Mortimer

Hajtani a webet

A növekvő internetes gazdaság rekordmagasságokba emeli az elektromos áram iránti igényeket.


A weboldalakat hostoló újabb adatközpontok építésével együtt az áramfogyasztás is rohamosan növekszik. Londonban a következő pár év folyamán legalább 10 nagy adatközpontot építenek, hogy lépést tudjanak tartani az online vásárlás növekedésével.
A londoni erőművek egyenlőre bírják a tempót, bár a Szilícium Völgyben már okozott áramszüneteket a webes boltok nagy sürűsége. Júniusban a kaliforniai Pacific Gas and Electric (PGE) túlterhelődése miatt kénytelen volt 97,000 felhasználót lekapcsolni hálózatából. Térdrekényszerülését a hőhullám okozta, mivel a légkondicíonálóberendezéseket is maximális teljesítménnyel használták. A londoni kereskedelmi kamara szóvivőjének nyilatkozata szerint az áramfogyasztás rekordmagasságban van, mivel London gazdasága boom-ot él át: 2000 márciusában 23,400 gigawatt energiát fogyasztottak óránként. Ez jelenleg még nem okoz gondokat, de az adatközpontok építőivel folyamatos kommunikációt folytatnak a kimaradások elkerülése érdekében.
Számos vállalat - Level 3, Global Center, Colt Telecom és a Telehouse - tervez 50000 négyzetméteres vagy nagyobb adatközpont építését.

A webes vállalatok szervereiket az ilyen központokon belül szeretnék tudni, mivel biztosítani akarják oldalaik lehető leggyorsabb elérését. Ezen központok legtöbbje ugyanis közvetlen kapcsolatban áll az internet nagy sávszélességű üvegszálas gerincével. Éppen ezért az online üzletek nagy összegeket is hajlandók fizetni, hogy adataik egy linkre kattintva pár száz milliszekundumon belül elérhetőek legyenek.

Az adatközpontok operátorai a gyorsaságot a gépek egy terembe zsúfolásával tudják biztosítani, de persze ez megnövekedett áramfelvételt is jelent a nagy hőtermelődés miatt. Becslések szerint a központok fogyasztása a hűtőrendszerekkel és a klímaberendezéssel együtt négyzetméterenként 750-1000 kilowattóra körül lehet, ez többszöröse az irodák 200 kilowattórás négyzetméterenkénkti fogyasztásának.
"Az elektromos hálózat bővítése helyett azt vizsgáljuk, hogyan tudnánk közvetlenül a háztartásokban áramot termelni" - mondta egy szóvivő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!