Berta Sándor

Egyesülhetett volna az Apple és a Walt Disney?

Érdekes történetet osztott meg a nyilvánossággal a média- és szórakoztatóipari társaság első embere.

Bob Igernek, a Walt Disney Company vezérigazgatójának az önéletrajzi könyvéből a Vanity Fair jelentetett meg részleteket. A menedzsernek meggyőződése volt, hogyha Steve Jobs, az Apple legendás társalapítója és vezetője nem hunyt volna el, akkor vagy egyesítették volna a két konszernt, vagy legalábbis nagyon komolyan egyeztettek volna egymással egy esetleges fúzióról.

Az óriáscég első embere bepillantást engedett az ő és Steve Jobs között kialakult barátságba is és részleteket árult el a Pixar Animation Studios nevű számítógépes animációs vállalat 2006-os átvételéről. A vállalkozás többségi tulajdonosa szintén Jobs volt és a két üzletember között idővel rendkívül szoros barátság alakult ki, amely hatással lett az üzleti életre is. Pedig a kezdetekkor semmi jel nem mutatott arra, hogy a Szilícium-völgy két meghatározó vezetője között barátság jöhet létre. Az első közös üzletről ugyanis csak nagy erőfeszítések árán sikerült meggyőzni az Apple első emberét, aki attól tartott, hogy a Disney megjelenése el fogja tüntetni a Pixarból a kreativitást és szét fogja rombolni a kialakított cégkultúrát. Iger azonban biztosította a menedzsert arról, hogy ez nem következik majd be és végül igaza is lett.

Jobs és Iger 2009-ben tárgyaltak a Marvel lehetséges átvételéről is. Az Apple társalapítója azt mondta, hogy még soha nem olvasott el egy képregényt sem. Hozzátette, hogy azokat a kiadványokat jobban utálja, mint a videojátékokat. Ezután Iger elővett egy lexikont, amely az összes Marvel-karaktert tartalmazta, hogy elmagyarázza a Marvel-univerzumot és megmutassa, hogy mit fognak megvásárolni. Jobs körülbelül tíz másodpercig nézte a könyvet, majd félretolta és megkérdezte, hogy ez valóban fontos-e neki, valóban ezt akarja-e és ez lenne-e a második Pixar? Miután Iger mindegyik kérdésre igennel válaszolt, Jobs támogatta az ötletet és a tranzakciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • VolJin #4
    Jobs a rendkívül sikeres pszichopata mintapéldánya.
    Ha valaki összefutott vele a liftben és illemből köszönt neki, azt kirúgatta, mert megmerték szólítani.
    Vitathatatlan, hogy garázsban alakította ezt a céget, amikor kirakták belőle, sikeres volt az animációs cége is, majd amikor az Apple a csőd szélére került, visszatért, és a csúcsra vitte.
    Ez vitathatatlan, de az is, hogy egy pszichopata féreg volt.
    Az önteltsége miatt hallt meg. Az orvosok megmenthették volna, de ő valami szélhámos kuruzslót választott, mivel ő Jobs mindenhez értett, és hát ugye megszakérti magában, hogy a természetgyógyászat az igazi, nem holmi modern orvostudomány, akkor az úgy is van... vagy nem...
  • Yagami #3
    "Hozzátette, hogy azokat a kiadványokat jobban utálja, mint a videojátékokat"

    Nos igen. Mindig is tudtam, hogy egy kretén volt az ipse, dehát az ilyeneket kell isteníteni meg piedesztálra emelni a semmiért :D
  • M2 #2
    "aki attól tartott, hogy a Disney megjelenése el fogja tüntetni a Pixarból a kreativitást és szét fogja rombolni a kialakított cégkultúrát"

    Jobs tényleg látnok volt.

    "Iger azonban biztosította a menedzsert arról, hogy ez nem következik majd be és végül igaza is lett."

    Hogymi!?
  • ostoros #1
    Nehéz elképzelni, de nekem Mussolini és Hitler szövetsége ugrik be...