Berta Sándor

Változtat a Librán a Facebook

A társaság a szabályozó hatóságok nyomására volt kénytelen módosítani az elképzelésén.

A The Information és a Bloomberg értesülései alapján a Facebook megváltoztatta a Libra nevű kriptovaluta-projektjét és úgy döntött, hogy a jövőben a felhasználók a Libra zsetonok mellett az államilag támogatott devizák, például az amerikai dollár és az euró digitális érméit is megszerezhetik majd. E lépésnek köszönhetően a Libra egy olyan átfogó fizetési hálózattá válhat, amelyben számos deviza lesz elérhető.

Emellett a társaság azt tervezi, hogy létrehoz egy digitális pénztárcát, amelynek segítségével az emberek elintézhetik az internetes bevásárlásaikat, valamint pénzt küldhetnek és fogadhatnak. Az utóbbi szolgáltatás a tervezettnél sokkal később, június helyett csupán októbertől lesz hozzáférhető. A vállalat szóvivője a Reuters megkeresésére válaszul megerősítette a kiszivárgott információkat.

A Libra Szövetség is előrelépést könyvelhetett el, ugyanis rövid időn belül - a Shopify nevű kanadai elektronikus kereskedelmi platform februári csatlakozása után - újabb cég vált a tagjává, a kriptovaluták kereskedelmével foglalkozó Tagomi Trading LLC.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • felemelő #5
    Igen, csak az nemzeti hatáskör alatt van, a bankot felügyelő adott állam képes jogszabályokkal (akár erőszakszervezetekkel is) kézbentartani az eseményeket.

    A FB pedig át akar nyúlni az államok felett és olyan rendszert kialakítani, amit nem tudnak kontrollálni államok (vagyis semmilyen, (mégha néha csak jelképes is), demokrácia kontrol nincs mögötte).
  • kvp #4
    A libranal a fo gond mindig az volt, hogy sajat penz, ami felett nem rendelkezik egyetlen allam sem. Ha csak konvertibilis valutakat tartanak, bankkent, akkor az sima banki szamlavezetes, mint pl. az OTP vagy a PayPal eseten. Az, hogy fedezetlen hiteleket is kiadhatnak, az egy banknal "normalis". Egy idoben ezert volt a General Electric-nek sajat bankja, mert igy jol tudta "hitelezni" magat es o kezelte (azaz fektette be a ceg mukodesebe) a sajat munkasai nyugdij megtakaritasait is.

    Azert fu alatt megis csak meg akarjak hagyni a librat is, mint konvertibilis valutat. Ez meg mindig sok orszag torvenyeivel ellentetes. Ahogy a bitcoin is.
  • Rotary #3
    Miért, most nem ugyan ez van a bankoknál csak fordítva amikor hitelt adnak? A hitel kb. 10%-a mögött van valódi pénz, te mégis az egészet elköltheted. Amíg szépen fizeted vissza a részleteket addig nincs is semmi gond mert mozgásban a rendszer. De amint válság miatt elég sokan képtelenek lesznek fizetni, akkor a rendszer megakad és összeomolhat az egész. Már réges rég így működik a világgazdaság, így "teremtünk" pénzt. Máskülönben hogyan lenne lehetséges a "végtelen" gazdasági növekedés?
  • felemelő #1
    Nekem semmi bajom a virtuális pénztárcával, de ne "teremthessenek" pénzt, vagyis a befizetett dollárokat és eurókat, amik "számlapénzként" (vagyis pusztán számokként egy képernyőn) látszanak azt ne vehessék ki fizikailag, azokat az összegeket valódi jegybanki letétben kell elhelyezniük.

    Ugyanis ha sikerül elérni (és miért is ne sikerülne) hogy folyamatosan százmilliárd dollárok álljanak a számláikon és ezt a pénzt felélheti, kiveheti a FB, akkor ha összeomlás jön képtelenek lesznek visszafizetni a tulajoknak, hiába áll a képernyőn a tartozés egyenleg.

    Egyszerűen a "tartozom neked" cetlik bizniszét akarják bevezetni az 'elszámolóház' (giro) szigorú pénzforgalma helyett.