áramkimaradások miatt elrendelték a szükségállapotot Kaliforniában. Egyes elemzőkben az eset hallatán felmerült a kérdés, hogy mennyiben felelős a kialakult helyzetért a Szilícium-völgy?

Mindenesetre, amíg erre a kérdésre választ kapunk, az Intel kijelentette, hogy nem hajlandó további gyárakat építtetni Kaliforniában. Több mamutvállalat közölte, hogy nem kezd új fejlesztésékbe a területen, amíg a problémákat meg nem oldják. A statisztikák szerint a technológia völgyének az energia igénye 12 százalékkal növekedett a tavalyi évben, miközben az állam más részein mindössze 2, 3 százalékkal igényeltek több áramot az ott élők. "Mindössze egyetlen Internetes adatközpont is több áramot fogyaszt, mint a legnagyobb gyár, amit energiával látunk el, és bizony sok ilyen központ van a völgyben." - nyilatkozta John Roukeme, a Silicon Valley Power szóvivője. "Ha nem tudunk több energiát termelni, és azt nem tudjuk megfelelően elosztani, hamarosan komoly problémával találhatjuk magunkat szembe." - tette hozzá a Pacific Gas and Electric szóvivője, Scott Blakey.

A gáz- és az elektromos szolgáltatók szörnyű anyagi helyzetben vannak. A szakértők szerint a szituáció még rosszabbodhat, és ha tovább romlik a helyzet egész Amerikában olyan energiakrízis alakulhat ki, amit az 1970-es évek óta nem tapasztalt az ország. Tény, hogy az utóbbi időben alig épültek új erőművek, pedig az ígértek szerint évente két új "energiagyárat" kellene csatasorba állítani a növekvő igények kiszolgálása végett.

Az energiaszolgáltatók elismerték, hogy a völgy olyan elvárásokat támasztott eléjük, melyekre nem számítottak, pedig a terület energiaszükséglete a következő két, három év alatt könnyedén megduplázódhat. Az áramszünetek az almából is kiharaptak egy darabot, hiszen az Apple cég főhadiszállását is érintették. A hivatalos források szerint további áramkimaradásokra kell számítani, habár az ellátórendszert egyelőre sikerült stabilizálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pali #12
    Az tény, hogy Kaliforniában a lakossági áram hatósági áras, mert olvastam az indexen.
  • Joe #9
    Ha valakit érdekel, hogy mi történt: Az US nyugati felén államilag megszabott az energia ára (mint itthon). A keleti felén szabadáras. Amikor felment az olaj ára, keleten utána ment az áramé is. Nyugaton veszteséges az összes áramszolgáltató a tavalyi árakon. A kutya nem akar építeni erőművet, mert csak a veszteséget termeli. Az US-ban kalifornia szocialista államnak számít és úgy is működik. Sokkal magasabbak az adók, mint máshol és minden drágább is. Pl. a benzin 50%-al drágább, mint keleten. A szocializmus nem csak itthon nem működik...
  • ixyon #8
    szar lehet ott... bezzeg itt hungariban nincs áramszünet!
  • Dante #1
    az nem szilikon-völgy?