Berta Sándor

Független szervizek is javíthatják az Apple hardvereit

A gyártó további engedményeket tett világszerte több ezer szerviz számára.

Az Apple még 2017 júniusában jelezte, hogy nyit a független szervizek felé, amelyek megkaphatták például az eltört iPhone-kijelzők javítására szolgáló különleges gépeket. A tavaly augusztusban bejelentett Independent Repair Provider (IRP) nevű programban résztvevő partnercégeknek azonban bármikor számítaniuk kell a társaság munkatársai által elvégzett ellenőrzésekre, amelyek célja többek között az engedély nélkül felhasznált és nem az Apple kínálatából származó alkatrészek kiszűrése. Amennyiben az ellenőrök találnak ilyen modult, akkor a társaság esetenként akár 1000 dolláros pénzbüntetést is kiszabhat. Júliusban a vállalat úgy döntött, hogy - a korábbi döntéssel ellentétben - gyári alkatrészeket kaphatnak az európai független szervizek.

Most a Reuters azt írta, hogy az Apple ismét változtatott a programon és kiterjesztette azt gyakorlatilag az összes fontosabb hardverére, elsősorban a Mac számítógépekre. Ehhez kapcsolódóan már pótalkatrészeket is küldhet a független szervizeknek és képzést biztosít azok munkatársainak. Jeff Williams, az Apple ügyvezető igazgatója elmondta, hogy ha egy eszközt meg kell javítani, akkor azt szeretnék, hogy az emberek hozzáférést kapjanak egy biztonságos és megbízható megoldáshoz. Örülnek annak, hogy ezt a kényelmes és megbízható javítási tapasztalatot biztosíthatják a Mac-használóik számára.

Nathan Proctor, a U.S. Public Research Interest Group javításhoz való jog kampányának vezetője üdvözölte a lépést, de rámutatott, hogy az Apple által a független üzletekkel kötött megállapodás számos hátrányos pontot tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #16
    "A premium arkategoria az atlagos termekekert"

    Ezernyi példa van rá, hogy ha ugyanazt a minőséget igyekszik a konkurencia kihozni, akkor árban is nagyjából ugyanott lesznek. Az Android telefonok kicsivel olcsóbb (-10-20%) ára abból adódik, hogy használat közben fizetik ki a tulajdonosok az operációs rendszert. Ezt azért mindenkinek illik tudnia, aki nem IT-analfabéta.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2020.08.23. 23:59:13
  • M2 #15
    Van a családban iPhone 6S, semmilyen szempontból nem fos, pont azt hozza mindenben mint újkorában, csak a mai rendszerrel. Persze sznoboknak biztos hiányzik róla a 3 kamera meg a csí töltés...
  • kvp #14
    Az Apple alapvetoen az IT vilag McDonalds-a es Coca Cola-ja. Nem kimagaslo minoseg, de a vilagon mindenutt ismerik es kb. lehet tudni mire szamithat az ember. Ez -mint ahogy a ket masik pelda is mutatja- boven eleg a piacvezeto poziciohoz. Az ember nem azert megy mekibe mert fine dining, hanem mert ehes es tudja, hogy mit kap. A premium arkategoria az atlagos termekekert pedig a zsenialis huzas a reszukrol, mivel tudjak, hogy nincs mas hasonloan egyseges szinvonalat hozo gyarto. A javitasi szerzodesek a piacon maradashoz kellenek, mivel par amerikai allamban torvenybe iktattak, hogy kulso fel altal javithatonak kell lennie az adott ar feletti keszulekeknek. Kerdes, hogy ez a huzas javitani vagy rontani fogja a termekek minoseget es az Apple-rol kialakult kepet.

    ps: Anno a Wozniak fele Apple gepek voltak a zsenialis talalmanyok, viszont Jobs volt az aki tudta, hogyan kell brand-et epiteni.
  • cateran #13
    "iPhone 6S, 5 éves telefon, még mindig teljes szoftveres támogatással és tökéletes használhatósággal."

    Ez jo poen volt...de nem...Egyetlenegyszer vettem iPhone-t, az pont 1 ilyen volt...Azota mar ingyen tovabbadtam, de aki kapta, mar az sem hasznalja, annyira fos...(nem mintha a tobbi telefon kulonb lenne, de azert ne misztifikaljuk mar annyira az iPhone-t)
    Az iPad-en kivul semmilyen termekuk nem magasan kiemelkedo, maximum egyes reszeikben (AirPods? Komolyan? Olyan kozepkategoria, mint a huzat....Semmilyen magara valamit is ado listan nincs mar rajta, ami a legjobb wireless fuleseket illeti)
  • M2 #12
    "Csak a brandből él az egész mammutvállalat."

