Berta Sándor

A mesterséges intelligenciának eleinte bébiként kellene tanulnia

Fontos, hogy a technológia ugyanúgy fejlődjön, ahogyan a gyerekek is szoktak.

Az Aberystwyth Egyetem kutatói szerint a mesterséges intelligencia jobban működik, ha az alapokat úgy tanulja meg, mint egy gyerek és eleinte magától jön rá a különböző dolgokra. Az ilyen esetekben ugyanis a technológia előbb áll készen a nehezebb feladatok megoldására. Patricia Shaw, a témában készített tanulmány szerzője arról számolt be, hogy a korlátozások segítenek abban, hogy egy személy vagy egy rendszer bizonyos problémákra összpontosítson. A robotok csak a gyakorlati tapasztalatokból tanulják meg, hogy miként kezeljék az összetettebb feladatokat és hogyan alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez.


A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy a korlátozások hogyan hatnak a mesterséges intelligencia tanulási folyamatára, ezért kikapcsolták egy robot végtagjait. Emiatt a gépnek meg kellett tanulnia, hogy csupán korlátozott irányítással rendelkezik a teste felett. Emellett manipulálták a beépített kamerákat, azok képét elmosódottá tették, hogy a robot kevésbé lásson jól. Ugyanakkor a gép számára lehetővé tették, hogy ő dönthesse el, hogy mikortól működjenek újra a végtagjai és mikor aktiválhatja újra a kameráit. A tapasztalatok azt mutatták, hogy nem csupán a robot tanulási folyamata gyorsult fel, hanem a tanulási pontossága is.

A gép megtanulta értelmezni az összefüggéseket a mozdulatai és a szenzoroktól származó benyomásai között, s egy idő után pont úgy kezdett viselkedni, mint egy gyerek. Így például előfordult, hogy a mozdulatai közben a kezeit figyelte. A tapasztalatok eltárolásával pedig egyedül is tanulni tudott. Shaw szerint, ha a mesterséges intelligencia a kezdetektől kénytelen lenne korlátozásokkal dolgozni, akkor egy robot a jelenleginél sokkal jobban megismerhetné a testét. Amennyiben pedig egy gép a játékos folyamatok segítségével maga találhatná ki, hogy miként lépjen kapcsolatba a környezetével, akkor később még jobban tudna alkalmazkodni a különböző körülményekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #20
    A ruhahajtogataas eleg specifikusnak szamit, megse sikerult betanitani ra a robotot, mert minden ruha mashogy all, mashogy gyurodik stb...
    Ezert lenne erdemes raereszteni a mesterseges intelligenciat, az talan idovel kitanulja magatol, mint egy gyerek.
  • kvp #18
    "Az eddeigiek alapján, úgy tűnik, hogy a lehetőségekhez képest korlátlan erőforrású mesterséges intelligencia minden rasszt, nemi orientációt, viselkedést, fajta jelleget... fel fog ismerni, ezért keményen bele fognak nyúlni a működésébe. Pedig érdekes lenne hagyni szimulált körülmények között milyen döntéseket hozna társadalmi, életvezetési kérdésekben."

    Nagyon sok fugg a tantitasi mintaktol. Az egyik ilyen iranyitatlan kiserlet volt a google kepfelismero algoritmusa, amikor sok kepet megnezve magatol arra a kovetkeztetesre jutott, hogy a fekete emberek is a majom kategoriaba sorolhatoak. Le is tiltottak viszonylag gyorsan. Es itt meg csak egy sima egyretegu halozatbol allo kepfelismerorol van szo, nem egy tenylegesen gondolkodasra kepes bonyolult rendszerrol.

    "Sikeresen tanitottak meg mar AI-t hogy konyveljen vagy autot epitsen, meg ugy barmit ami foiskolai vegzettseget igenyel. De beletorik a bicska a ruhahajtogatasba. Probaltak erre gepet epiteni, de egy nagy csodtomeg lett az egesz..."

