Berta Sándor

Az exkluzív tartalmak erősítik a kalózkodást

Ezt az álláspontot képviseli legújabb tanulmányában az illetékes brit hivatal.

A brit kormány szellemi tulajdon irodájának (IPO) munkatársai az elkészített dokumentumban azt írták, hogy a Netflix, a Spotify, az Amazon Prime, a Disney+, a Sky+, az Apple TV+ és a többi szolgáltató által kínált exkluzív filmek, filmsorozatok és zenei albumok elősegítik a kalózkodást. Ugyan ezen ajánlatok egyrészt legális és megfizethető alternatívát jelentenek a felhasználók számára, másrészt pont az exkluzivitásuk okozza a vesztüket, mivel máshol nem hozzáférhetők. Így aki nem rendelkezik előfizetéssel, de meg akarja tekinteni azokat, az arra más módot keres és talál.

A legtöbb stream-platform használata havonta 30-40 euróba kerül. Sokan vagy soknak tartják az összeget, vagy a környékükön nem érhető el az adott szolgáltató, de az általa kínált tartalmakra vagy azok egy részére viszont kíváncsiak lennének. Így a legális lehetőségek hiányában a felhasználók egy része újra a fájlcserélés felé fordul.

Az IPO a jelentésében a tartalomipar szereplőit legalább részben felelőssé tette a jelenségért, mondván az ajánlatok egyre jobban töredezettek. Minél nehezebb hozzájutni egy filmhez vagy filmsorozathoz az egyes platformokon keresztül, annál nagyobb a kísértés a felhasználók számára arra, hogy visszatérjenek az illegális lehetőségekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #6
    Ezért nem te kaptad a megbízást. Ez hivatali volt, erre költeni kellett. :)
  • VolJin #5
    Ezt tanulmány nélkül is megmondtam volna...
  • Szefmester #4
    Lehet arra gondoltak hogy a legnépszerűbb platformok havi előfizetése ÖSSZESEN kerül annyiba. A fogalmazás ritkán az sg ereje. :D

    Az exkluzivitás önmagában még nem lenne akkora gond ha több platformról lenne szó ÉS lenne mellette változatos és nagy mennyiségű tartalom. De pl az epic store egy vicc a maga nemében, semmit nem tud, vásárolni körülményes, és lerí róla hogy csak egy játéknak készült eredetileg.
    Aki meg netflix jellegű valamivel akar versenyre kelni, készüljön fel, hogy oda nem elég két film meg három két évados sorozat. :D
  • Negritis #3
    sztem a stream platformok évente 30-40 euró inkább minthogy havonta
  • Kissssss0 #2
    jó reggelt epic store.... már ha lehet azt a szarrakást store-nak nevezni.
  • Archenemy #1
    Ki hitte volna, hogy minél nehezebb valamihez legálisan hozzájutni, annál jobban vonzó lesz az illegális alternatíva, én biztos nem.