    Kár, hogy ilyen a világon nincs (meg soha nem is volt). Bármekkora lehet egy brand, pár elkúrt termék azonnal le tudja húzni a béka segge alá és a korábban jól hangzó névből szitokszó lehet.

    Kocsmai mantrának persze jó, de attól még nem lesz igaz!

    Régen egy asztali mac egy lakás árába került és az még csak az alapfelszereltség volt. Pont ezért hazánkban alig volt valakinek, csak nagy forgalmú DTP stúdiók engedhették meg maguknak. Mintha ma egy iMac 25 millió forintról indulna.

    Vegyünk csak egy mai példát: iPhone 6S, 5 éves telefon, még mindig teljes szoftveres támogatással és tökéletes használhatósággal. Mobiltelefóniában más cégektől még csak hasonlót sem tudsz mondani!
    Kategóriájukat magasan vezető termékek: iPad, Apple Watch, AirPods. Mindből csak gyengébb minőségűt kapsz más cégektől.
  • Tetsuo #11
    Persze, de az OS sokkal jobb volt a Win 95-től a Win 10-ig kb., ezenfelül stabilabb volt az adott program futása. A zenei szoftverek jobb képességekkel rendelkeztek, mint Windows környezetben.
    Profi hanghoz, videóhoz meg általában kreatívkodáshoz objektíve jobb volt az Apple annakidején.
    Az ára sem volt annyira elrugaszkodott, bár ezen sokan vitatkoznak, ez nem is lényeges.

    Ma semmi ehhez hasonló előnye nincs az Apple rendszerének. Csak a brandből él az egész mammutvállalat.
  • ostoros #10
    Ostoba betanult szöveg.
  • bdzsana #9
    Hàt én Jobs előtt se értettem, hogy miért vesz valaki Mac-at amikor ha elromlik valami nem tudod kicserélni, ha fejleszteni akarod szintúgy nem tudod. A létező szoftverek alig 15%-a fut rajta, a legnépszerűbbek közel fele. Jàtékok jelentős többsége nem fut rajta. És mindezekért a csodàs előnyökér cserébe 2-3x annyiba kerül. Szerintem még az OS is fos.
  • Tetsuo #8
    Nagyon el vagy tévedve. Természetes és tudvalevő volt, hogy a halála után még sok évig szárnyalni fog a cég, viszont Jobs hozzáállásának - a minőséget, teszteléseket illetően -, meg a technológiák feletti intuitív döntéseinek hiánya elindította a lejtmenetet, ami jó darabig egyáltalán nem befolyásolja a részvényárakat, meg az eladásokat, hiszen fut a szekér, persze.
    Az Apple régen a működő! innovációról volt híres. Ebből a hírnévből eléldegél még sokáig, akár "végtelen" ideig is, hiszen a színezett, cukros löttyöket is milliárdpalack-szám isszák az emberek, bugyuta tévé/net-műsorokat is egyre többen bámulnak, ergo az eladási adatok és a részvényárfolyam nem a termék minőségére utaló számok, mégha te ezt is akarod beállítani.

    Annakidején a Macintosh számítógépek, a MacBookok, az iMac-ek, az iPodok és a telefonok is képviseltek valami nívót, aminél az ár-érték arányba bele lehetett kötni, mert nem voltak olcsóak, viszont a featurlista a valóságot tükrözte és pöpecül működött, a minőségre pedig általában nem lehetett panasz.
    Különc, sokszor merész újításokkal előrukkoló, de - a termékminőséget illetően - megbízható gyártó volt az Apple.

    Jobs után nem volt egy teljesen kidolgozott ötletük, nincs megbízható termék a palettájukon, a különcség is hektikusságba és kommerszbe fulladt.
    A hardvere miatt objektív hozzáértő nem ajánl Apple-t, mert nem jó. A jövőben meg valószínűleg még sz@rabb lesz.
  • Sequoyah #7
    Hanem mi a targy valos erteke? Az amit te es Tetsuo ketten kitalaltok, es ha nektek nem tetszik az iPhone, akkor annak alacsony az erteke?:D
    Ezt inkabb te ne gondold komolyan:D

    Mar a kozgazdasagtan legelso orajan elmondjak, hogy egy aru erteke az az amit a keresleti es kinalati gorbe talalkozasanal talalunk. Az altalam felsorolt szamok az objektiv szamok ami alapjan ezek meghatarozhatoak. Neked mifele mas objektiv szamaid vannak?