    Nem egeszen. A ruhahajtogatas modjat ugyanugy meg tudja tanulni, sot kepes uj modszereket is kikiserletezni. Persze csak elmeletben, mint ahogy autot is csak tervezni tud. Aztan az ipari robot legyartja, mint ahogy az ipari robot a ruhat is kepes tized mm-esen az elere hajtogatni. Persze ahogy nem a mernok all a gyartosornal a heggesztovel, ugy a tervezoszoftvertol sem varhato el, hogy az ipari robot munkajat vegezze vagy az ipari robottol, ami alig lat ki a fogokarjabol es szo szerint sik hulye, sem varhato el, hogy kepes legyen autot tervezni. Persze egy ember altalanosabb, igy ha nagyon muszaly kepes mindegyik mukat tobbe-kevesbe jol elvegezni, messze nem olyan hatekonyan, mint egy celszoftver vagy hardver.
  • Akva #17
    " Pedig érdekes lenne hagyni szimulált körülmények között milyen döntéseket hozna társadalmi, életvezetési kérdésekben."

    Nyilván olyat, hogy az ember káros a társadalomra, tehát likvidálni kell.
  • gosub #16
    Az eddeigiek alapján, úgy tűnik, hogy a lehetőségekhez képest korlátlan erőforrású mesterséges intelligencia minden rasszt, nemi orientációt, viselkedést, fajta jelleget... fel fog ismerni, ezért keményen bele fognak nyúlni a működésébe. Pedig érdekes lenne hagyni szimulált körülmények között milyen döntéseket hozna társadalmi, életvezetési kérdésekben.
  • Nos #15
    A specifikus helyzetekben sikeres AI betanitasa sokkal konnyebb. Ha csak egy-ket mozgassort akarsz megtanitani celfeladatra, raadasul a parametertered sem olyan oriasi, akkor viszonylag egyszeru az algoritmus es a tanulas. Egesz mas a helyzet, ha egy tobb feladat megoldasara alkalmas valamit epitesz. Nemsokara kezdem a deep reinforcement learning kepzesem, szoval ev vegere talan tobbet tudnek hozzatenni.
  • Sequoyah #14
    Azert ne vigyuk tulzasba az elhamarkodott kovetkezteteseket...
    Sokkal valoszinubb hogy nem ertettek egymast, csak random hulyesegeket irtak egymasnak, ami a strukturaltsag miatt tunhetett valami titkos nyelvnek...
  • VolJin #13
    Két MI-t (inkább chatbotot) hagytak egymással kommunikálni, és rövid idő alatt megváltoztatták a nyelvet egymás között, és egy olyan kommunikáció alakult ki, amit csak ők értettek. Ezután lekapcsolták szegényeket...
    Sokkolta a fejlesztőket, hogy egymás között a két MI titkos nyelven kommunikál...
  • Sir Cryalot #12
    A hsz-ed összes valós tartalma:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hand-waving
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2019.07.01. 18:32:25
  • Sequoyah #11
    Erdekes, hogy a mesterseges intelligencianak epp a bebi-tevekenysegek jelentik a legnagyobb problemat.
    Sikeresen tanitottak meg mar AI-t hogy konyveljen vagy autot epitsen, meg ugy barmit ami foiskolai vegzettseget igenyel. De beletorik a bicska a ruhahajtogatasba. Probaltak erre gepet epiteni, de egy nagy csodtomeg lett az egesz...
  • Sequoyah #10
    Az az erdekes, hogy ha be tudnank programozni a legjobb reakciokat mindenfele elethelyzetre, akkor egyaltalan nem kene olyan nagy szamitasi kapacitas. De ez nem igazan lehetseges...
    Az onalloan tanulas viszont szuksegszeruen pazarlo az eroforrasokkal, mert rengeteg tevutat jar be az AI, es ezek egy rsze be is epul a gondolkodasaba...