Berta Sándor

Microsoft - új irányelvek vonatkoznak a grafikus meghajtó­programokra

Az óriáscég azt szeretné, ha az alkalmazások sokkal kevesebb alkalommal fagynának le.

Gyakorlatilag nyílt titok, hogy a redmondi konszern hónapon óta intenzíven dolgozik azon, hogy javítson a Windows 10-hez tartozó meghajtószoftver-ökorendszeren. A Microsoft ezért is döntött úgy, hogy jelentősen szorosabb együttműködést alakít ki a hardverpartnereivel, ezzel párhuzamosan azonban komoly szigorításokat vezet be a fejlesztőkkel szemben azért, hogy minimálisra csökkentse a hibás vagy instabil meghajtóprogramok megjelenését, és hogy az esetleges problémák minden korábbinál gyorsabban felismerhetők és kijavíthatók legyenek.

A grafikus meghajtószoftverek különösen érzékenyek és nagyon gyakran felelnek az egyes alkalmazások vagy akár a teljes operációs rendszer lefagyásáért. Éppen ezért a társaság három új irányelvet dolgozott ki, amelyek június 29-től lépnek hatályba. Az első irányelv a Microsoft Edge böngészőt érinti. Amennyiben egy hibás vagy instabil grafikus meghajtóprogram évente több mint egy alkalommal lefagyasztja az alkalmazást, akkor kikerül a rendszerből. A számításokhoz a vállalat az elmúlt hét nap telemetriai adatait veszi górcső alá. Azért, hogy megfelelő eredmények szülessenek, a különböző eszközök tekintetében legalább 30 000 órányi használatot vesznek figyelembe a szakemberek.

A Microsoft munkatársai egy hasonló módszert használnak a második irányelv esetében is, amely a videotelefon-szoftverekre vonatkozik és amelynél szintén évente legfeljebb egy összeomlás vagy fagyás számít megengedettnek. A szakértők a következő termékeket ellenőrzik: Discord, KakaoTalk, Line, Skype (összes verzió, a Skype for Business is), Slack, Teamviewer, Telegram, Tencent QQ, YouCam (Cyberlink), Viber, WeChat, WhatsApp és Zoom.

A harmadik új irányelv pedig azt vizsgálja, hogy mennyire gyakran valósult meg egy új meghajtóprogram telepítését követő két napon belül a korábbi verzióhoz való visszatérés. Az elfogadható határérték maximum 10 visszatérés 10 000 telepítésenként, azon felül minden érték elfogadhatatlannak számít. Amennyiben egy alkalmazás bármelyik irányelvet megsérti, a Microsoft megtagadja az új változata felvételét az ökorendszerébe vagy azonnali hatállyal leállítja a terjesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Valoszinuleg a microsoft rajott, hogy a windows legtobb instabilitasat a bena driver-ek es az 1001 fele helyrol osszekukazott alkatreszek okozzak. Az utobbin nem tudnak segiteni szoftverbol, de a driver alapu fagyasokkal lehete valamit kezdeni. Mondjuk ugyanezt a google is megprobalta es nem sokra jutottak. Ezt tetezi, hogy a microsoft-nal meg hazon belul sem nagyon tudnak stabil driver-eket irni vagy stabil hardvert gyartani, lasd az xbox-ok stabilitasat.
  • YaniMan #1
    Bagoly mondja...